Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 06 Грудень 2019 14:54

Про ринок землі і селянський бунт

Rate this item
(2 votes)

Поки українське суспільство й надалі втягують у палкі, але часто безплідні дискусії щодо доцільності відкриття ринку землі, ті, хто мав би сказати своє вагоме слово — державні чиновники та посадовці органів місцевого самоврядування, нишком прискорюють або заплющують очі на оборудки з державною землею...

Нічийна земля
Схоже, сьогодні, коли ринок землі вже сам настирливо грюкає у наші двері, ситуація із землею заплутана в Україні далі нікуди. Навіть самі органи, котрі спеціально створені державою для контролю за використанням земельних масивів і законністю їхнього розподілу, стають фігурантами гучних корупційних скандалів.

Найчастіше повідомляють про самовільне захоплення земельних ділянок, їхнє використання не за призначенням, рейдерські захоплення чималих масивів родючих чорноземів тощо. Про це повідомляють і у Держгеокадастрі, де контролюють або, принаймні, намагаються дотримуватися вимог законодавства у сфері використання та охорони земель:
«З 11 по 15 листопада 2019 року Управліннями з контролю за використанням та охороною земель, що діють у складі Головних управлінь Держгеокадастру в областях, здійснено 593 заходи державного контролю за використанням та охороною земель (у порівнянні з попереднім тижнем — +54, +10%).
За їхніми результатами виявлено 292 порушення земельного законодавства, зокрема заходів державного контролю щодо дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель, що у порівнянні з попереднім тижнем зросли на 25% (+58), — повідомляють головні землевпорядники країни. — За вказаний період нараховано шкоду, заподіяну внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву, загальною сумою 801063 грн, що у порівнянні з попереднім тижнем зменшилася на 91%.
З них у добровільному порядку відшкодовано 743197 грн (порівнюючи з попереднім тижнем — 30%, 316 828 грн). Окрім цього, до органів прокуратури, органів досудового слідства направлено 15 матеріалів про порушення вимог законодавства, зокрема, що містять ознаки злочинів (проти минулого тижня — 4,2%, 24)...)».
Схожі порушення земельного законодавства нині стають типовими буквально для всіх регіонів України. Полтавщина, де за прогнозами земля буде найдорожчою після відкриття ринку, не виняток. Справа в регіоні вже дійшла до того, що голови деяких об’єднаних територіальних громад (ОТГ), готуючись до вільного продажу землі, приховують від обліку державні землі сільськогосподарського призначення.
Очевидно, для того, щоб за першоїліпшої нагоди розпорядитися ними на власний розсуд. Необліковані гектари родючих чорноземів край кордонів ОТГ спеціалісти Держгеокадастру чи правоохоронці виявляють попри те, що в кожній ОТГ у штаті є посада землевпорядника, який мав би стежити за кожним клаптиком комунальної землі.
Невиліковною хворобою для регіону залишаються факти самовільного захоплення земельних ділянок. Причому не кількох «нічийних» соток, які селяни можуть прирізати до своїх городів, а сотень гектарів!
«Самовільне захоплення земельної ділянки — основне порушення земельного законодавства. Органи місцевого самоврядування та агровиробники часто до загальних масивів доорюють додаткові території. На місцевому рівні відсутнє будьяке реагування. І такі правопорушення ми можемо виявляти лише за сигналами громадян», — визнає начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило, який днями звітував у Полтавській ОДА про роботу свого управління щодо стану дотримання земельного законодавства на Полтавщині.
Який механізм так званого самовільного заняття земельних ділянок? Дивно, але найчастіше землю незаконно прибирають до рук з... дозволу місцевих органів влади. У прокуратурі Полтавської області, де останніми місяцями активізували роботу з повернення незаконно зайнятих земель сільськогосподарського призначення, повідомили кілька таких прикладів.
Приміром, Зіньківська РДА своїми розпорядженнями передала в оренду на сім років тамтешньому фермеру понад 130 га землі для сільськогосподарського виробництва. Але вже невдовзі місцева прокуратура з’ясувала, що передані ділянки не належать до нерозподілених земель. Більш того, належать до земель колективної власності, а тому у райдержадміністрації відсутні повноваження щодо передачі їх у користування.
За такою схемою діяли і посадовці Гадяцької РДА, коли передали в оренду до 2066 року місцевому товариству 24 га родючої землі за межами населеного пункту на території району. Не без гріха, на думку прокурорів, виявилося і само ГУ Держгеокадастру в Полтавській області.
Так, один із жителів Шишацького району в 2016 році створив фермерське господарство, а згодом уклав із ГУ Держгеокадастру шість договорів оренди земельних ділянок площею 124 га. Чиновники передали державну землю без земельних торгів, які обов’язкові у таких випадках.
Іншому фермеру із Зіньківського району щедрі посадовці обласного управління Держгеокадастру, повідомляють в обласній прокуратурі, за договорами оренди передали в користування 11 земельних ділянок площею 214 га. І знову без проведення земельного аукціону.
Тепер прокуратура оскаржує ці рішення в судах і намагається повернути державі протиправно зайняту землю. До речі, такої самовільно зайнятої землі на Полтавщині не менше 20 тисяч гектарів, підрахували в Держгеокадастрі.

