Традиції і звичаї
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 23:18

Січень – січе зиму навпіл

Rate this item
(0 votes)

Це перший місяць року в григоріанському календарі і другий місяць зими, а отже і найсуворіший. Січень дістав свою назву на честь дволикого римського бога часу, дверей і воріт Януса (Ianuarius). А символічна назва місяця означає «двері в рік».
Українською ж мовою перший місяць року називається січень, що від давньоукраїнського слова «січ». Саме цієї пори наші предки вирубували ліс, кущі, готуючи землю для посіву сільськогосподарських культур. Цей промисел називався січа. Є ще й інші гіпотези.
Вважається, що оскільки саме о цій порі січуть колючі сніги, то звідси й походить офіційна назва місяця. А на думку деяких мовознавців, на січень, який перетинає зиму, припадають водохресні морози. Отже, серединний період, що ділить (січе) зиму навпіл, і дав назву місяцю. До цього перший місяць року мав інші назви: холодець, просинець, сніговик, тріскун, вогневик, льодовик, щипун, сніжень, лютовий.

Щедрий січень і на свята. А відкриває їх — Новий рік. Потім радість загальна приходить з появою на небі першої зірки — у ніч перед Різдвом Христовим. Святвечір, багата кутя, побажання здоров’я, щастя, багатства, злагоди в сім’ї — так починається двотижнева низка святок. Найвеселіші, сповнені жартів, сміху, розіграшів — перші дні. Тут і колядки, і ряджені, і ходіння із зіркою, і вертеп, який нині дедалі частіше з’являється на вулицях українських сіл.
13 січня Церква відзначає день пам’яті преподобної Меланії Римлянки, а в народі — «Маланки», напередодні наступного святкового дня. І стіл святковий готують, і звичаї старі згадують.
14 січня вшановують св. Василя Великого. А ще й Старий Новий рік — свято не останнє. Цього дня знову «засівають» (тим паче, що в Україні Василія Великого шанували як покровителя землеробів), знову співають колядки. Словом — святкують.
І завершується цей яскравий віночок зимових свят 19 січня. Хрещення Господнє — свято «двонадесяте», одне з головних у році для Церкви і всіх вірян православних. Його ще називають — Богоявлення, а в народі — «Водохреща». Напередодні — другий Святвечір, голодна кутя. Знову не сідаємо за стіл до першої зірки. Головна ж подія 19 січня — освячення води. Воду святять і в храмах, і просто в річках, джерелах, колодязях. І, мабуть, немає вже зараз серед православних такої людини, яка б не принесла на Водохреща додому води свяченої, не покропила б нею всі куточки, зберігши баночку й про запас.
У народі існує багато прислів’їв та приказок, присвячених цьому місяцю.
Ось деякі з них:
Січень снігом січе, а мороз вогнем пече.
Сонце хоч і блищить, але мороз тріщить.
Січень — року початок, зими середина.
Біліше зима — зеленіше літо.
Січневий холод наповнює засіки.
Січень сухий і морозний — бути спекотному літу.
Якщо в січні дуже холодно, то гриби з’являться пізніше.
Сирий січень — хлібам біда.
Якщо в січні березень — бійся у березні січня.
У січні моква — в липні дощ.
Морозний січень — урожайний рік. Тумани в січні — на мокру весну.
Якщо січень сухий, морозний, і вода в річках сильно убуває, то літо буде сухе і жарке.
Якщо дятел стукає в січні — до ранньої весни, стукає в березні — до пізньої.
Ясні дні в січні — до багатого врожаю.
Холодний січень поспіль майже не повторюється.
Якщо січень холодний, липень буде сухий і спекотний.
Теплі дні січня недобром відгукнуться.
У грудні день було зовсім помер, та в січні воскрес.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».