Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 11:25

Володимир Зеленський: Якщо всі сторони захочуть припинити війну на Донбасі, вона припиниться

Rate this item
(0 votes)

Президент України Володимир Зеленський упевнений, що війна на Донбасі може завершитися, щойно цього забажають усі сторони конфлікту.

Про це він заявив на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, повідомляє прес-служба Глави держави.
«Ми поки не змогли повністю припинити вогонь і досі втрачаємо наших громадян. Але я не випадково кажу «поки». Я впевнений: якщо всі сторони захочуть припинити війну, вона припиниться завтра. Україна захищає свою землю», — сказав Президент, відповідаючи на запитання засновника ВЕФ Клауса Шваба на публічній сесії у Давосі.
Водночас Глава держави нагадав, що попри блокування саміту у нормандському форматі протягом попередніх років зустріч лідерів «нормандської четвірки» все-таки відбулась, і наприкінці минулого року була реалізована важлива домовленість про звільнення 76 незаконно утримуваних українців.

«Я справді дуже радий, що завдяки нашій команді через три роки блокування зустрічі в нормандському форматі нарешті у грудні відбулася ця зустріч. Я вдячний партнерам — і Німеччині, і Франції — за те, що вони підтримували цю зустріч», — заявив він.
Володимир Зеленський вважає найбільшою загрозою згуртованого і сталого світу питання безпеки як окремої людини, так і країн та народів.
«Цьогорічний форум об’єднав лідерів для обговорення надзвичайно важливої теми — згуртованого та сталого світу. На мою думку, Україні точно є що сказати з цього приводу. Яка найбільша загроза згуртованого і сталого світу сьогодні? Це питання безпеки. Безпеки як окремої людини, так і цілих країн, цілих народів», — підкреслив Зеленський.
Він зазначив, що сучасний світ змінюється з «реактивною швидкістю», яка перемістила людство у нову епоху, епоху new normality.
За його словами, те, що вчора здавалося фантастикою, сьогодні стало дійсно реальністю, і не все є позитивним.
«Торговельні війни, перерозподіл територій, стрімке зростання військових бюджетів, сепаратистські рухи, вихід країн із попередніх міжнародних угод — це теж, на жаль, new normality. І це підриває віру людства і наводить на думки, а чи не летить цей світ у прірву», — зауважив Глава Української держави.
Він наголосив, що нині світ ризикує, що «наступні покоління, страждаючи від кліматичних змін, перманентних конфліктів, бідності, обмеженого доступу до їжі, дорікатимуть кожному світовому лідеру за те, що мали справжній шанс домовитися, але так і не скористалися цим шансом».
Президент України підкреслив, що світової стурбованості навколо проблеми війни в Україні та анексії Росією частини української території для українців недостатньо.
 «Шостий рік у моїй країні йде війна. Шостий рік, як Росія анексувала у нас частину території, попри тисячі сторінок міжнародного права та сотні організацій, покликаних його захищати. Ось така у нас з вами new normality.
Так, світ згуртувався навколо вирішування цих питань, але чи достатньо українцям — загиблим і тим, хто втратив домівки, чи достатньо їм всесвітньої стурбованості та занепокоєння? Цього замало! І це є правда», — зазначив Президент.
Він наголосив, що це — лише один із прикладів, які свідчать, що нинішня архітектура світу вразлива, а існуючі інституції не завжди працюють так ефективно, як цього вимагає сьогодення.
Зеленський переконаний, що сучасний світ потребує переосмислення та оновлення правил, особливо правил міжнародної безпеки.
«Світ не може бути згуртованим тільки у Facebook, коли репостять виступ Грети Тунберг, фото жахливих пожеж в Австралії чи, на жаль, збитого українського «Боїнга» в Ірані.
Та чи означає це, що всі зробили висновки? Ні. Бо для більшості через тиждень це вже втрачає актуальність, а у стрічку вже стукає новий гучний інформаційний привід», — додав він.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».