Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:58

У Прикарпатті максимум пам'ятників Шевченку

Rate this item
(0 votes)

В Івано-Франківську оголосили новий рекорд України у номінації про найбільшу кількість пам’ятників Шевченку в одній області, повідомляє Укрінформ. Сертифікат рекордсмена отримало Прикарпаття за 211 пам’ятників Кобзарю.
Керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зазначила, що Прикарпаття може стати рекордсменом ще й у номінації «Найперший пам’ятник Шевченку у світі» — для цього краєзнавці вже збирають докази, адже сам пам’ятник не зберігся. Втім, дослідники не мають сумніву в тому, що перший пам’ятник Кобзарю поставили на Прикарпатті, де Шевченко ніколи не був, але після смерті поета виник справжній культ Тараса.
Відомо, що на Прикарпатті до 200-ліття поета звели 9 пам’ятників Кобзареві, у приміщенні обласного товариства «Просвіта» відкрили Музей шани Тараса Шевченка.
Загалом у світі налічують близько 1300 пам’ятників Шевченкові, з них 128 — поза межами України.

 

ЦІКАВА ПЛАНЕТА
АМЕРИКАНСЬКИЙ «СТОВБУР УКРАЇНИ»
Дружина політолога та радника кількох американських президентів Збігнєва Бжезинського присвятила свою скульптуру Євромайдану, повідомляє radiokultura.org. Одна з останніх робіт відомої скульпторки Емілі Бжезинської має назву «Стовбур України». Ця робота стала центральним твором виставки мисткині у вашингтонському Музеї Крігера.
82-річна скульпторка добре відома знавцям сучасного мистецтва в Америці. Кілька десятиліть вона творить роботи з дерева, які експонуються у багатьох музеях світу. Таку пристрасть до цього матеріалу вона пояснює вірою в те, що дерева мають душі, а ще любов’ю, яку до них їй прищепив батько. Емілі ніколи не спилює живі дерева, вона використовує лише повалені або висохлі стовбури. Уродженка Швейцарії, Емілі має чеське коріння. Її родина емігрувала до США під час Другої світової війни.
Увагу Емілі привернуло зображення у New Yоrk Times євромайданівців у лютому 2014 року: на світлині не було жодного усміхненого обличчя. «Це така красномовна фотографія, яка показує величезну масу людей, що опинилися в пастці історичної катастрофи», — зазначила майстриня. Її вона і використала у своїй роботі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».