Iншi розділи
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 05 Листопад 2015 21:58

Розповідь про Марусю Чурай

Rate this item
(0 votes)

У столичному Музеї книги і друкарства України триває виставка «Пісенне диво України — Маруся Чурай та її доба», повідомляє i-pro.kiev.ua. Полтавська козачка Маруся Чурай є автором пісень «Засвіт стали козаченьки», «Віють вітри, віють буйні», «Ой не ходи, Грицю» та інших, які стали пісенним символом України.
На виставці експонуються раритетні видання ХІХ– ХХ ст., а саме: першоджерела О. Шаховського, О. Шкляревського, Г. Бораковського, часописи, наукові дослідження Н. Бантиш-Каменського, М. Костомарова, М. Максимовича, П. Житецького, К. Квітки, М. Рильського, В. Яременка, П. Одарченка; художні твори різних жанрів зарубіжних і сучасних авторів, книги збирачів української народно-пісенної творчості, мініатюрні видання пісень, етнографічні матеріали.
Експозицію побудовано на основі фондових колекцій Музею книги і друкарства України, Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, бібліотеки ім. О. Ольжича, Національної історичної бібліотеки України, Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського та приватних колекцій. (Реклама – найкращий каталог бітумної черепиці в Україні, перейдіть за посиланням Битумная черепица)

 

Виставка до ювілею броварні

У жовтні Львівській пивоварні виповнилося 300 років. На честь ювілею найстаріша броварня України спільно з Львівською національною галереєю мистецтв ім. Б. Возницького відкрила виставку «Зрілість», на якій вперше побачили світ раритетні полотна портретного живопису XVII–XVIII ст. Виставка діятиме впродовж місяця у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького.
На ній представлено картини відомих митців, переважно італійської, іспанської та австрійської шкіл живопису, а також роботи невідомих художників періоду XVII–XVIII століття. Виставковий проект розроблено з точки зору заглиблення в матерію часу, культурних цінностей та ідеалів. Для виставки обрано портрети зрілих людей, що свого часу досягли найвищого духовного, фізичного й інтелектуального розвитку та визнання у суспільстві. Серед них — монахи, імператори, королі та прості люди. Деякі полотна демонструються вперше.
Мистецька цінність запропонованих портретів полягає в тому, що вони стали безкомпромісним літописом свого періоду, в якому з надзвичайною об’єктивністю і глибокою художністю розкрито не лише образ окремої людини, але й духовну та емоційну наповненість періоду XVII–XVIII ст.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».