Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 15 Листопад 2018 17:04

Хто ще проти нас?

Rate this item
(0 votes)

На тлі псев­до­ви­бо­рів, кот­рі ци­ми дня­ми від­бу­ва­ли­ся на оку­по­ва­них те­ри­то­рі­ях, но­во­го за­барв­лен­ня на­бу­ває те­ма учас­ті в ук­ра­їн­сько-ро­сій­сько­му зброй­но­му про­ти­сто­ян­ні іно­зем­них гро­ма­дян.
Так, за да­ни­ми «Ра­діо «Сво­бо­да», зви­ну­ва­чен­ня у спра­ві про участь у бо­йо­вих ді­ях на Схо­ді Ук­раї­ни на бо­ці ро­сій­ських гіб­рид­них сил ци­ми дня­ми упер­ше за­оч­но ви­су­ну­ли гро­ма­дя­ни­но­ві Сло­вач­чи­ни. Про це по­ві­до­ми­ла сло­ваць­ка по­лі­ція на сво­їй офі­цій­ній сто­рін­ці у Facebook.

За даними слідства, місцевий мешканець на ім’я Маріо Р., прізвище якого не розголошують, воює на боці контрольованих Росією бойовиків із липня 2015-го. Звинувачення стверджує, що він і зараз воює за так звану «ДНР».
Справу проти цього громадянина Словаччини веде Національне антитерористичне агентство (NAKA PPZ). Його звинувачують в участі у бойових діях у «складі організованої озброєної групи на території іншої держави».
У повідомленні також ідеться про те, що це «перший випадок, коли громадянинові Словацької Республіки висувають звинувачення за участь у боях на території України проти українського війська».
У разі повернення на батьківщину обвинуваченому загрожує позбавлення волі терміном від двох до восьми років, повідомляє словацька поліція.
Тим часом чеське інтернет-видання Novinki.CZ, не розкриваючи особи Маріо Р., усе ж наводить деякі подробиці про нього. За інформацією видання, це «колишній скінхед із містечка Банська Бистриця, який уже був засуджений у Словаччині за сім (!) злочинів».
Видання наводить цитату розмови з цим Маріо Р., не повідомляючи, де і за яких обставин зв’язувалося з ним. На запитання, «чи застрелив він когось в Україні», той відповів, що застрелив «тільки фашистів». Більше того, за даними видання, «на Донбасі воювали чи воюють принаймні четверо громадян Словаччини».
Серед тисяч бойовиків на Донбасі, що протистоять українським військовим, окрім кадрових військовослужбовців із Росії, воюють також найманці з цієї та деяких інших країн, зокрема Бразилії, Білорусі, Італії і Сербії, зазначає Novinki.CZ.
Свого часу суд у Белграді виніс 28 вироків проти громадян Сербії, які брали участь у війні в Україні. Прокуратура Сербії повідомляє, що порушила справу проти 45 осіб, яких обвинувачують в участі у війнах за кордоном, а справу в організації участі в таких війнах порушили проти двох осіб.
У 2017-му суд в Україні засудив до 13 років позбавлення волі громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі на боці російських гібридних сил і вербував іноземних громадян. Однак уже через рік його випустили, а справу надіслали на повторний розгляд. Суд над Лусваргі все ще триває.
Влітку 2015-го за участь у бойових діях на боці бойовиків на Сході України суд Англії засудив громадянина Великої Британії Бенджаміна Стімсона до п’яти років позбавлення волі. Після повернення додому його заарештували в аеропорту Манчестера за надання допомоги бойовикам.

Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».