Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Вересень 2019 12:48

У Полтаві кінодокументалісти мирили природу і людину

Rate this item
(2 votes)

21–22 вересня в Полтаві проходив ІХ Всеукраїнський екологічний фестиваль документального кіно «Полтава-ДОК». Участь у Фестивалі, який за свою ще недовгу творчу кар’єру вже зумів завоювати визнання українських кінодокументалістів, котрі присвячують свою творчість тематиці екології і відносинам людини і природи, взяли автори короткометражних фільмів із Житомира, Києва, Полтави, Луцька, Кривого Рогу тощо. Всього на суд журі його учасники представили 16 фільмів.

Роботи кінодокументалістів цього разу демонстрували на екранах престижного в обласному центрі кінотеатру Wizoria.

А його глядачами стали сотні полтавців і гостей міста, яким небайдужі проблеми збереження клімату на нашій планеті, відносини людини і природи, екологічні питання, охорона навколишнього середовища тощо.
Автори стрічок, які мали тривати не більше 15 хвилин, у своїх роботах намагалися відобразити мовою документального кіно найпекучішу проблеми нашої планети — боротьбу за збереження природного балансу, який дуже швидкими темпами розхитує саме людство. Часто не замислюючись про пагубні наслідки своєї руйнівної діяльності.
Директор і головний організатор Кінофестивалю Олександр Калашник розповів кореспонденту «ДУ», що кінодокументалісти своїми роботами прагнуть привернути увагу громадськості, органів влади, представників науки, культури, освіти тощо до екологічних проблем, які останніми роками нагромадилися в Україні. А також допомогти методами кінодокументалістики сформувати бодай зачатки відповідальності наших співвітчизників за збереження сприятливого для життя навколишнього середовища.
Не в останню чергу організатори Фестивалю намагаються посилити і творчі зв’язки не тільки між кінодокументалістами, а й між майстрами короткометражного кіно і глядачами.
«З року в рік, відколи триває наш екологічний Кінофестиваль, його учасники, чимало з яких аматори, демонструють навички і майстерність справжніх професіоналів. Сценарії їхніх робіт оперативно висвітлюють найкричущі проблеми екології, — говорить О. Калашник. — Учасники Кінофестивалю «Полтава-ДОК» не просто констатують факти, показують через об’єктиви своїх камер проблеми, вони дають можливість своїм героям висловлювати свої думки, будувати плани, мріяти...
Сьогодні режисери, оператори, фотографи, журналісти активно включаються в національний екологічний рух. Ми, кінодокументалісти, хочемо показати, що захист навколишнього середовища — це наш свідомий вибір...»
Документалісти виставляли на конкурс свої фільми у двох номінаціях: «Людина та природа» і «Мистецтво жити». Цього року до журі Кінофестивалю увійшли майстри української документалістики, зокрема режисери та оператори Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Кіностудії «Білорусьфільм», активісти-екологи Полтавщини, представники ЗМІ тощо.
Прискіпливо оцінювали роботи номінантів кінокритик, редактор журналу «КіноТеатр» Лариса Брюховецька, режисер-сценарист, викладач КНУ ім. І. Карпенка-Карого Сергій Марченко.
22 вересня після показу останньої кінострічки відбулося нагородження переможців. Перше місце у номінації «Людина та природа» присуджено фільму Дениса Зозулі «Палітра вібрацій: Анатолій Лавренко» (м. Полтава), у номінації «Мистецтво жити» — кінострічці Ігоря Ізотова «Майстер» (м. Полтава).
За найкращу режисуру нагороду отримала Дана Маслюк (м. Київ) за стрічку «Женя». Кращою операторською роботу визнано фільм документаліста із Закарпаття В’ячеслава Бігуна. Вдало дебютували на Кінофестивалі Ольга і Юлія Ткач (м. Кривий Ріг) зі своїм мультиплікаційним фільмом «Вимкнути війну», які теж увійшли до лав переможців.
Відзначили організатори «Полтава-ДОК» і автора й постановника фільму на дитячу тематику Володимира Кашубу (м. Полтава), який він створив разом із дитячою кіностудією обласного центру.
Організатори Кінофестивалю зазначають, що він довів, що в Україні є попит на документальне кіно, яке з кожним роком досягає нових вершин. І не тільки у своїй країні, але й на міжнародних кінофестивалях. От тільки з прокатом документальних фільмів у нас, як і раніше, справи кепські: великі кінотеатри, заклопотані демонстрацією касових голлівудських фільмів, не налагодили показ робіт вітчизняних документалістів.
Можливо, кінофестивалі документального кіно, котрі сьогодні власними силами і майже без підтримки держави ентузіасти організують в Україні, зрушать справу з мертвої точки і вітчизняний кіноглядач отримає можливість дивитися короткометражні кінострічки на широкому екрані...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».