Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 15 Листопад 2018 18:01

Історія одного польоту і конверта першого дня

Rate this item
(1 Vote)

У Пол­тав­сько­му му­зеї авіа­ції і кос­мо­на­вти­ки від­кри­ла­ся ви­став­ка, при­свя­че­на 50-річ­чю по­льо­ту в кос­мос урод­жен­ця Пол­тав­щи­ни, дві­чі Ге­роя Ра­дян­сько­го Со­юзу, льот­чи­ка-кос­мо­на­вта Гри­го­рія Ти­мо­фі­йо­ви­ча Бе­ре­го­во­го.

Організатори заходу вирішили розповісти про життєвий шлях свого земляка та його політ до Всесвіту, виставивши в експозиціях унікальні поштові конверти і марки, присвячені Г. Т. Береговому, які мають доволі цікаву історію.
Г. Береговий народився в селі Федорівка (нині Карлівський район Полтавської області) в 1921 році.

Його шкільні роки та юність пройшли в Єнакієвому, що на Донеччині, де майбутній космонавт закінчив середню школу та аероклуб.
Свою першу зірку Героя Радянського Союзу уродженець Полтавщини отримав під час Другої світової війни за мужність, виявлену під час результативних бойових вильотів на відомому радянському штурмовику «Іл-2».
Після війни залишився служити в армії і згодом його було зараховано до загону радянських космонавтів, де він виявився найстаршим за віком.
Свій майже чотиридобовий політ (26–30 жовтня 1968 року. — Àâò.) Г. Береговий здійснив на космічному кораблі «Союз-3» у 47-річному віці.
Погруддя знаменитому земляку його односельці встановили в селі Федорівка до 90-ліття космонавта в 2011 році. Його автор — відомий полтавський скульптор Микола Посполітак.
Того ж дня, 15 квітня 2011 року, Південна залізниця з Карлівського залізничного вокзалу запустила новий пасажирський поїзд «Полтава — Москва», якому присвоїли найменування «Григорій Береговий».
Виставку в Полтавському музеї авіації і космонавтики назвали «Історія одного польоту і конверта першого дня». В її експозиціях зібрано роботи полтавського художника-графіка Олексія Соболевського, які розповідають про тернистий шлях до зірок радянського космонавта українця Г. Берегового.
Художник відомий тим, що саме йому «Укрпошта» замовила розробку ескізів пам’ятного конверта, ювілейної поштової марки та спеціального штемпеля для їхнього погашення, які планували випустити до 90-річчя космонавта.
«Для мене це замовлення стало дуже відповідальним завданням, адже я мав намалювати портрет Г. Берегового — людини, яка ще за життя стала легендою, — розповів на відкритті виставки О. Соболевський.
Більш того, я мав створити неповторний образ космонавта, художнє зображення якого вже давно було відоме в країні.
Довелося перечитати та переглянути все, що пов’язане з біографією космонавта, скласти власне уявлення про цю унікальну людину — найстаршого на той час радянського космонавта, котрий у 47 років здійснив безперервний, майже чотиридобовий космічний політ...»
Художник розповів, що працював над замовленням кілька місяців поспіль. Коли ескізи були виготовлені, передав їх на затвердження на художню раду. І отримав відповідь, що роботу... не прийняли.
Як з’ясувалося, тижнем раніше художня рада затвердила ескіз поштової марки, присвяченої першому радянському космонавту Ю. О. Гагаріну.
«З’ясувалося, що мій Береговий виявився дуже схожим на Гагаріна за композицією та художнім виконанням...
Таке трапляється поміж художників, коли вони мають схожі творчі завдання, вчилися в одному художньому інституті, підходять до ідеї та розробки ескізу майже однаково тощо.
Довелося все переробляти: горизонтальне розміщення зображення космонавта я замінив на вертикальне, переробив сам портрет тощо. Після чого художня рада затвердила і мою роботу...» — розповів графік.
О. Соболевський працював над портретом космонавта, який прикрасив конверт та поштову марку, у складний для України час. Інфляція не стояла на місці і навіть це позначилося на результаті роботи художника-графіка.
«Номінальну вартість поштової марки, яку я розробляв, установили в 1,50 грн. Але коли всі формальності з прийняттям моїх ескізів було завершено, з’ясувалося, що поштовики оцінили марку вже в 2,20 грн. Але ж у першому варіанті на ній було викарбувана ціна у півтори гривні! Довелося знову переробляти...» — пригадав митець.
На радість філателістам, які буквально ганяються за конвертами так званого першого дня, тобто тих, які пройшли погашення спеціальним штемпелем, ескіз якого теж виготовив полтавський художник, з погашенням марки та конверта так само вийшла цікава історія.
«Погашення проводять лише в перший день виходу конверта з маркою. І в одному місці. Як правило, за участю поважних гостей та тих, кого зображено на марці та конверті або їхніх родичів, — розповів далі О. Соболевський. — Але сталося так, що мій конверт першого дня штемпелювали одночасно у двох місцях — на головпоштамті в Києві та в Єнакієвому...»
В Єнакієвому, як з’ясувалося, теж установили пам’ятник Г. Т. Береговому і відкривали його до 90-ліття космонавта за участю тодішнього президента України Віктора Януковича.
Як відомо, радянський космонавт відіграв дуже важливу роль у його біографії: Г. Берегового навіть величали його названим батьком. Янукович після відкриття пам’ятника космонавту власноруч проштемпелював поштовий конверт і марку, виконані за ескізами полтавського художника-графіка О. Соболевського.
«Конверти практично ідентичні, різняться лише тим, що на однакових штемпелях ви побачите тільки невелику різницю: на одному штемпелі місце погашення вказане Київ, на іншому — Єнакієве...» — резюмував автор ескізів.
Обидва конверти першого дня, на заздрість філателістам, зайняли своє місце на виставці в Полтавському музеї авіації і космонавтики.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».