Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Листопад 2018 14:19

Майже 70% українців вважають українську мову рідною

Rate this item
(0 votes)

Про це свід­чать да­ні ана­лі­тич­но­го ог­ля­ду «Ста­но­ви­ще ук­ра­їн­ської мо­ви в Ук­раї­ні», опри­люд­не­но­го ру­хом «Прос­тір сво­бо­ди».

Українська мова попри певні складнощі сьогодні все ж домінує в галузі освіти, в органах державної влади та в кінопрокаті. Завдяки новоприйнятим останнім законам дещо зміцнила позиції в радіоефірі та на книжковому ринку.
А ось російська, незважаючи на неоголошену війну, яку проти нас веде Москва, домінує у сфері послуг, друкованих виданнях, українському сегменті Інтернету, а також посідає неприродно велику частку телеефіру.

Вплив цих та інших чинників русифікації настільки значний на українців, що левова частка наших співвітчизників, які вважають українську мову рідною, рідко нею спілкуються.
На думку авторів дослідження, для подолання загроз мовній ідентичності й національній безпеці, спричинених русифікацією, держава має від фрагментарних кроків на захист української мови перейти до системної мовної політики. Зокрема, скасувати нарешті мовний закон Ківалова — Колесніченка, ухвалений за часів Януковича.
Згідно з дослідженнями, проведеними «Простором свободи», українська мова є рідною для 68% громадян України (не враховуючи окупованих територій).
Російську мову вважають рідною 13–14%, а обидві мови рівною мірою — 17%. Розмовляють завжди або переважно українською вдома 46–50% українців, російською — 26–32%.
Частка учнів, що здобувають освіту в школах з українською мовою навчання, становить близько 90%. На Донеччині ця частка становить 57%, на Луганщині — 62%, на Харківщині — 70%. Натомість у Києві й на Полтавщині — 98, на Львівщині — 99, у Рівненській області — 100%.
Державну мову для складання тестів ЗНО з історії України обрали у 2018 році 94% випускників. У кінопрокаті сумарна частка фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою, становить близько 90%, а решта фільмів субтитрована українською.
Частка газет, що видаються українською мовою, зменшилася за рік із 34 до 32% від сумарного тиражу, частка книг, навпаки, зросла до 70%. При цьому дозвільна процедура ввезення книг із Росії як країни-агресора знизила обсяги імпорту російськомовної літератури.
Водночас, незважаючи на нещодавні зміни в законодавстві, у прайм-тайм 7 найрейтинговіших телеканалів українська мова звучить лише 39% часу, російська — 32%, а 29% займають двомовні ефіри, під час яких також найчастіше домінує російська мова.
За підсумками моніторингу кафе і ресторанів у 26 містах (усі обласні центри, крім окупованих, а також Кривий Ріг, Маріуполь, Краматорськ та Сєвєродонецьк) лише 38% закладів харчування мають українську вивіску, лише в 65% цих закладів є меню українською.У 50 випадках зі 100 персонал цих закладів обслуговує україномовних клієнтів українською мовою. При цьому ситуація дуже різниться залежно від регіону.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».