Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 16:49

Пірнули і... Не випірнули!

Rate this item
(0 votes)

На ка­лен­да­рі — ли­пень. А на ук­ра­їн­ських во­до­ймах уже за­ги­ну­ли сот­ні лю­дей. Ос­нов­на при­чи­на — не­до­три­ман­ня пра­вил по­ве­дін­ки на во­ді.

Хто з нас не чекає літа — найтеплішої пори року? А дочекавшись, не поспішає до найближчих рік, озер і ставків, щоб освіжитись в їхніх водах? Проте, на жаль, чимало наших співвітчизників стають жертвою Нептуна.
Лише в Сумській області і лише протягом одного червневого дня було виявлено чотирьох потопельників. Двічі витягали тіла потонулих того ж дня на Черкащині — з річки Тясмин та Дніпра.

А на Львівщині, у селі Сокільники, під час купання в місцевому озері втопився його житель. Дев’ятого червня рятувальники Київщини підняли з водних глибин тіла 5 людей, що знайшли там свою смерть!..
Перелік подібних випадків можна продовжувати: з початку 2019 року, за інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, на водоймах країни загинуло близько 600 осіб, з яких майже 300 втопилися під час літнього відпочинку на воді.
Окрім дорослих, гинуть і діти. Зокрема, 11-річна Настя, жителька Хмельниччини, разом зі своєю 9-річною сестричкою та 14-річним братом вирішили скупатись у сільському ставку. Та цього їм видалося замало і дітлахи вирішили переплисти водойму.
Оскільки Настя не уміла плавати, то вирішила скористатися пластиковою пляшкою, тримаючись якої попливла до протилежного берега. Та посеред ставу пляшка вислизнула з рук і дівчинка пішла стрімко на дно...
У селі Чагів Оратівського району Вінницької області 5-річний Радислав і 10-річна Софійка разом із матір’ю пасли корів на лузі за селом. Коли діти зникли з її поля зору, вона кинулась їх шукати. Та буквально за кілька хвилин до жінки підійшли односельчани, які відпочивали на березі місцевого ставка, і повідомили, що на його поверхні видніються дитячі речі. А за кілька годин з його дна підняли і тіла Тетяниних діточок.
Як з’ясувалося під час поліцейського розслідування, прогулюючись берегом ставка, встеленого бетонними плитами, одна дитина, послизнувшись, упала у воду. Інша ж, намагаючись її врятувати, теж опинилась у воді...
Хто винен у цих трагедіях? Правильно, батьки, які допустили таку халатність, не контролюючи власних дітей. Сьогодні вони кусають лікті, але ж діточок не повернеш...
Фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій України, які досліджують проблему загибелі людей на воді, кажуть: основним чинником, що призводить до цього, є недотримання ними елементарних правил поведінки на воді і надмірна впевненість у власних силах.
— У більшості випадків тонуть громадяни, що вміють добре плавати і самовпевнено запливають далеко від берега, — кажуть у ДСНС. — Там вони потрапляють у різні екстремальні ситуації, наприклад у потік холодної води, коли починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне — не злякатися. Треба зануритись у воду і сильно потягти на себе ступню за великий палець.
Не слід забувати і про те, що основними умовами безпеки є правильний вибір місць для купання, неухильне дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях.
Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18°С, повітря — не нижче +24°С.
Не варто лізти у воду в незнайомих місцях. А ще я порадив би уникати води зі швидкою течією, не заходити у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах.
Купаючись на дикому пляжі чи у незнайомому місці, не пірнайте з берега, гірки, дерева. У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою; купатися краще там, де є рятувальні служби.
Утримуйтеся від далеких запливів, бо переохолодження — головна причина трагічних випадків. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кіс, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.
Великою бідою може обернутися пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.
Якщо під час прогулянки човном ваш плавзасіб перевернувся, головне — не розгубитися, човен ще певний час протримається на воді, отже, треба зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за нього, намагаючись штовхати до берега.
Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, підтримувати його на плаву. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого, оскільки допомогти одночасно кільком людям неможливо.
Досить часто смерть людини, з якою сталася «НП» у воді, настає вже на березі! А все через невміння оточуючих, які витягли її з водяної пастки, надати першу медичну допомогу.
— Для цього не потрібні якісь надзвичайні знання чи навички, — переконаний Дмитро Сидорук — лікар за фахом і, як він жартує, рятувальник за сумісництвом: пан Дмитро, який виріс на березі швидкоплинного Дністра, врятував від вірної смерті 5 потенційних потопельників!..
За його словами, перше, що потрібно зробити, — надати тілу постраждалого горизонтального положення з повернутою на бік головою. А після цього дати вдихнути нашатирного спирту, змочивши ним носовичок чи вату.
— Пульс на сонних артеріях перевіряється на рівні щитовидного хряща. По черзі і з обох боків, — говорить він. — Якщо його не відчувається і є ознаки зупинки дихання, але немає трупних плям, задубіння тіла, необхідно якнайшвидше почати відновлення дихання та кровообігу.
Для цього, по-перше, спробуйте видалити воду з дихальних шляхів. Це можна зробити, трохи піднявши постраждалого за талію так, щоб верхня частина тулуба і голова провисали, або перегнути постраждалого через своє стегно при зігнутій у коліні нозі, одночасно натискуючи на його спину.
Ці заходи необхідно проводити максимально швидко. До речі, не варто намагатися видалити всю рідину. Це практично неможливо й потребує багато часу: якщо потерпілий позбудеться частини води, що проникла у легені, це вже добре.
Загалом на обстеження постраждалого, видалення рідини та підготовку до проведення штучної вентиляції легенів є 4–5 хвилин. Інакше у людському організмі можуть статися незворотні зміни, призвівши, врешті-решт, до смерті.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».