Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 02 Грудень 2016 13:36

Українське військо відроджується!

Rate this item
(0 votes)

6 ГРУД­НЯ — ДЕНЬ ЗБРОЙ­НИХ СИЛ УК­РАЇ­НИ

«Ук­раї­на мі­лі­та­ри­зує­ть­ся...»
Усі позитивні зміни, що відбуваються в Україні останнім часом, російські політики (за рідким винятком), підконтрольна Кремлю преса всіляко оббріхують, зміщуючи акценти і таким чином намагаючись маніпулювати суспільною думкою.
Наприклад, головний рупор російської армії газета «Красная звезда», зважаючи на переміни в нашій армії, стверджує, що «Україна надмірно мілітаризується, витрачаючи на військові потреби останні копійки».

Особисто мене подібна істерика наших сусідів радує. Дуже. Адже свідчить, що ми — на правильному шляху. Втім, перейдемо до конкретики, яка підтверджує «надмірну мілітаризацію». Так ось, у 2015 році бюджет українського війська — вперше за всю історію існування — становив понад 45 мільярдів гривень.
Забагато? Аж ніяк, особливо якщо взяти до уваги збройну агресію путінської Росії. Але ж у 2014му на потреби армії було асигновано майже в 4 рази менше. У 2016му Міністерство оборони отримало близько 47 мільярдів, а на наступний, 2017й, передбачається виділити понад 60 мільярдів.
Зважаючи на збільшення фінансування потреб війська, зросла і його чисельність. Якщо, скажімо, до початку не оголошеної проти нас війни вона становила близько 150 тисяч, то на сьогодні це понад 280 тисяч. За рахунок зростання кількості військовослужбовців МО сформувало 13 нових бригад, 5 окремих батальйонів, а також 2 оперативних командування — «Північ» і «Схід».
Говорячи про розбудову нашої армії, не можна не згадати і про створення Сил спеціальних операцій (ССО), які стали одним із 4 видів Збройних Сил України. Призначення — виконання специфічних завдань в умовах гібридної війни. До їх компетенції входить, зокрема, проведення таємних операцій та розвідки, у тому числі на території інших країн, створення агентурних мереж, дезорганізація тилу противника тощо.
Нещодавно у Хмельницькому відбувся випуск 35 інструкторів навчальнотренувального центру ССО.
— Ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб наші Сили стали хірургічно заточеним і постійно готовим інструментом для протидії у гібридній війні, яка триває на Сході України, — говорить командувач ССО генералмайор Ігор Луньов. — Незабаром буде відкрито власний сучасний навчальнотренувальний центр Сил спеціальних операцій.
Починаючи з 2015 року бойова підготовка у ЗС вийшла на якісно новий рівень: протягом 2015–2016 років було проведено понад тисячу заходів, спрямованих на підвищення вишколу особового складу. Наприклад, відбулися сотні бригадних, батальйонних, ротних тактичних занять, а також десятки тактикоспеціальних і льотнотактичних. Протягом усіх попередніх років починаючи з 1991го нічого подібного в нашій армії не відбувалося. За словами міністра оборони України, генерала армії України Степана Полторака, проведення цих заходів дозволило суттєво підвищити як бойову готовність частин і підрозділів, так і окремих бійців.
Якщо говорити про озброєння армії, то вона за цей час отримала десятки зразків зброї і техніки. Зокрема, військовотранспортний літак «Ан70», новітні бронетранспортери, автомобілі. Допомагають нам у протистоянні з путінським режимом і наші закордонні партнери: Великобританія надала нам 55 броньовиків Saxon, а США — десятки автомобілів для транспортування особового складу, радари.
Силами українських підприємств відремонтували кілька тисяч одиниць військової техніки, а на ІваноФранківщині відновлено військовий аеродром. Лише у 2016 році було відремонтовано для потреб Збройних Сил України близько 12 тисяч одиниць озброєнь і військової техніки. А з початку антитерористичної операції — 54 тисячі, а на озброєння прийнято 16 зразків новітньої зброї. Зокрема, стаціонарні комплекси засобів автоматизації командних пунктів, наземний радіолокатор, автоматизована станція оптикоелектронних перешкод, броньовані санітарноевакуаційна та ремонтноевакуаційна машини, кулемети, сигнальна світлозвукова міна та нові штабні машини.
У нашій державі доволі успішно реалізується програма «Ракетний щит», покликаний угамувати апетити «російських братів» щодо України. Нещодавно проведені випробування показали, що в недалекому майбутньому ми матимемо високотехнологічну зброю.
— Одне з наших стратегічних завдань — відродження ракетного потенціалу України, здатного забезпечити захист від агресії, — вважає Олександр Турчинов — секретар Ради національної безпеки і оборони України. — Вітчизняний військовопромисловий комплекс повинен повністю забезпечити потреби ЗСУ сучасними ракетами, здатними вражати різні наземні, надводні і повітряні цілі, за потреби завдаючи нищівних ударів на далеких відстанях.
Герой України В. ЧибінєєвМається на увазі насамперед оперативнотактичний комплекс «Гром», пристосований для стрільби як балістичними, так і крилатими ракетами. Це дозволяє використовувати його і як далекобійний оперативнотактичний комплекс, і як комплекс берегової охорони. Способи наведення ракет українські розробники не розголошують і лише уточнюють, що їх точність відповідає рівню кращих світових зразків озброєння.
Передбачається, що в разі прийняття його на озброєння він вражатиме цілі на відстані 300–500 кілометрів. Кажучи іншими словами, за допомогою «Грому» можна буде знищувати цілі в районі АТО аж із центральної частини України!
Силами Харківського КБ модернізовано систему залпового вогню «Град», яка отримала назву «Верба». За їхніми словами, перезарядка нової машини проходить у 7 разів швидше, а її бойова міць перевершує радянський аналог майже в 15 разів!
Нещодавно військові провели випробування новітньої розробки українського «Укроборонпрому» — радіолокаційну станцію «Пелікан», яка у недалекому майбутньому заступить на бойове чергування із захисту повітряного простору над Півднем України.
У 2016 році Президент України затвердив Стратегічний оборонний бюлетень, який передбачає реформування армії до 2020 року. Одним з основних напрямків розвитку нашого війська є приведення стандартів ЗС України до стандартів НАТО. Окрім цього, даний документ передбачає асигнування сектора безпеки і оборони в розмірі не менше 5% ВВП.

