Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 15 Листопад 2018 16:30

На шляху до Томосу

Rate this item
(0 votes)

Пет­ро По­ро­шен­ко про­вів зу­стріч із час­ти­ною ієрар­хів Ук­ра­їн­ської пра­во­слав­ної церк­ви Мос­ков­сько­го пат­рі­ар­ха­ту, які під­три­му­ють на­дан­ня Ук­раї­ні То­мо­су про ав­то­ке­фа­лію.
Про це роз­по­вів рад­ник Пре­зи­ден­та, ди­рек­тор На­ціо­наль­но­го ін­сти­ту­ту стра­те­гіч­них до­слі­джень Рос­ти­слав Пав­лен­ко в ефі­рі те­ле­ка­на­лу «Пря­мий».

«Прибули (на зустріч із Президентом. — Ред.) представники того крила УПЦ МП, у якому якраз схвально ставляться до ідеї автокефальної Української православної церкви, які підтримують створення такої церкви, планують спільно йти на Собор (Об’єднавчий Собор. — Ред.) і творити спільно цю церкву. Вони говорили також про шалений тиск, який на них чиниться, тому на їх прохання не розкриваємо їхніх імен», — зазначив Павленко.
Водночас він зауважив, що Президент ще кілька тижнів тому ініціював зустріч з ієрархами УПЦ МП і кожному архієрею Московського патріархату було надіслано запрошення на зустріч в Українському домі 13 листопада о 14 годині.
«Це мала бути зустріч з усім єпископатом, з усіма архієреями УПЦ МП для того, щоб можна було поінформувати про ті зустрічі, які відбувалися в Константинополі, про угоду, яка була підписана (з Вселенським Патріархом. — Ред.).
Зняти, можливо, всі питання, які накопичилися в архієреїв, зокрема щодо того, що процес створення Єдиної помісної православної церкви буде добровільним, мирним, держава всіма силами протидіятиме провокаціям і спробам розхитати цей мир», — розповів радник Глави держави.
Водночас, за його словами, після ситуації, що склалася з проведенням зустрічі, «закрадається підозра, що ті, хто не хотів такої зустрічі, — або звіряли годинники з Москвою, або отримували звідти інструкції».
Як відомо, 13 листопада в Українському домі мала відбутися зустріч Президента Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП, проте у запланований час вона не розпочалася.
Однак згодом стало відомо, що у резиденції предстоятеля УПЦ МП на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври 13 листопада розпочалося чергове засідання Синоду УПЦ МП, на якому було засуджено рішення Священного Синоду Константинопольського патріархату щодо встановлення його юрисдикції на території України та вирішено припинити з ним євхаристичне спілкування.
Також Собор єпископів УПЦ МП ухвалив рішення про неможливість долучення єпископату, духівництва та мирян УПЦ МП до процесів надання Томосу про автокефалію Української православної церкви.
* * *
Метою проведення засідання Собору УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі було зірвати зустріч єпископів із Петром Порошенком.
Про це в коментарі Укрінформу сказав народний депутат, релігієзнавець Віктор Єленський.
«Це був хід для того, щоб зірвати зустріч. Кожен єпископ отримав два запрошення: одне — від Президента, в Український дім, а друге — від керуючого справами Київської митрополії прибути в Києво-Печерську лавру.
Але оскільки Україна — демократична країна, вони знають, що до них ніяких заходів не буде вжито, це не Росія, то вони в переважній більшості прибули до Лаври», — сказав Єленський.
Він зазначив, що російська церква ставить залежність Української православної церкви на рівень доктрини, що, власне, суперечить християнським заповідям.
«Москва відносить залежність української церкви від російської на рівень доктрини. Я не перебільшую в даному випадку: Патріарх Кирил сказав, що «той, хто порушує наші кордони, замахується не тільки на історію, а й на доктрину».
Це чиста єресь, тому що в канонах православної церкви сказано, що «справи церковні хай слідують справам цивільним», — сказав Єленський.
Він нагадав, що упродовж 25 років УПЦ МП устами своїх очільників говорила про «незагоєну рану, яка кривавить на тілі церкви» (ідеться про розкол УПЦ на Київський та Московський патріархати), про те, що Київський патріархат не визнаний.
«Уже місяць, як Київський патріархат визнав, так би мовити, верховний суддя в православному світі — Константинопольський Патріарх, якому належить право вищої апеляції у православній церкві.
Здавалося б, і це прописано в Євангелії: «Це велика радість, коли загублена вівця знаходиться». Але раптом цьому кажуть — ні. Де тут християнство і де тут православ’я?» — наголошує Єленський.
Крім того, зазначив депутат, предстоятель Української православної церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій свого часу сам висловився стосовно автокефалії як технічного інструменту церкви. Але у такому разі, на думку Єленського, реакція на отримання УПЦ автокефалії не витримує жодної критики.
