Людина i право
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Травень 2015 20:35

«Червоне» і «чорне»: по той бік свободи

Rate this item
(0 votes)

Не сек­рет: що не до­зво­ле­но, зав­жди ви­кли­кає над­мір­ний ін­те­рес. Осо­бли­во там, де по­стій­ні за­бо­ро­ни ста­ють звич­ною нор­мою жит­тя. При­мі­ром, у ви­прав­них ус­та­но­вах, де за ко­лю­чим дро­том ро­ка­ми нудь­гу­ють ти­ся­чі бран­ців, по­збав­ле­них або об­ме­же­них у до­сту­пі до звич­них на сьо­го­дні ре­чей — мо­біль­но­го зв’яз­ку, Ін­тер­не­ту, спирт­но­го то­що. Усь­ого звич­но­го для віль­ної лю­ди­ни, але не­до­ступ­но­го для тих, хто пе­ре­сту­пив ме­жу за­ко­ну і спо­ку­тує про­ви­ну під на­гля­дом пиль­ної ад­мі­ніс­тра­ції...

Кримінальний талант

Ніколи не вірте тому, хто стверджує, що і за колючим дротом живуть люди. Справді, живуть, але зовсім не повноцінним життям. Бранці позбавлені права користуватися багатьма надбаннями цивілізації, без чого їхнє існування стає одноманітним і скидається на обшарпану сіру стіну будинку навпроти, яка весь час муляє очі і дратує, коли ви визираєте у вікно. Арештантам доводиться задовольняти свої потреби лише тим, що дозволено в зоні, і тільки мріяти про те, без чого вільна людина нині не уявляє свого повноцінного життя.


