Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Вересень 2015 10:50

Успішний старт нового концертного сезону національної філармонії

Rate this item
(0 votes)

Початок нового, 152-го концертного сезону столичної філармонії, без сумніву, став знаменною подією в культурному житті не тільки Києва, а й усієї України. Його відкриття відбулося 15 вересня за підтримки Посольства Італійської Республіки в Україні, Італійського інституту культури в Україні, оскільки це був перший концерт у цьому сезоні циклу Suono Italiano («Італійський звук»), який здобув велику популярність ще минулого сезону серед киян і гостей столиці.
До того ж концерт-відкриття був присвячений 20-річчю створення Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України, який встигли належно оцінити столичні шанувальники класичної музики. Почесним гостем і учасником концерту був талановитий скрипаль з Італії Доменіко Нордіо, який із перших хвилин зумів підкорити слухачів феноменальною технікою гри, якістю звуку, тембральним багатством свого інструмента та оригінальністю інтерпретації дуже популярного серед меломанів, проте надзвичайно складного для виконання знаменитого концерту для скрипки з оркестром Й. Брамса.


Доменіко Нордіо зіграв цей концерт разом з Академічним симфонічним оркестром Національної філармонії України під орудою його головного диригента Романа Кофмана. Яскрава майстерність соліста і диригента сприяли гучному прийому серед присутніх у Колонному залі імені М. Лисенка, які віддали також належне професіоналізму музикантів оркестру після виконання творів Миколи Лисенка («Увертюра до опери «Тарас Бульба») та Густава Малера (симфонія № 1 «Титан»).
Присутність у залі представників дипломатичного корпусу і Надзвичайного та Повноважного Посла Італії в Україні пана Фабріціо Романо, а також директора Італійського інституту культури Франко Баллоні надавали цій події вагомості міжнародного значення.
Що ж очікує шанувальників академічної музики у столичній філармонії? Як зазначив на прес-конференції її генеральний директор, народний артист України, професор Дмитро Остапенко, новий концертний сезон буде насичений яскравими подіями — виступами молодих талановитих музикантів, відомих видатних артистів та художніх колективів України, Європи і світу.
На сцені Колонного залу імені М. Лисенка з’являться нові імена і будуть виконані нові концертні програми, цикли концертів-монографій, тематичні програми для учнів навчальних закладів.
У цьому сезоні художні колективи, співаки та музиканти Національної філармонії представлять українське музичне мистецтво на гастролях у Данії, Німеччині, Японії та в інших країнах світу.
Традиційною складовою діяльності філармонії є абонементні концерти Колонного залу імені М. Лисенка — «Скрипкова музика» (№ 6), «Мистецтво фортепіанної гри» (№ 7), «Симфонічний вимір» (№ 10), зокрема і шість абонементів для дітей різних вікових категорій, а ще — чотири абонементи музичного і музично-літературного лекторіїв, які проводяться безпосередньо в навчальних закладах столиці.
Перша декада сезону, як завжди, представить розмаїття художніх колективів та музичних жанрів.
Зокрема, відбудеться світова прем’єра — концерту № 3 для скрипки з оркестром Євгена Станковича, ювілейний концерт Київського квартету саксофоністів, присвячений 30-річчю його створення, за участю квартету саксофоністів «Нордік» зі Швеції, Клода Делангля (саксофон) із Франції та Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України. Очікується також урочисте відкриття «Тижнів Німеччини в Україні», в якому братиме участь духовний квінтет PentanemoS із ФРН.
У новому сезоні киян та гостей міста запросять на концерти чотири фестивалі. Вже 26 вересня розпочнеться ХХVІ Міжнародний фестиваль «Київ Музик Фест», а з 3 по 6 грудня триватиме Міжнародний фестиваль гітарної музики «Київ-2015». 4 січня 2016 року стартуватиме традиційний різдвяний фестиваль, а 16 травня відкриється популярний серед слухачів Міжнародний музичний фестиваль «Київська весна».
Серед яскравих подій сезону очікується чимало оригінальних концертних акцій. Так, уже 25 вересня розпочинається Kiev Festil Barocco, на першому концерті якого кияни почують уперше ансамбль з Італії І Turchini, а за три дні відбудеться другий концерт за участю чудового ансамблю La Venexiana під орудою Клаудіо Кавіна, який вже виступав у Києві.
Чимало ще цікавих подій чекають на меломанів у столичній філармонії протягом цього року та першої половини наступного. Суттєвим є те, що квитки на концерти не подорожчали, а охочі можуть замовити їх, скориставшись Інтернетом.
Сергій ПИРОГОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».