Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 15 Листопад 2018 16:36

Святослав Цеголко: російський сценарій зірвано

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент Пет­ро По­ро­шен­ко у вів­то­рок зу­стрі­вся з гру­пою ієрар­хів УПЦ МП і, та­ким чи­ном, ро­сій­ський сце­на­рій бу­ло зі­рва­но.
Про це на­пи­сав прес-сек­ре­тар Пре­зи­ден­та Свя­то­слав Це­гол­ко у Facebook.

«Російський сценарій учора було зірвано. Представники групи архієреїв УПЦ (МП), які підтримують звернення до Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії, зустрілися в Українському домі з Президентом України», — зазначив він.
За словами Цеголка, Президент поінформував ієрархів про свої перемовини з Вселенським Патріархом Варфоломієм, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом та про готовність Вселенського Престолу сприяти проведенню Об’єднавчого Собору.

«Владики розповіли Президенту про безпрецедентний тиск Москви, який чиниться на тих єпископів УПЦ (МП), які готові приєднатися до творення єдиної церкви», — розповів прес-секретар Глави держави.
Він також додав, що Порошенко запевнив ієрархів, що українська держава захищатиме право священнослужителів і мирян на вільний вибір церковної юрисдикції, а Вселенський Патріарх зі свого боку гарантує повний канонічний захист прибічникам автокефалії в Україні.
* * *
Митрополит Вінницький і Барський Сімеон — єдиний із 83 учасників Собору УПЦ МП, що пройшов у вівторок у Києво-Печерській лаврі, не підписав постанови Синоду.
Про це повідомляє LB.ua із посиланням на джерела.
Напередодні екстрений Собор Української православної церкви Московського патріархату назвав недійсними і неканонічними рішення Синоду Вселенського патріархату про визнання предстоятеля УПЦ КП Філарета і Української автокефальної православної церкви Макарія канонічними єпископами, а також відмовився приєднуватися до єдиної церкви, оскільки вважає, що автокефалія Україні не потрібна.
«Митрополит Сімеон єдиний не поставив під цією постановою свій підпис, незважаючи на тиск, який, як удалося з’ясувати, на нього чинили інші ієрархи. Сам митрополит своє рішення пояснив тим, що не згоден із розривом євхаристичного спілкування з Константинополем», — ідеться в повідомленні.
Як повідомлялось, у вівторок, 13 листопада, через проведення Собору в Києво-Печерській лаврі була зірвана зустріч Президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП в Українському домі. Священнослужителі пояснили свій демарш небажанням зустрічатися з Главою держави на нецерковній території.
Водночас ЗМІ повідомляють, що закрита зустріч із Петром Порошенком усе ж відбулась, і були присутніми на ній мінімум три ієрархи Московського патріархату — митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет і, власне, митрополит Вінницький і Барський Сімеон.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».