«Якщо це не так важливо, то чому тоді клянуть тих людей, які хочуть цієї автокефалії? Чому тоді підкуповуються грецькі митрополити і це примушує грецький уряд вислати двох дипломатів із Греції?
Чому російськими хакерами зламуються скриньки константинопольських митрополітів? Чому депутати Держдуми їздять по світу і кажуть, що відвернули український сценарій? Чому питання, як завадити Україні отримати автокефалію, розглядається на Раді безпеки РФ?
Тобто вони винесли це питання на рівень геополітики. УПЦ Московського патріархату таким чином сліпо іде лінією Москви, а Москва загнала себе в глухий кут і протиставила (себе) всьому світовому православ’ю», — заявив експерт.
* * *
Українська православна церква Московського патріархату готує ідеологічне обґрунтування закликів до дестабілізації ситуації в Україні.
Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Укрінформу директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, релігієзнавець кандидат політичних наук, доцент Андрій Юраш.
«Формально буде ідеологія захисту прав канонічної церкви, захисту віруючих. Насправді (і про це є в сьогоднішніх документах Архієрейського Собору та в попередніх заявах керуючого справами) є відсилання до так званої соціальної концепції російської церкви і Української православної церкви, де є теза про можливість застосування насильницьких дій у випадку, коли, мовляв, держава застосовує якісь заходи, які не вкладаються в межі канонічного поля.
Отже, в цій ситуації виходить, що Московський патріархат готує ідеологічне обґрунтування для того, щоб закликати до заходів непокори, до дестабілізації ситуації», — зазначив він.
Експерт зауважив, що представники УПЦ МП не шукають компромісу та не бажають ставати на шлях порозуміння.
«Для того, щоб насправді унеможливити вільну, демократичну розмову між єпископатом і Президентом держави, і була артикульована вимога «тільки на нашій території»...
Ця вимога є свідомим, зрежисованим методом того, щоб мати підставу не прийняти базову президентську умову такої зустрічі, піти у свідому конфронтацію. І вже на базі цієї конфронтації уже потім розгортати будь-які інші моделі, які можуть мати в собі елементи непорозуміння і конфліктності», — вважає Юраш.
За його словами, нині спостерігається «перетворення УПЦ на абсолютно відвертий політичний інструмент впливу РФ на ситуацію в ширшому суспільному контексті України».
«Щодо розриву євхаристичного єднання з Константинополем, то це абсолютно прогнозований крок, УПЦ МП є невіддільною частиною російської церкви, тому вже 14 жовтня були прийняті відповідні рішення з боку Москви, і, відповідно, в такому ж контексті це підтвердила саме українська частина російської церкви», — додав релігієзнавець.
* * *
Українська православна церква Московського патріархату всіляко перешкоджатиме переходу священиків у помісну церкву.
Таку думку висловив у коментарі кореспондентові Укрінформу релігієзнавець Олександр Саган.
«Вони (УПЦ МП. — Ðåä.) будуть усіляко перешкоджати переходу священиків та єпископів у помісну церкву і будуть перешкоджати проведенню Об’єднавчого Собору тим, що просто будуть залякувати єпископів. Це дуже передбачувана реакція», — вважає науковець.
Відповідаючи на запитання, чи повинна держава реагувати у разі розпалювання з боку УПЦ МП міжрелігійної ворожнечі, експерт зазначив: «Держава має виконувати чинне законодавство. Там чітко сказано, що якщо людина розпалює міжрелігійну чи міжнаціональну ворожнечу, вона за це несе кримінальну відповідальність.
Просто у нас склалася традиція «недоторканних священиків». Фактично священики, порушуючи Кримінальний кодекс, не несуть покарання, а непокарані злочини породжують ще більші злочини».
Головне завдання для України, на думку Сагана, змусити представників УПЦ МП дотримуватися закону.
«Єдина проблема в Україні щодо церкви — це чітко поставити Московський патріархат у законодавче поле і змусити їх виконувати чинне законодавство. Сьогодні йде ігнорування законодавства, і це призводить до негативних наслідків», — наголосив релігієзнавець.
«Прийняти запрошення, скликати єпископів і не прийти на зустріч — це верх цинізму, і в жодній країні світу вони собі такого не дозволили б», — зазначив експерт.
На його думку, такі кроки можна розцінювати як демарш УПЦ МП і як неповагу до Глави держави.
Саган також вважає, що подібна поведінка свідчить про невпевненість УПЦ МП у своїх ієрархах. «На сьогодні вони не дуже впевнені у своїх ієрархах. Цю зустріч фактично було зірвано, аби не дати можливості тим єпископам, які симпатизують ідеї помісної церкви, проявити себе», — вважає Саган.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».