Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Листопад 2019 14:16

Нелегальна робота: Синиця в жмені чи журавель у небі?

Rate this item
(1 Vote)

Тим, хто відстежує ситуацію на вітчизняному ринку праці, іноді здається, що подекуди сам чорт зв’язує мотузочком хитрих роботодавців і занадто довірливих їхніх наймитів, котрі погоджуються працювати без належного оформлення трудових відносин.
Про вкрай негативні наслідки такого рішення для себе нелегальні працівники замислюються, як правило, лише тоді, коли постає питання про захист їхніх трудових прав. Тоді й виявляється, що таких прав у них нібито й немає...

У пошуках «нелегалів»
І все ж попри серйозні ризики пошитися в дурні нелегальне працевлаштування в Україні — все ще дуже поширене явище на вітчизняному ринку праці. З одного боку, експерти пов’язують це з небажанням роботодавців платити занадто високі відрахування до Пенсійного фонду та інші податки, які нині є одними з найбільших в Європі — майже 35% від усієї зарплати.
З іншого боку, самі безробітні українці шукають підробітку на будь-яких умовах, не замислюючись над важливістю договірних відносин із роботодавцями. У Державній службі України з питань праці припускають, що нині в Україні без легального працевлаштування працюють до 10 мільйонів людей.
Так вважають і у Міжнародній організації праці, де за результатами досліджень називають цифру від шести до десяти мільйонів українців, котрі працюють без оформлення трудових відносин.
Схоже, і не дуже помиляються. Підтверджує це приклад Полтавської області, де торік працівники Управління Держпраці склали паспорт неформальної зайнятості населення регіону на підставі аналізу даних статистики, Податкової служби та Пенсійного фонду.
Виявилося, що 81,5 тисячі полтавців працездатного віку ніде не були обліковані. Тобто потенційно працювали неформально. Цього року «нелегалів» поменшало до 76,5 тисячі.
Для аграрної Полтавщини, де ринок праці не надто великий — 416 тисяч працевлаштованих, це чималий відсоток. Потерпають від нелегального працевлаштування всі: і держава, яка недоотримує до бюджету чималі суми податків, і самі «нелегали», котрі власноруч перекреслюють своє право на повноцінну пенсію та соціальні гарантії.
Неспокійно почуваються і роботодавці, котрі при прийомі до себе на роботу намагаються обійти закон і можуть наразитися на дуже великі штрафи за кожного неоформленого працівника.
Ситуація з нелегальним працевлаштуванням на Полтавщині, так само і як в інших регіонах, проблема застаріла, яка не розв’язується роками. Хоча час від часу несумлінних роботодавців перевіряють, накладають штрафи, зобов’язують оформляти робітників за законом тощо.
Але все одно, якщо зважити на вже зазначені цифри, «нелегалів» в області чимало. Начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак розповів, що для нагляду за дотриманням трудового законодавства на підприємствах і установах регіону в 2019 році проведено 830 перевірок. Найчастіше перевіряли оформлення трудових відносин.
За результатами перевірок інспекторами праці виявлено шість сотень робітників, які стали до роботи без передбаченого законодавством оформлення трудових відносин. Слід зазначити, що інспектори Держпраці сьогодні працюють ніби розвідники, буквально по крихтах збираючи інформацію про підприємців, на яких працюють не оформлені відповідно до трудового законодавства робітники.
Для цього, розкриває карти С. Щербак, доводиться тісно співпрацювати з різними державними органами і отримувати від них інформацію, яка може вивести на нелегальних працівників. Приміром, разом з обласними управлінням інфраструктури та Укртрансбезпеки проводяться заходи щодо виявлення незадекларованої найманої праці в транспортній галузі.
Проводиться обмін інформацією з Управлінням Держпродспоживслужби, отриманої в ході перевірок роботодавців її фахівцями. Налагоджено взаємодію з органами Пенсійного фонду, підрозділами Податкової служби тощо. Вже традиційно щомісяця спільно з податківцями інспектори праці здійснюють контрольні заходи.
Це дає свої результати, каже С. Щербак. Приміром, лише протягом жовтня 2019 року були проведені 22 такі перевірки, за результатами яких на підприємствах виявлено 19 неоформлених працівників. А всього протягом нинішнього року завдяки перевіркам оформлено трудові договори з майже десятьма тисячами найманих працівників.
Найбільше «неформалів» виявляють на підприємствах промисловості, будівництві, транспорті, у сільському господарстві, торгівлі тощо. Тобто переважно там, де превалює сезонний або тимчасовий характер роботи і де велика плинність кадрів. Ось так, поступово, але системно, і вдалося знизити кількість нелегальних працівників на Полтавщині лише за рік на п’ять тисяч осіб.