Тож, за спостереженнями працівників виправних установ, рано чи пізно їхні підопічні починають і собі замислюватися над тим, як прикрасити своє невеселе буття. Та крадькома, хоча б на якусь мить, повернути собі те, що в них забрала неволя. Набір того, про що мріють поселенці виправних установ, як правило, не вирізняється різноманіттям: мобільні телефони, гроші, спиртне, наркотики, гральні карти, холодна зброя...
Аби все це не потрапило за високі паркани виправних колоній, адміністрація докладає чимало зусиль. Зазвичай заборонені предмети опиняються в зоні традиційними шляхами, про які добре знають як самі працівники пенітенціарних установ, так їхні підопічні. Насамперед у посилках засудженим, які родичі приносять до виправних установ. Рідше — за допомогою так званих перекидів, коли пакунки із забороненими предметами в обумовлений час і в заздалегідь визначеному місці перекидають через паркан на територію колонії.
Є ще один шлях, про який пенітенціарії воліють не говорити зайвого: через своїх працівників, котрі погоджуються пронести на територію виправної установи заборонені предмети для арештантів.
Якщо переглянути хроніки обласних управлінь Державної пенітенціарної служби України, то можна здивуватися винахідливості арештантів, ладних на все, аби роздобути омріяні речі. Так, у Кіровоградській виправній колонії № 6 засуджений намагався з допомогою... голуба дістати наркотики. Чоловік тривалий час тренував птаха в колонії для виконання ним обов’язків поштаря. У слушний час він випустив птаха на волю, де його знайомий, прикріпивши до голуба згорток із наркотиком, відпустив його у бік колонії. Тренований голуб, пам’ятаючи місце годування, перелетівши огорожу, приземлився на території колонії, де «орнітолог» зняв згорток і намагався пронести його в житловий блок...
У Львівській виправній колонії № 48 представники адміністрації теж стикнулись із не менш цікавим методом передачі у зону рекордної партії наркотиків. У передачі від панянки засудженому інспектор відділу нагляду побачила охолоджені пельмені. Розрізавши перший пельмень, інспектор виявила в ньому пігулку. Після огляду всіх пельменів, що були в пакунку, інспектори знайшли 36 нарковмісних таблеток.
Зіпсував статистику пенітенціаріям Менської виправної колонії і один з її інспекторів, котрий за подяку в 1000 гривень проніс на територію установи й передав засудженому два мобільних телефони. При цьому він достовірно знав, що в установах виконання покарань зберігати мобільні телефони бранцям офіційно заборонено. Більше того, посадовою інструкцією на цього працівника покладався обов’язок вилучати в засуджених заборонені предмети.
Цікаві знахідки у посилках засудженим виявили і херсонські пенітенціарії. У Дар’ївській виправній колонії № 10 на ім’я 23-річного арештанта надійшла посилка від брата із Сімферополя. Працівники відділу нагляду і безпеки установи ретельно оглянули посилку і у тюбику зубної пасти знайшли поліетиленову капсулу з речовиною зеленого кольору рослинного походження з пряним запахом...
Ситуація і у виправних установах Полтавщини, де у семи колоніях, слідчому ізоляторі та виправному центрі відбувають покарання майже 3,5 тисячі засуджених, не набагато краща. Начальник управління Державної пенітенціарної служби в Полтавській області генерал-майор внутрішньої служби Микола Ісаєв розповів кореспонденту «ДУ», що його підлеглим доводиться практично цілодобово пильнувати, аби запобігти потраплянню у виправні установи заборонених предметів.
Періодично з ініціативи керівництва управління проводяться одночасні обшуки в усіх виправних колоніях, під час яких у арештантів вилучають чимало заборонених речей. Так, за даними прес-служби управління, 2014 року режимними підрозділами виправних колоній Полтавщини при спробі передати засудженим заборонені предмети пенітенціарії вилучили 294 мобільних телефони, майже 315 грамів наркотиків, 34 літри спиртного, 3225 гривень тощо.
«З власного досвіду ми знаємо, що найбільшу пильність необхідно проявляти працівникам виправних установ напередодні вихідних днів або свят, — говорить генерал-майор М. Ісаєв. — Саме в ці дні в колоніях спостерігається активізація спроб передати засудженим заборонені речі. Тому персонал колоній перевіряє кожну посилку, яку родичі приносять або присилають поштою арештантам. І немарно: заборонені речі намагаються приховати в найнесподіваніших місцях. І лише досвід та навички дозволяють інспекторам виявляти та перекривати канали потрапляння до колоній недозволених предметів...»
Нелегко довелося працівникам колоній і на травневі свята, що розтяглися в часі. Передбачаючи чималу кількість відвідувачів до виправних установ, керівництво Державної пенітенціарної служби ухвалило рішення в усіх виправних установах України провести спеціальні операції під кодовою назвою «Щит» та «Заслон». За словами М. Ісаєва, перша операція мала на меті дати зрозуміти засудженим, що адміністрація колоній цілеспрямовано працюватиме над тим, щоб недозволені речі не потрапили за колючий дріт.
А операція «Щит», яку проводили до 10 травня включно, мала цілодобово ставити надійний заслон на шляху можливої передачі засудженим усього, що їм не дозволено. Заборонені предмети шукали не лише в посилках з продуктами, але й у самій зоні, де протягом святкових днів провели 590 обшуків. Завдяки професійним діям пенітенціаріїв до рук засуджених не потрапили 13 мобільних телефонів, 12 літрів браги, понад 100 гривень тощо.
В управлінні Державної пенітенціарної служби в Полтавській області зазначають, що родичі та знайомі засуджених постійно удосконалюють свою майстерність, маскуючи заборонені предмети в посилках з продуктами. Так, під час операції «Щит» було вилучено наркотики, якими нашпигували качани свіжої капусти. Частину зілля примудрилися розмістити в упаковці зі згущеним молоком. Сухі гранульовані дріжджі, які засуджені використовують для виготовлення браги, спробували передати в зону у пакетах з-під приправ. А мобільні телефони, попередньо упакувавши у... презервативи, в упаковках фруктового соку та у шматку сала... Але досвідчені інспектори нагляду не повелися на хитрощі і зуміли виявити схованки.
«Якщо під час огляду посилок інспектори нагляду виявлять заборонені предмети, їх вилучають. А якщо знайдуть наркотики, до колоній викликають представників міліції, котрі складають протокол,— пояснює генерал-майор М. Ісаєв. — Залежно від кількості наркозілля порушують адміністративну або кримінальну справу проти тих, хто намагався передати в зону наркотики...»
До речі, каже М. Ісаєв, результати операцій «Заслон» і «Щит» позначилися не лише на тих, хто спробував порушити режим виправних установ, але й на деяких працівниках самих колоній. Під час підбиття підсумків спецоперацій було покарано й кількох представників персоналу. Зокрема, Божковської (Полтавський район) виправної колонії.

 

