Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Квiтень 2016 10:41

На сцені новітній «Фауст»

Rate this item
(3 votes)

Ки­їв­ський дра­ма­тич­ний те­атр «Бра­во» про­дов­жує від­кри­ва­ти но­ві іме­на ук­ра­їн­ських ав­то­рів. За­вдя­ки те­ат­ру сто­лич­на пуб­лі­ка ми­ну­ло­го те­ат­раль­но­го се­зо­ну діз­на­ла­ся про мо­ло­до­го ки­їв­сько­го дра­ма­тур­га Бог­да­на Гна­тю­ка. А не­що­дав­но ху­дож­ній ке­рів­ник те­ат­ру Лю­бов Ти­та­рен­ко здійс­ни­ла по­ста­но­вку йо­го дру­гої п’єси, що має на­зву «Ка­фе «Рес­пуб­лі­ка».

П’єса була написана 2012 року, коли чимало народних депутатів переходили з однієї фракції до іншої. Саме тоді набув популярності термін «тушка». Драматург вирішив дослідити цю проблему. Але чи лише гроші можуть бути приводом для зради однопартійців? А можливо — кохання?

За сюжетом Харитон — представник опозиційної фракції у парламенті, палкий борець із несправедливістю. Молодий політик закохується в Беллу, яка мріє стати естрадною зіркою. Умова Белли — забезпечити їй зіркове майбутнє. Але для цього потрібні великі кошти. Знаходяться доброзичливці, які пропонують Харитону за значну грошову винагороду вийти з фракції. То що обере герой — вірність політичним ідеалам чи безтурботне життя з коханою?
Як зізнався драматург, п’єсу не потрібно прив’язувати до конкретних подій. Насамперед, це витвір його художньої фантазії. Проте паралелі із сучасністю проходять через увесь твір.
«Мій герой, можливо, сучасний Печорін. До нього можна ставитися порізному, адже ми не знаємо, коли він насправді щирий — коли зустрічається з виборцями чи коли говорить ніжні слова своїй коханій», — розповів автор.
«Кафе «Республіка» — це глибока п’єса про правду нашого життя. Тут показана боротьба добра зі злом. Кожен персонаж є знаковим. Приміром, офіціант — наше хворе суспільство. Також достовірним є образ солдата, який повернувся з війни і не може знайти свого місця в нашому суспільстві. Ця проблема дуже актуальна зараз.
Робота над виставою тривала два з половиною місяця, але була дуже напруженою. Ми щодня працювали зранку до ночі. Хотіли, аби глядач встиг побачити спектакль у цьому театральному сезоні. Не можу виділити когось окремо. Всі актори і технічні працівники спрацювали дуже добре»,— розповіла режисерпостановник Любов Титаренко.
Дійсно, кожен персонаж п’єси — яскрава особистість, що надовго запам’ятовується. Чи то молодий політик Харитон (Олег Терновий), який протягом вистави намагається знайти відповідь на найскладніше питання у своєму житті; чи амбітна дівчина Белла (Тетяна Тернова), яка прагне взяти від життя все, що тільки можливо; чи правдолюбці, зубри політичного світу Теплицький (Анатолій Гнатюк) та Єгор (Сергій Калантай).
Чудові вокальні дані показала Наталія Кудряшова (Співачка), цікавий і вже згадуваний образ Офіціанта (Георгій Поволоцький). А гармонійні рухи, мова танцю учасниць балету «Кафе «Республіка» (Марія Махотіна, Людмила Кандраєва, Олена Хархан, Євгенія Бєлова) говорять більше, ніж могли б сказати слова.
Окреме місце у виставі належить Жінці в чорному (Любов Титаренко), напевне, цього персонажа можна порівняти з Мефістофелем. Проте актриса певною мірою виступає адвокатом свого персонажа, співчуває їй, адже ця жінка самотня. У неї є гроші, але вони не можуть замінити кохання.
Яку ж головну ідею хотіли втілити творці нової вистави? Напевне, хоч скільки б людина зробила помилок у своєму житті, у неї завжди є шанс усе почати спочатку і стати кращою. От тільки далеко не кожен цей шанс використовує.
Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО
Фо­то на­да­ні Бог­да­ном Гна­тю­ком

Сергій Калантай

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».