Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 18:13

Вінсент Ганон: збройні сили України дуже швидко прогресують

Rate this item
(0 votes)

Упродовж останніх 4 років більше 11 тисяч українських військових та співробітників безпекових служб пройшли навчальні курси, які їм безкоштовно надали канадські інструктори у рамках операції UNIFIER. Ця місія, мандат якої нещодавно продовжили до 2022 року, стала одним із багатьох внесків Канади до підвищення обороноздатності України.
Із започаткування місії наприкінці 2015 року й донині в Україні на ротаційній основі постійно перебувають близько 200 канадських військових. Укрінформу вдалося поспілкуватися з одним із керівників шостої ротації, старшим сержантом Вінсентом Ганоном, який саме завершував свої піврічні повноваження в Україні.

Найбільшу складність становить мовне питання
— Канадські військові вже чотири роки навчають українських колег. Чи підлаштовуєте ви навчальну програму до поточних потреб?
— За ті шість ротацій, які вже пройшли, місія зазнала суттєвих змін. Якщо перша ротація зосереджувалася переважно на груповому навчанні й працювала у Міжнародному центрі миротворчості й безпеки в Яворові, то протягом наступних років до навчальної програми були включені інші аспекти, зокрема підготовка молодшого офіцерського складу, інженерів та медиків. Окрім цього, зараз ми перебуваємо у дев’яти різних локаціях по всій Україні, а не в одній.
— Чи зацікавлені самі українці у канадському тренуванні?
— Так, вони дуже зацікавлені у тому, що ми пропонуємо, а саме: систематичному підході до тренувань, дуже подібних на навчання, які проводять інші країни — члени НАТО.
— Яку найбільшу складність вам доводиться долати під час занять?
— Є кілька викликів, одним із яких є мова. Наш підрозділ — франкомовний, англійською ми спілкуємося як другою мовою. Натомість українці використовують українську й англійську, тож нам доводиться частіше, ніж хотілося б, звертатися до послуг перекладачів. Тому комунікаційна складова є значною проблемою.
— Міністр оборони Канади Харджит Саджан якось сказав, що операція UNIFIER — це процес взаємного обміну досвідом. Чому можуть українці навчити канадців?
— З 2014 року українці регулярно беруть участь у бойових операціях, тож мають дуже свіжий та відчутний досвід, який ми можемо перейняти.

Моральний стан і рішучість українців викликають захват
— Провівши вже певний час в Україні, яку Ви думку склали про Збройні Сили України? Наскільки вони професійні?
— ЗСУ прогресують дуже швидко, їхній моральний стан залишається дуже високим. Українські військові розповідають нам, що їхні обладнання, підтримка та загальна організація покращуються. Професіоналізм членів ЗСУ зростає у високому темпі.
— Якою є найсильніша сторона Збройних Сил України?
— Як на мене, це — рішучість, оскільки вони залучені до сучасного тривалого, розтягнутого конфлікту. Тож рішучість, моральний стан є визначальними рисами українських воїнів. В іншому разі вони не могли б стримувати фронт.
— Які найбільші виклики постають перед ЗСУ нині?
— Довготривалість конфлікту. Виснаженість військових, накопичення втоми даються взнаки, оскільки люди вже кілька років постійно ротуються на фронті. Однак, наскільки ми розуміємо, українці свідомі цього й пропонують усе більше допомоги, аби упевнитися, що воїни залишаються як фізично, так і ментально здоровими.
— Чи є у Вашій команді члени українського походження? Якщо так, то чи відчувають вони якусь свою особливу роль?
— У нас є кілька військових українського походження. Вони знають мову, тож використовуються як перекладачі й радники. Ці люди виконують активну роль і дуже пишаються можливістю повернутися, так би мовити, додому.

Громадськість завжди зустрічає нас радісно
— Чи мали Ви змогу поспілкуватися з місцевим населенням? Як мешканці реагують на присутність канадських військових?
— Ми відкрито пересувалися по країні у військовій формі й усюди нас приймали дуже позитивно: чи йдеться про Західну Україну, чи про Київ, чи про інші регіони. Прийом усюди був дуже позитивним.
— Чи доходить до Вас інформація стосовно користі від канадських тренувань на справжньому полі бою?
— Так, ми називаємо це «петля зворотного зв’язку». Ми проводимо як колективні, так й індивідуальні заняття, тож можемо з одного й іншого боку поглянути на те, чи наші тренінги й навчання є корисними.
Коли ми отримуємо зворотний зв’язок після групових занять, то бачимо, що заняття варті того. Найкращим прикладом цього є опанування навичок бойової медицини: наші заняття мають реальне застосування — вони рятують життя українських воїнів.
— Канада має військові тренувальні місії й в інших частинах світу. Чим відрізняється UNIFIER від подібних операцій в інших країнах?
— Канада дійсно допомагає розвивати можливості безпекових служб і деінде, у тому числі в Афганістані, Іраку й деяких регіонах Африки. Відмінністю ЗСУ є те, що вони — більша, зріліша й просунутіша організація, аніж інші безпекові служби, з якими ми раніше працювали.

Намагаємося справляти якомога триваліший ефект
— Українські військові нині проходять канадське тренування у дев’яти різних локаціях, однак у рамках UNIFIER в Україні перебуває всього близько 200 членів Збройних Сил Канади. Чи достатньо такої кількості особового складу для виконання поставлених завдань?
— Аби виконати все бажане, людей ніколи не вистачає. Однак ми дуже ефективно використовуємо наявні ресурси, у тому числі людські, які завжди є мультиплікаторами сил, — чи йдеться про розробку стандартів, чи про написання тренувальних планів, чи оцінювання.
Ми переконані, що кілька правильно розміщених військових із необхідними навичками здатні впоратися з роботою, для якої зазвичай необхідна більша кількість виконавців.
— Чи надаєте ви дорадчу підтримку старшому керівництву ЗСУ?
— Це питання було б добре розглянути. Шість ротацій тому ми почали з групового навчання, а нині намагаємося досягти більш інституційного й тривалого ефекту, для чого мусимо рухатися вгору шкалою вартості. Таким чином, залучення більш високопоставлених командирів ЗСУ буде наступним кроком.
— Чи є якісь аспекти тренування, що не покриті чинним мандатом місії?
— Ми діємо лише в рамках поставлених завдань. У нас є кілька тренувальних груп, які втілюють різні зусилля й завжди намагаються шукати більше можливостей, аби мати якомога ґрунтовніший вплив. При цьому ми завжди пам’ятаємо, що наша робота повинна мати тривалий ефект.

Максим НАЛИВАЙКО,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».