Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 11:18

Залізничний роман

Rate this item
(0 votes)

Ки­їв­ська ака­де­міч­на май­стер­ня те­ат­раль­но­го мис­тец­тва «Су­зір’я» не­що­дав­но по­ра­ду­ва­ла всіх сво­їх ша­ну­валь­ни­ків но­вою ці­ка­вою ви­ста­вою. Ху­дож­ній ке­рів­ник те­ат­ру Олек­сій Ку­жель­ний здійс­нив тут по­ста­но­вку спек­так­лю «По­стіль бра­ти бу­де­те?» за п’єсою ві­до­мо­го ук­ра­їн­сько­го дра­ма­тур­га Ана­то­лія Кри­ма.

У новій роботі «Сузір’я» розповідається про двох немолодих людей, яких доля несподівано звела разом. Він багато літ віддав залізниці і вже 20 років як вдівець, живе один. Вона все життя працювала в школі, живе із сім’єю дочки. Такі два різних персонажі, але їх об’єднує самотність.

Кожен із героїв чекає чогось свого від знайомства. Він сподівається, що нарешті зустріне супутницю свого життя, а вона очікує, що після знесення будинку, в якому мешкає герой, отримає однокімнатну квартиру. А вигадали всю цю аферу їхні діти, аби заробити на цьому грошей.
Чи може виникнути кохання між двома такими антиподами, якщо їх поселити разом в одній квартирі? Виявляється, що нічого неможливого у цьому світі немає. Але для цього їм спочатку потрібно вступити у відчайдушний поєдинок і подолати цілу низку перешкод та непорозумінь.
Складається враження, що п’єса написана саме для народного артиста України Володимира Коляди та заслуженої артистки України Валентини Ілляшенко, для яких життя і гра на сцені — це практично одне й теж.
Володимир уже майже 50 років віддав служінню Мельпомені на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Особливою сторінкою у творчості актора є образи з національної спадщини — Шпак із «Шельменка-денщика» Г. Квітки-Основ’яненка, Мартин Боруля з однойменної п’єси, Золотницький із «Хазяїна» І. Карпенка-Карого, Кайдаш із «Кайдашевої сім’ї» І. Нечуя-Левицького. В цих роботах найбільш яскраво виявилось абсолютне знання і відчуття природи національного характеру.
Валентина теж уже 40 років — артистка столичного Театру імені Івана Франка. Хоча вона й виконує переважно ролі другого плану, але вони допомагають краще розуміти логіку дій і вчинків головних персонажів. Насамперед це стосується вистав «Шельменко-денщик», «Приборкання норовливої», «Едіт Піаф. Життя в кредит», «Кайдашева сім’я», «В неділю рано зілля копала», «Урус-Шайтан».
Створити яскравий, емоційний і в той же самий час глибоко ліричний дует виконавцям допомогло те, що у житті вони — чоловік та дружина, і як ніхто інший знають та розуміють одне одного.
Події відбуваються на кухні звичайної сучасної квартири. Прості декорації допомагають глядачеві повірити у достовірність зображуваних подій, уявити, що герої — такі ж звичайні люди, як і ми всі, й щось схоже могло б відбутися з кимось із нас.
А справжньою родзинкою вистави є відеопроекція. Через вікна уявної кімнати можна бачити, як рухаються поїзди. То вони набирають ходу, то починають гальмувати. Можна побачити як відео звичайних поїздів, так і дитячих вагончиків. Такий прийом допомагає краще зрозуміти емоційний стан персонажів, логіку їхніх думок та вчинків.
Напевне, кожен глядач зробить для себе свій висновок від побаченого. Багато хто замислиться над тим, а чи потрібно боятися виявляти свої почуття, скільки б тобі не було років. А те, що закохані такі різні люди, навряд стане на заваді справжнім почуттям.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».