Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 21:26

На старт викликаються...

Rate this item
(0 votes)

Чим ближ­че до 25 жовт­ня — да­ти міс­це­вих ви­бо­рів, тим біль­ше на ву­ли­цях ук­ра­їн­ських міст з’яв­ляє­ть­ся на­ме­тів з пар­тій­ною сим­во­лі­кою та біл­бор­дів із пор­тре­та­ми по­тен­цій­них по­шу­ка­чів де­пу­тат­ських ман­да­тів міс­це­во­го роз­ли­ву. Са­ме в ці дні ви­бор­ча кам­па­нія на­би­рає обер­тів. Хо­ча клю­чо­ві по­дії ви­бо­рів-2015 ще по­пе­ре­ду.

Власне, рівно за місяць до всенародного місцевого волевиявлення незайвим буде нагадати про основні віхи нинішнього виборчого процесу, адже кампанія ця містить чимало новацій. Починаючи з того, що триває вона рекордно короткий 50-денний строк. Та й виборцям доведеться протестувати принципово нову виборчу систему із, як уже встигли охрестити її політичні дотепники, «напіввідкритими» списками.
Отже, упродовж двох минулих тижнів політичні партії вже провели свої з’їзди та конференції й ухвалили рішення про участь у місцевих виборах для отримання права висувати кандидатів. Саме в ці дні це висування активно триває. Розпочалося воно нинішнього понеділка і проходитиме ще п’ять діб — до 30 вересня включно.


1 жовтня виборчі комісії мусять ухвалити остаточні рішення про реєстрацію чи відмову кандидатам. Показовий момент: відповідно до законодавства тільки з дня реєстрації кандидати отримують право агітувати і вести кампанію. Відтак те, що усім нам доводиться спостерігати сьогодні, — це лише передвиборчі квіточки. Ягідки достигнуть за кілька днів...
Наступний нюанс полягає в тому, що до 5 жовтня кандидати мають право відмовитися від балотування. Далі їхні прізвища вноситимуть до бюлетенів навіть силоміць.
До 7 жовтня усі територіальні виборчі комісії повинні завершити зняття з реєстрації охочих кандидатів і затвердити остаточний текст виборчого бюлетеня. Усіх, хто через різні обставини вибуде з виборчої гонки після цього дня, доведеться викреслювати з бюлетеня вручну.
Принцип формування виборчих комісій наступний: по одному представнику від шести парламентських партій, а решту Центрвиборчком визначає жеребкуванням від інших учасників виборів.
До 11 жовтня дільничні комісії мають отримати списки виборців і надати нам із вами можливість ознайомитися з ними та розіслати запрошення. До 22 жовтня виборці можуть уточнити та змінити свої дані у списках.
У ніч із 23-го на 24 жовтня припиняється будь-яка агітація, а 24 жовтня є так званим днем тиші, коли за проведення агітації можна наразитися на чималі неприємності.
Також важливо знати, що до 20 години 23 жовтня виборці мають право подати заяву про голосування вдома, додавши відповідну медичну довідку.
Безпосереднє голосування на виборчих дільницях триватиме з 8 до 20 години 25 жовтня. При цьому дані про явку виборців повинні передати в територіальні комісії не пізніше 21 години у день волевиявлення.
У комісій є не більше ніж п’ять днів для встановлення результатів, а до кінця 30 жовтня територіальні комісії зобов’язані або визнати депутата чи мера обраним, або призначити повторні вибори (якщо знадобиться другий тур), або визнати вибори в окрузі такими, що не відбулися.
До 4 листопада повинні бути остаточні результати виборів за партійними списками. А от до 1 листопада всім учасникам виборів слід подати фінансові звіти, котрі, втім, навряд чи якось змінять потенційну розстановку сил у новообраних місцевих органах влади.
Якщо у містах, де передбачено другий тур виборів, жоден із кандидатів не набрав 50% плюс один голос, протягом трьох тижнів має пройти повторне голосування. Закон передбачає призначення територіальною комісією другого туру на неділю 8-го чи 15 листопада щонайпізніше. Тому остаточні результати місцевих виборів з урахуванням другого туру можуть стати відомими не пізніше 20 листопада.
Відповідно до нового закону другий тур можливий у містах, де чисельність громадян становить 90 тисяч і більше. Власне, таких в Україні не так уже й багато — усього 34. Це — 22 обласних центри (зрозуміло, що окуповані Сімферополь, Севастополь, Донецьк та Луганськ до уваги не беруться) та ще 12 міст: Нікополь, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг (Дніпропетровщина); Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь (Донеччина); Бердянськ, Мелітополь (Запорізька область); Біла Церква (Київщина); Лисичанськ, Сєверодонецьк (Луганщина) та Кременчук (Полтавщина).
Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».