Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 16:58

«Червоний півень» збирає жертви...

Rate this item
(0 votes)

За ін­фор­ма­цією Ук­ра­їн­сько­го на­уко­во-до­слід­но­го ін­сти­ту­ту ци­віль­но­го за­хис­ту, у 2018 ро­ці в Ук­раї­ні ста­ло­ся 78608 по­жеж, що по­рів­ня­но з 2017 ро­ком на 5% мен­ше.
Утім, циф­ра ця не мо­же не ви­кли­ка­ти за­не­по­ко­єн­ня. Адже кіль­кість лю­дей, за­гиб­лих у них, зрос­ла на більш як 7%. По­біль­ша­ло і трав­мо­ва­них.
Як­що го­во­ри­ти про ма­те­рі­аль­ні втра­ти від по­жеж, то во­ни ви­мі­рю­ють­ся по­над 8 міль­яр­да­ми гри­вень. Але як­що з пли­ном ча­су їх від­шко­ду­ють, то жит­тя по­над 2 ти­сяч гро­ма­дян, у то­му чис­лі 47 ді­тей, уже не по­вер­неш.

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, абсолютна більшість пожеж із року в рік припадає на житловий сектор. І виникають вони насамперед через порушення громадянами елементарних правил протипожежної безпеки.
Серед чинників, які провокують загоряння, лідирують зловживання алкоголем і куріння в ліжку, а також використання несправних електрообігрівачів та опалювальних печей.
На календарі — літо 2019 року. Але ситуація, як свідчить відповідна статистика ДСНС, не поліпшилася: станом на 1 липня у вогні загинули більш як 700 людей. А більше тисячі зазнали тяжких травм та опіків, через що змушені тривалий час перебувати в лікарнях.
Зважаючи на цю статистику, не дивно, що рідко який випуск «Теленовин» обходиться без повідомлень про «НП», спровоковані «червоним півнем». Зокрема, на початку літа вся країна дізналася про загибель 6 осіб в Одеській психіатричній лікарні.
Спека, що панує в Україні, провокує чимало пожеж. За інформацією ДСНС, практично в усіх регіонах спостерігається загострення ситуації з пожежами в природних екосистемах: щоденно фіксується 500–600 пожеж. Протягом останніх трьох місяців їхня кількість перевищила 13 тисяч, що порівняно з аналогічним періодом минулого року в 11 разів більше. А площа, яку вони охоплюють, зросла аж у 20 разів!..
Часто у вогні гинуть і діти. Причому з нашої, дорослих, вини. Хто не пам’ятає пожежі, що сталася кілька років тому в одному з дитячих таборів тієї ж Одеси, коли двійко дітей згоріли заживо, а ще двоє отримали важкі опіки?
Ця трагедія стала можливою внаслідок нехтування адміністрацією табору правилами протипожежної безпеки. Зокрема, звукосвітлова сигналізація, яка повинна була повідомляти про виникнення найменшого загоряння, була відключена. А угоду з компанією «Укртехбезпека», яка повинна обслуговувати цю систему, табір розірвав.
Незадовго до цього один із посадовців табору був оштрафований, отримав припис щодо усунення цих та інших недоліків, але нічого зроблено не було.
Можна навести десятки прикладів, коли у загибелі дітей винні їхні батьки, які не опікуються як слід своїми кровинками. Переважна більшість трагедій стається в так званих неблагополучних сім’ях, де батьки пиячать і ведуть аморальний спосіб життя.
Ганна, жителька Херсонщини, належить якраз до таких: маючи восьмеро дітей, не вирізнялася сумлінним ставленням до виконанння своїх материнських обов’язків, полюбляючи «розслаблятись» у компанії сумнівних друзів. Через це її і позбавили материнських прав.
Проте, незважаючи на це, з нею проживали 7-річний син і 5-річна донька. Залишивши вкотре їх без нагляду, жінка пішла по дрова. Повертаючись додому, побачила, що їхня хата охоплена полум’ям. Вона лише встигла винести тіла своїх дітей, які були вже мертвими...
— Основними причинами пожеж є необережне поводження з вогнем, — розповідає працівник прес-служби ДСНС України. — А також незадовільний стан електротехнічних пристроїв та порушення правил їхнього монтажу та експлуатації, порушення правил монтажу та експлуатації опалювальних приладів, пустощі дітей із вогнем тощо.
Зауважимо, що абсолютна більшість пожеж, а це 99% від їхньої загальної кількості, виникає з вини людей. З них 70–80% трапляються у житловому секторі, 3–4% — у промисловості і 1–3% — у місцях масового перебування людей.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».