Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 11:31

Понад 60% українців виступають за виступ України до ЄС

Rate this item
(0 votes)

Понад 60% опитаних українців вважають вступ до Європейського Союзу головним інтеграційним напрямом України, а більше 50% підтримують вступ до НАТО як найкращий варіант гарантування безпеки для держави.

Про це свідчать дані — вступ до загальнонаціонального дослідження щодо 101-ї річниці Соборності України, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та презентованого 21 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Майже дві третини населення (64%) вважають, що головним інтеграційним напрямом України має бути вступ до ЄС, вступ до Євразійського економічного союзу обстоюють 13%, а 23% при цьому певної думки не мають. Найбільше підтримують вступ України до ЄС у західному (90%) та центральному (79%) регіонах», — ідеться в дослідженні.

Водночас на Півдні та Сході ці показники становлять 44% і 43% відповідно. Проте певна частина місцевого населення підтримує також і вступ до Євразійського економічного союзу (23% і 24%).
Разом із тим експерти наголошують, що після 2013 року зросла кількість громадян, які віддають перевагу членству в ЄС, — з 46% у грудні 2013-го до 57% у грудні 2014-го, поступово зростаючи до 64% у грудні 2019 року. Водночас, акцентують у дослідженні, різко зменшилася кількість прихильників вступу до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану — з 36% до 13%.
«Більше половини населення — 51% — вважає, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би її вступ до НАТО. Це — найвищий відсоток за весь час проведення опитувань. Позаблоковий статус України підтримують 26%, а 6% вважають, що потрібен військовий союз із Росією та країнами СНД», — уточнюють у «Демініціативах».
Як зазначається, 17% опитаних — не визначились.
Однак щодо цього питання існують регіональні відмінності. Так, вступ до НАТО майже одностайно (80%) підтримують на Заході і більше половини — 54% — у центральному регіоні.
Натомість на Півдні віддають перевагу нейтральному статусу (42%), так само й на Сході (43%), причому на Сході 13% жителів вбачають гарантію безпеки у військовому союзі з Росією та країнами СНД. Тоді як і на Півдні, і на Сході приблизно третина населення — 34% і 29% відповідно — віддає перевагу членству України в НАТО.
Як свідчать результати дослідження, основною складовою патріотизму більшість українців вважають любов до своєї країни.
«Очевидні три складові, які входять до складових патріотизму у свідомості усіх регіонів України: це перш за все любов до своєї країни — 80%, готовність захищати свою країну, якщо треба — зі зброєю — 64%. Бачимо, що принаймні у свідомості це досить виражено. Виховання у дітей любові та поваги до своєї країни — 58%, дотримання усіх законів країни — 56%, знання історії своєї країни, її культури — 51%», — зазначила Ірина Бекешкіна.
Дещо менше громадяни відносять до патріотизму участь у виборах — 38%, чесне виконання своїх обов’язків — 36%, спілкування державною мовою — 35%, сплату належних податків — 30%, участь у громадському житті — 28%, повагу до влади — 26%, а найменше — участь у боротьбі з корупцією та іншими вадами у державі — 21%.
За словами соціолога, регіональних відмінностей щодо основних ознак патріотизму немає.
Проте у західному регіоні до пріоритетів патріотизму було віднесено спілкування державною мовою — 60%, а в інших регіонах ця складова мала меншу значущість: 32% — у центральному регіоні, 25% — у південному та 24% — у східному.
Таку складову, як повага до влади, значно більше відносять до патріотизму в східному регіоні (42%), ніж у решті (28% — у південному, 20% — у центральному та 16% — у західному).
Так само регіонально різниться визнання значущості для патріотизму сплати належних податків: 41% — у східному регіоні, 36% — південному, 25% — центральному та 24% — західному.
Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 13-го по 18 грудня 2019 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Фінансування опитування здійснено в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».