Традиції і звичаї
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 18:05

Пасха наша – Христос!

Rate this item
(0 votes)

Но­во­за­віт­на хрис­ти­ян­ська Пас­ха є про­об­ра­зом Пас­хи ста­ро­за­віт­ної. По­діб­но до то­го, як у ста­ро­за­віт­ні ча­си був по­сла­ний Бо­гом Мой­сей, щоб ви­вес­ти на­род Із­ра­їля з єги­пет­сько­го раб­ства, у ви­зна­че­ний час Гос­подь по­слав Си­на Сво­го Од­но­ро­дже­но­го, щоб ви­вес­ти люд­ство з раб­ства грі­ха.
«Бог по­слав Сво­го Си­на на світ не щоб Він світ за­су­див, але щоб че­рез Ньо­го світ спас­ся. Хто ві­рує в Ньо­го — не бу­де за­су­дже­ний; хто ж не ві­рує — той уже за­су­дже­ний, що не по­ві­рив в Ім’я Од­но­ро­дже­но­го Си­на Бо­жо­го», — на­пи­са­но в Єван­ге­лії.

Грецьке слово «Христос» (єврейське — «Месія» або «Мешіах») означає — «помазаник Божий» — Той, Хто помазаний благодаттю Святого Духу звершити місію спасіння.
У старозавітні часи під час виходу євреїв з єгипетського рабства виразом віри було помазання вхідних дверей будинків правовірних кров’ю жертовного ягняти, яка захищала їх від ангела-губителя, який прийшов винищити все первородне в Єгипті. Слово «Пасха» (єврейською — «Песах») означає «перехід, проходити повз».

Тобто ангел-губитель, бачачи кров жертовного ягняти на вході в оселі, обходив їх стороною. Подібно до того, по вірі кров Ісуса Христа покриває душі віруючих, захищаючи їх від входження в них губителя-сатани.
Християнська Пасха — Христос. Він є Агнець Божий, що взяв на Себе гріхи світу. Він також першим пройшов шлях від смерті до життя. Будучи безгрішним, явився «в подобі грішного тіла» і проклав людству шлях через розп’яття і смерть у воскресіння життя.
Смерть і Воскресіння Христове є символом перемоги добра над злом, світла над темрявою, благословення над прокляттям. Тому Світле Воскресіння Христове — Пасху, або по-народному Великдень, називають святом над святами і торжеством над торжествами.
Для людини невіруючої смерть — найбільша трагедія. Але Христос долає смерть і дарує життя вічне. Долаючи гріх, наближає людину до Бога. Для спасіння треба було подолати джерело смерті — гріх. Зробити це міг тільки Спаситель — Ісус Христос, який одночасно є і Богом, і людиною. Адже, будучи занечищеною, без допомоги Божої людина не могла очиститися сама.
Для цього потрібно було не тільки щоб Ісус Христос народився і жив як людина, але й щоб і помер на хресті, і воскрес. Тому що через Свою смерть Він як людина зійшов у пекло, але як Бог це пекло здолав. Воно вже втратило абсолютну владу, яку мало над людиною до Христового Воскресіння. І тому Христос не тільки сам воскрес, але й відкрив шлях до світлої вічності всім людям. Воскреснувши як людина, оновив, очистив, освятив людську природу.
Тому в день свята віруючим належить розіп’яти в собі гріх разом із Христом — розкаятись, визнати гріхи свої перед лицем Божим. Слід умерти для гріха разом з Ісусом, відкрити серця перед небом, припинити грішити. І тоді ми духовно воскреснемо з Господом. Це буде наше особисте воскресіння — крок у життя вічне.
За традицією в цей день освячуються пасхальні приношення — паски, крашанки, інша їжа, яка потім ставиться на святковий стіл і з якої починають так зване розговіння. Тому що протягом Великого посту людина говіє, утримуючись від м’ясної, молочної їжі, яєць — тієї їжі, яку називають скоромною. Вважається, що в день Пасхи через освячення людина отримує благословення на те, щоб знову їсти цю скоромну їжу.
Але Пасха — це не святковий кулінарний виріб, а Сам Господь, що взяв на себе наші провини, щоб ми могли, прийнявши Його жертву, звільнитися від тягаря гріха. Насправді пекти паски — це відгомін прадавніх язичницьких обрядів, а звичка святити паску, за твердженням дослідників, — вимушений компроміс церкви з язичництвом, і належить цей звичай до так званого двовірства — періоду приживання нової віри на тлі старих традицій. Тому не всі конфесії його дотримуються.
Проте, незважаючи на конфесії, у всіх християн існує дуже гарна традиція — в цей день вітатися словами: «Христос Воскрес!» і відповідати: «Воістину Воскрес!»
У цей день бажано привітати в першу чергу своїх рідних, близьких, знайомих, усіх віруючих. За традицією всі християни вітаються цим пасхальним привітанням протягом сорока днів — від Великодня аж до часу свята Вознесіння.
Підготував Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».