Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Вересень 2019 18:15

Центр реабілітації для ветеранів війни

Rate this item
(1 Vote)

У Пущі-Водиці, передмісті Києва, на базі госпіталю ветеранів «Лісова поляна» планується відкриття Центру психічного здоров’я і реабілітації ветеранів України.
Про це під час презентації мультидисциплінарної команди Центру сказала міністр у справах ветеранів та тимчасово переміщених осіб Оксана Коляда, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«У реабілітації ветеранів важливо застосовувати комплексний підхід. Без відновлення психологічного, ментального здоров’я жоден компонент комплексної системи працювати не буде. Ми хочемо на базі госпіталю ветеранів «Лісова поляна» в Пущі-Водиці відкрити унікальний Центр, що допомагатиме ветеранам повернутися до нормального життя.

У нас є певні домовленості з міжнародними партнерами щодо відкриття тут потужного тренінгового Центру, де готуватимуть команди фахівців, що відкриватимуть подібні до цього центри у кожному обласному центрі», — сказала Коляда.
Вона наголосила, що в Україні є проблеми у сфері лікування стресових розладів у військовиків, які повертаються з війни на Сході України, зокрема у профілактиці суїцидів.
«У регіонах побратими самотужки чи з психологами, які не мають спеціалізованої освіти, займаються запобіганням самогубств серед бійців. У Центрі застосовуватимуть світовий досвід, зокрема американський, де у кожному госпіталі ветеранів війни є відділення посттравматичних розладів.
Вони займаються контузіями, залежностями від вживання тяжких наркотичних препаратів, після серйозних поранень. У нас немає такої статистики, ніхто цим не займається», — зазначила Коляда.
Вона підкреслила, що Центр буде відкрито для усіх ветеранів України, якими опікується Міністерство у справах ветеранів.
«Спільно з МОЗ ми включили у план заходів відкриття Центру та запуск його протягом 2019–2020 років», — поінформувала Коляда.
Директор державного закладу «Госпіталь ветеранів війни «Лісова поляна» Ксенія Возніцина додала, що у новоствореному Центрі лікуватимуть розлади, пов’язані з бойовим стресом, наслідками черепно-мозкових травм (постконтузійний синдром), лікування станів залежності від психоактивних речовин.
«Бойова психотравма, наслідки контузії та залежності — складові, що описують проблеми щодо ментального здоров’я. Психологічна травма є однією з основних травм у військових, які брали участь в АТО», — сказала Возніцина.
Вона наголосила, що контузія — невидиме поранення — є дуже важкою травмою.
«Черепно-мозкова травма — це третина усіх травм в АТО. Ще третина цих травм просто не фіксується, і людина не знає, що з нею. Ніде у світі немає стільки нефіксованих контузій, як в Україні. Пацієнт лишається з хворобою сам на сам.
Водночас такі травми призводять до надтяжких наслідків для здоров’я людини, які дуже важко лікуються. У Центрі ми впроваджуватимемо доказові методики лікування таких травм, також тут буде поєднано лікувальну роботу з додатковими можливостями для ветеранів. У нас працюватиме надзвичайна команда фахівців», — наголосила директор Центру.
За словами Возніциної, з новоствореним Центром співпрацюватимуть Кризовий центр психології ім. Костюка, кафедра загальної психології та медпсихології НМУ ім. Богомольця, а також недержавні та громадські організації.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».