Як працює тіньовий ринок праці
Занепокоєні масовими випадками не оформлених як слід трудових відносин і в обласному управлінні Пенсійного фонду України. Там нагадують, що така ситуація впливає не тільки на процес надходження ресурсів до бюджету фонду, а й найголовніше — на захист соціальних прав громадян, які працюють нелегально.
Усі, хто веде боротьбу з нелегальним працевлаштуванням, уже добре вивчили повадки роботодавців, котрі ухиляються від оформлення законних трудових відносин зі своїми працівниками.
Приміром, дехто з роботодавців на власний ризик використовує працю взагалі неоформлених робітників, інші вдаються до скорочення робочого часу при фактичній праці повний робочий день. Деякі полтавці працюють за цивільно-правовими відносинами, якими роботодавці підміняють трудовий договір.
А таким працівникам варто знати, що оформлення саме трудового, а не цивільно-правового договору дає можливість робітникам, які пропрацювали тривалий час на посадах, віднесених законодавством до шкідливих, звертатися до органів Пенсійного фонду за оформленням пільгової пенсії до досягнення загальновизначеного пенсійного віку. Оскільки виключно за наявності трудових відносин у роботодавця виникає обов’язок проводити періодично атестацію робочих місць із залученням для цього спеціалістів Державної інспекції праці.
Цікаво, що чимало нелегальних працівників зізнаються, що хотіли б працювати легально, але вибору їм не залишають. Роботодавці, які не хочуть сплачувати податки за кожного працюючого, висувають умову працювати «без трудових книжок» або неповний робочий день. Хоча фактично доводиться працювати 8—12 годин на добу.
Мотивація, як правило, типова: тобі все одно, бо отримуватимеш зарплату і різні доплати до неї повністю. Не погодишся — до побачення... Ось тут і спрацьовує необхідність вибору: або синиця в руках — тобто більш-менш пристойна зарплата, або журавель у небі — законне оформлення, але праця за мінімалку.
Причому несумлінних роботодавців не лякає навіть штраф у сумі 125190 гривень, який інспектори Держпраці можуть накласти на них за кожного не оформленого згідно з трудовим законодавством робітника, констатує С. Щербак.
Так, лише в цьому році на Полтавщині інспекторами праці видано приписи на усунення виявлених порушень 216 роботодавцям, складено та передано до суду 47 протоколів щодо притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності, на 79 роботодавців винесено постанови про накладення штрафних санкцій на загальну суму 44,3 млн грн.
«Як правило, всі роботодавці, яких оштрафовано, одразу оскаржують це в суді, — нарікає С. Щербак. — А самі знаєте, які в нас нині суди... Тож із 79 оштрафованих підприємців лише 15 сплатили штрафи. Решту суди звільнили від покарання. Звісно, ми подаємо апеляцію на такі рішення, але сам факт скасування штрафів надихає на порушення чинного законодавства інших роботодавців...»
У Полтавській ОДА ситуацію з нелегальним працевлаштуванням намагаються тримати на контролі. В області створено спеціальні робочі групи з питань легалізації заробітної плати, які періодично заслуховують роботодавців щодо дотримання ними законодавства про працю. Члени цих груп провели майже 1500 перевірок з виявлення фактів використання праці неоформлених найманих працівників, заслухали понад 500 підприємців тощо.
Це сприяло тому, що роботодавці добровільно легалізувати 113 підприємств і оформили 329 працівників. Тому з початку 2019 року на Полтавщині побільшало застрахованих осіб, внаслідок чого зросла на 123,7 мільйона гривень і сума сплаченого єдиного внеску.
Разом із тим в обласному управлінні Держпраці нарікають на те, що в новостворених об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) не поспішають вводити посади інспекторів праці. А самі голови ОТГ дуже неохоче сприяють боротьбі інспекторів із нелегальним працевлаштуванням, адже великою мірою керівники ОТГ залежні від місцевих роботодавців, котрі одноосібно правлять бал на території громад. І тому не хочуть вплутуватись у конфлікти інспекторів із роботодавцями, котрі, як правило, закінчуються накладенням завеликих штрафів за використання нелегальних працівників.
Можливо, тому, припускає С. Щербак, в області у 45 ОТГ та шести міст обласного значення створено лише 12 робочих місць інспекторів праці і з початку року проведено всього п’ять перевірок з виявлення нелегальних працівників. Але попри певні труднощі на Полтавщині спостерігається тенденція до зменшення рівня неформальної зайнятості, переконаний С. Щербак.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава
Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».