 

Між­на­род­на до­по­мо­га
У військовому протистоянні з путінською Росією Україна опирається на допомогу багатьох країн світу. Насамперед, звісно, США: з 2014 року, коли почалася не оголошена проти нас війна, американці надали нам допомоги, яка вимірюється майже 600 мільйонами доларів.
Вони допомагають у проведенні військових навчань, передають військову техніку та надають послуги військових радників. Зокрема, 350 американських військових інструкторів навчають 6 батальйонів ЗС України, а також допомагають розробляти довгострокову програму підготовки військових кадрів.
Наша армія отримала системи контрбатарейної і контрмінометної боротьби, засоби захищеного зв’язку, навчальне та медичне обладнання, тактичні безпілотники тощо. Передбачається, що наступного, 2017 року, українське військо може отримати від американців допомоги в розмірі майже 500 мільйонів доларів. Але остаточного рішення з цього питання поки що немає.
Велика Британія теж допомагає нашим захисникам, надавши їм бронежилети, захисні шоломи, автомобільну техніку тощо. За словами державного секретаря з питань оборони Майкла Феллона, найближчим часом їхні інструктори мають намір підготувати понад 5 тисяч українських військовиків за стандартами НАТО.

 

Ук­раї­на дбає про сво­їх за­хис­ни­ків
Прикладів, які свідчать про це, достатньо. Один із них — суттєве збільшення грошового забезпечення військовиків, яке відбулося 1 січня 2016 року. Якщо, скажімо, до цього солдатстрілець отримував на руки 2340 гривень, то сьогодні — 7 тисяч, а командир танка — 7550 гривень замість 3400. Відомий кіногерой стверджував, що «не в грошах щастя, але без них сумно». Зважаючи на приклади, які навів, наші захисники не розкошують, але живеться їм, сподіваюся, трохи веселіше...
Кабінет Міністрів України задля заохочення бійців — учасників антитерористичної операції — торік установив так звану бойову тисячу: грошову винагороду за безпосередню участь у бойових зіткненнях із ворогом. За інформацією департаменту фінансів МО України, у 2015 році її отримали понад 22 тисячі військовослужбовців, а у 2016му — станом на жовтень 7686 бійців. Сума виплачених цьогоріч коштів становить більш як 38 мільйонів гривень.
Сім’ям загиблих військовослужбовців Збройних Сил України — учасників АТО виплачено 1 мільярд 317,5 мільйона гривень одноразової грошової допомоги. Ще 658,5 мільйона гривень допомоги військовослужбовці отримали у зв’язку з пораненням та інвалідністю.
Незважаючи на складне фінансовоекономічне становище, Українська держава усіляко заохочує солдатів та офіцерів Збройних Сил. Так, напередодні 25ї річниці Незалежності України 2,5 тисячі бійців, які перебувають на лінії зіткнення, були нагороджені відзнаками та цінними подарунками.
Звання Героя України згідно з Указом Президента України отримали 4 чоловіки. Це, зокрема, полковник Андрій Ковальчук, начальник штабу — перший заступник командувача Високомобільних десантних військ ЗСУ, командир роти снайперів 79ї окремої десантноштурмової бригади ВДВ ЗС України капітан Валерій Чибінєєв. Сергію Колодію та Ігорю Брановицькому це звання присвоєно посмертно.
Розповідати про зміцнення нашої обороноздатності, де першу скрипку грає наше військо, можна довго. Адже тих позитивних змін, які відбулися протягом двох останніх років і продовжують відбуватися, не помічає лише незрячий або той, хто не хоче їх помічати.
Вистачає і недоліків. Але ж було б наївно сподіватися, що за якихось 2 роки можна позбутись усіх тих проблем, які накопичувалися протягом кількох десятиліть. Та ще й в умовах війни. Головне — Українська держава повернулася, нарешті, до своїх захисників обличчям.
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».