У полоні червоних і зелених папірців
Отже, в міру наближення ринку з продажу землі ситуація в регіонах, де запекло тривають суперечки за кожну земельну ділянку, загострюється. Причому настільки, що «крайні» в цій боротьбі селяни ладні брати до рук вили і виходити на захист своїх городів у 20–30 соток, на які теж уже наклали око земельні «реформатори».
Про це голові Полтавської ОДА Олегу Синєгубову розповів в. о. голови Оржицької РДА Мирослав Боговик. Він критично поставився до інформації керівника обласного управління Держгеокадастру і зазначив, що земельне питання на Полтавщині нині вкрай загострилося.
Настільки, що в районах їхні керівники вже з останніх сил стримують від масових виступів селян. Зокрема, в Оржицькому районі, де під час останньої геозйомки в розряд «нічийних» потрапили навіть городи жителів Оржиччини.
«Позбавити людей, які живуть на селі, городів, які вони обробляли десятки років, — це відверте знущання!» — зазначив М. Боговик.
У свою чергу, В. Чувпило пояснив районному керівнику, що городи потрапили до «нічийних» земель не помилково, бо виявилося багато суперечливих нюансів щодо права на ці ділянки.
Мовляв, селяни самі винуваті, бо вчасно не потурбувалися про належне оформлення своїх земельних ділянок та присвоєння їм кадастрових номерів. У тому числі не обміняли державних актів, які засвідчують їхнє право власності на землю.
У Держгеокадастрі визнають, що акти на право власності на землю у селян є, але вони червоного і зеленого кольорів. Такого кольору і без кадастрових номерів на початку 1990–2000 років їх видавали в Україні. Але тепер ці акти необхідно обміняти на нові.
Звісно, не просто так, а доведеться знову проводити кадастрову зйомку і сплатити чималу суму за переоформлення. От саме цього і не розуміють власники городів: держава видала документи, які засвідчують їхнє право на землю, але тепер вони виявилися не того кольору, а їхні городи потрапили до «нічийних» земель.
Чому чиновники одразу не передбачили, що в людей виникнуть проблеми? І чому такі проблеми виниклі саме в розпал переходу до ринку землі, коли кожна земельна ділянка потенційно стає капіталом? Чи не готувалися чиновники і місцеві латифундисти до ринку землі ще кілька десятків років тому за прикладом оборудок із приватизацією підприємств і колгоспного майна?
Загострилося на порозі ринку і питання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Зокрема, тим із них, котрі не проживають на Полтавщині. В селах, де для вояків у селян забирають землю і навіть уже громадські пасовиська, підозрюють, що чиновники, які розбазарюють чужинцям полтавські чорноземи, роблять такі оборудки небезплатно...
В. Чувпило зазначив, що це не заборонено законом. І більш того, коли до нього приходять учасники АТО з інших регіонів України з проханням виділити землю, то, передбачаючи відмову через територіальний принцип, заявляють, що на передовій у зоні АТО окопи не закріплені за областями...
Крім прокуратури, боротьбу з тими, хто самовільно захопив державну землю і обробляє її роками, ведуть і інспектори Держгеокадастру. Лише останнім часом на Полтавщині інспектори склали 70 протоколів про адміністративне правопорушення в царині земельних відносин. А за самовільне зайняття земельних ділянок та навіть зняття родючого шару ґрунту без спеціального дозволу виписано штрафів на суму 2,7 млн грн.
Найбільше випадків самовільного захоплення державних земель виявлено на території Зіньківського, Хорольського, Котелевського, Кобеляцького, Чутівського районів. Як бачимо, кампанія на Полтавщині з повернення самовільно зайнятих земель, яка активізувалася на тлі ринкових пристрастей, проходить із перемінним успіхом. Повертати державі є що, але чи вдасться? І чи буде чим торгувати, коли запрацює ринок землі?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».