Хто в зоні хазяїн?
Спеціальним операціям «Заслон» і «Щит» у Державній пенітенціарній службі України приділили неабияку увагу. І немарно, адже результати операцій та принциповість адміністрацій колоній мали відповісти на запитання — хто в зоні хазяїн? Яким би абсурдним не здавалося воно, але перебіг подій за колючим дротом свідчить, що адміністрації виправних установ далеко не завжди контролюють у них ситуацію. Широкому загалу про це повідомляють дуже неохоче, але спроби так званих засуджених негативної спрямованості дестабілізувати ситуацію в місцях відбування покарань часто увінчуються успіхом.
Тому невипадково в специфічних колах колонії поділяють на «червоні» та «чорні». У перших вся влада перебуває в руках адміністрації, а в других — панують злодійські «поняття». До чого це призводить і яку роль в дестабілізації ситуацій у виправних установах мають заборонені речі, можна уявити, ознайомившись із повідомленням прес-служби Державної пенітенціарної служби України від 16 травня 2015 року.
«Про оперативну обстановку в Ізяславській виправній колонії (№ 31), що на Хмельниччині»
За результатами службових перевірок та виїздів співробітників апарату ДПтС України до Ізяславської виправної колонії управління ДПтС України в Хмельницькій області (№ 31) встановлено, що останнім часом оперативна обстановка в зазначеній установі мала тенденцію до погіршення.
Зокрема, засуджені негативної спрямованості, які відбувають покарання в цій установі, намагалися поширити свій вплив на основну масу засуджених, у тому числі зі спробами вчинення фізичної розправи; ігнорували виконання законних вимог адміністрації та правил внутрішнього розпорядку, намагалися налагодити шляхи надходження до зони, що охороняється, заборонених предметів та погрожували персоналу установи застосуванням до нього фізичної сили.
Так, у квітні поточного року за попередньою змовою 17 засуджених негативної спрямованості самовільно залишили локальні дільниці відділень соціально-психологічної служби, подолали огорожу локальних дільниць та, погрожуючи персоналу установи, намагалися потрапити на територію дільниці посиленого контролю (ДПК) з метою вчинення фізичної розправи над одним із засуджених, який перебував у цій дільниці. На законні вимоги персоналу установи припинити свої протиправні дії не відреагували та нанесли тілесні ушкодження двом працівникам чергової зміни. При цьому молодші інспектори, які постраждали самі, своїми діями врятували життя та здоров’я засудженого в ДПК.
У подальшому частина засуджених не відмовилась від своїх намірів та усіляко намагалася дестабілізувати ситуацію в установі, підбурюючи інших засуджених до невиконання розпорядку дня, вчинення групових актів членоушкодження тощо. Також в установі мав місце випадок, коли частина засуджених негативної спрямованості, порушивши локалізацію, самовільно вийшла з медичної частини установи та, зайшовши до одного з відділень соціально-психологічної служби, почала бити інших засуджених, про що свідчать гематоми очей, синці та садни. Завдяки вмілим діям персоналу установи дану ситуацію також було локалізовано, неправомірні дії зазначених засуджених припинено.
З метою стабілізації оперативної обстановки та покращення правопорядку 15 травня поточного року в установі було проведено загальний обшук, під час якого у засуджених вилучено заборонені предмети, в тому числі велику кількість лез від одноразових станків для гоління. Також було прийнято рішення про переведення двох засуджених, які були «лідерами» серед засуджених негативної спрямованості та підбурювали їх на протиправні дії, до інших установ для подальшого відбування покарання. Висловлюючи незгоду з таким рішенням керівництва установи та територіального управління, на підтримку одного із зазначених засуджених частина осіб, які утримуються в Ізяславській виправній колонії (№ 31), почала перешкоджати здійсненню вивезення засудженого, погрожувала застосуванням фізичної сили та вчиненням акту членоушкодження. З метою припинення неправомірних дій цих засуджених на підставі статті 106 Кримінально-виконавчого кодексу України до них було застосовано спеціальні засоби та ізольовано від основної маси засуджених. Двох засуджених вивезено до інших установ.
На даний час ситуація перебуває на контролі керівництва територіального органу та Служби, із засудженими в установі проводиться профілактична та роз’яснювальна робота (мову оригіналу збережено. — Авт.).
Про загальні результати спецоперацій «Заслон» і «Щит» 15 травня 2015 року повідомили в Державній пенітенціарній службі України. Зокрема, про те, що оперативні служби виявили 587 засуджених, схильних до виготовлення заборонених предметів та втягування працівників у неслужбові відносини, 170 родичів засуджених, яких підозрюють у постачанні арештантам заборонених предметів, 611 місць виготовлення або зберігання заборонених речей.
Завдяки вжитим заходам під час проведення спеціальних операцій «Заслон» та «Щит» безпосередньо в зонах, які охороняються, вилучили 27,05 грамів наркотиків, 2075 гривень, 1093,8 літрів браги, 4,2 літра спиртних напоїв та 680 мобільних телефонів. Завдяки операціям удалося запобігти передачі в зони заборонених речей. Зокрема, 170 грамів наркотиків, 226 літрів спиртних напоїв, 5502 гривні та 713 мобільних телефонів.
«У кожній виправній колонії на Полтавщині режимні служби мають своєрідні куточки з предметами, які вилучили у засуджених або у їхніх родичів та знайомих при спробі передати їх в зону, — резюмує генерал-майор М. Ісаєв. — Це не лише наочні посібники для інспекторів, на яких вони вчаться працювати, але й нагадування про те, що пильність для інспекторів нагляду — ніколи не зайва. Чим менше заборонених речей потрапить до засуджених, тим більше порядку буде в місцях позбавлення волі...»
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ

м. Полтава
Фото прес-служби управління ДПСУ в Полтавській області

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».