Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:53

Від такого сусіда потрібно відгороджуватися...

Rate this item
(0 votes)

Починаючи з 2014 року на українсько-російському кордоні будується так званий Інтелектуальний кордон — ешелонована система військово-інженерних об’єктів, яка має суттєво підвищити рівень безпеки.

Рішення про це ухвалив ще уряд Арсенія Яценюка восени 2015 року. Планувалося створити 2 оборонних рубежі протяжністю близько 1500 км. Про масштабність цього проекту свідчить і те, що вони повинні нараховувати понад 12 тисяч окопів для техніки і більш як 4 тисячі бліндажів для особового складу тощо.
Окрім цього, тут будуть установлені системи електронно-оптичного спостереження, електронно-сигналізаційні комплекси, контрольно-слідова смуга, земляний рів шириною від 4 м та глибиною у 2 м, бетонні рови, земляний вал, у ключових місцях бетонний, фортифікаційні споруди, вежі.

Через проблеми, що мають фінансово-економічне та політичне забарвлення, темпи будівництва просуваються дещо повільніше, ніж передбачалося.
Та попри всі негаразди торік у Харківській, Луганській і Чернігівській областях було облаштовано близько 300 км протитранспортних ровів, понад 60 км контрольно-слідових смуг і близько 200 км рокадних доріг, майже 100 км загороджувального паркану, 2 опорних пункти на 120 осіб тощо.
На сьогоднішній день, за словами помічника голови Державної прикордонної служби України полковника Олега Слободяна, готовність усього комплексу становить близько 35%, а завершити його планується у 2021 році. Загалом на ці роботи вже витрачено 1,3 млрд грн, на 2019-й передбачено залучити ще 400 млн грн. Як вони будуть витрачені?
— Передбачається розгорнути значну кількість комплексів відеоконтролю та сигналізації, облаштувати 50 км протитранспортних ровів і майже 10 км сітчастої огорожі, — говорить пан Олег.
А також близько 48 км загороджень зі спіралі типу «Єгоза», прокласти 65,8 км рокадних доріг, обладнати 40 переходів рокадних доріг через складні ділянки. До планів ДПСУ входить також і реконструкція приміщень для підрозділів охорони кордону.
Реалізація проекту є найдешевшою з вартості у країнах, де вже подібні споруди зводились: в Естонії, Литві, Фінляндії. В Україні один кілометр обходиться для державного бюджету майже у два мільйони гривень.
Це з урахуванням і лінії інженерних споруд, і лінії фортифікаційних споруд, і всього комплексу візуально-технічного спостереження. Але безпека держави, наших громадян коштує набагато дорожче.
У Інтелектуального кордону є багато критиків, мовляв, він аж ніяк не убезпечить від проникнення на нашу територію російських танків чи бронетранспортерів з особовим складом.
Погодитись із такою думкою важко. Адже, як стверджують самі прикордонники, на тих ділянках, де вже побудовано інженерне обладнання, практично відсутні будь-які правопорушення: немає несанкціонованих перетинів державного кордону, контрабандного переправлення тих же сигарет тощо.
Військові експерти стверджують, що, маючи відповідну мережу військово-інженерних об’єктів, українські прикордонники будуть спроможні значно довше стримувати ворога, якщо він усе ж удасться до відкритого вторгнення. А потім підоспіють і армійські підрозділи.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».