Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Березень 2015 20:23

З ювілеєм!

Rate this item
(0 votes)

28 березня 2015 року виповнюється 90 років від дня народження видатного українського оперного співака і режисера, народного артиста України, народного артиста СРСР, лауреата Національної премії України імені Т. Г. Шевченка, Державної премії Грузії імені З. Паліашвілі, Героя України, академіка Національної академії мистецтв України, професора Національної музичної академії Дмитра Гнатюка.
Ще студентом третього курсу Київської консерваторії він уперше вийшов на професійну оперну сцену в одній з найулюбленіших своїх партій — Миколи в «Наталці Полтавці» М. Лисенка. У 1951 році Дмитро Гнатюк став солістом Київського академічного театру опери і балету імені Тараса Шевченка, якому віддав понад шість десятиліть свого творчого життя.
Сорок партій, підготовлених і виконаних на оперній сцені Дмитром Гнатюком, уже самою кількістю підтверджують творчу активність і енергію співака, поза яким не пройшло практично жодної помітної прем’єри останніх п’яти десятиліть історії Національної опери України.


Дмитро Гнатюк стояв біля витоків унікального в нашому мистецтві явища — відродження української авторської пісні, яку він на дужих крилах свого таланту підніс до небачених висот, повернувши народу співочий український мелос, духовну красу пісні. Це він проніс над планетою «Пісню про рушник», «Ми підемо, де трави похилі», «Два кольори», «Черемшину», «Летять ніби чайки...», «Марічка», «Цвітуть осінні тихі небеса», «Ясени», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». Його голос уособив пісенну душу рідного народу. Українська пісня принесла йому й світове визнання.
У 1975 році Дмитро Гнатюк дебютував як режисер, здійснивши постановку сучасних і класичних опер — «Князь Ігор» О. Бородіна, «Тихий Дон» І. Дзержинського, «Тоска» Дж. Пучіні, «Травіата» і «Аїда» Дж. Верді, «Пікова дама» і «Мазепа» П. Чайковського, «Севільський цирульник» Дж. Россіні, «Сорочинський ярмарок» М. Мусоргського, «Війна і мир» С. Прокоф’єва... Його новітні інтерпретації національних опер «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського, «Тарас Бульба». «Наталка Полтавка» М. Лисенка, «Золотий обруч» Б. Лятошинського ввійшли до золотого фонду українського музичного мистецтва.
Нині Дмитро Михайлович Гнатюк продовжує свою діяльність у Національній музичній академії, передаючи свій колосальний сценічний і режисерський досвід майбутнім поколінням оперних митців.
Інформаційна служба національної опери україни

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».