Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 02 Березень 2019 20:39

Чи впорається канабіс із деменцією?

Rate this item
(0 votes)

На­уков­ці ого­ло­си­ли, що у пер­шо­му ве­ли­ко­му ви­про­бу­ван­ні у Ве­ли­ко­бри­та­нії ви­рі­ши­ли пе­ре­ві­ри­ти ефек­тив­ність лі­ку­ван­ня ка­на­бі­сом де­ме­нції, яка за­чі­пає ве­ли­чез­ну кіль­кість на­се­лен­ня пла­не­ти.

Препарат на основі канабісу вже призначається пацієнтам із розсіяним склерозом для зняття м’язових судом. Тепер дослідницька група набере 60 добровольців із хворобою Альцгеймера у віці від 55 до 90 років, які прийматимуть ліки протягом місяця.

Провідний дослідник професор Даг Аарсланд підкреслив, що хоча хворобу Альцгеймера пов’язують із проблемами пам’яті, це лише один з аспектів складного стану. Деякі люди відчувають схвильованість або агресію, і це може створити труднощі і для самого хворого, і для тих, хто поруч із ним.
Сучасні методи лікування поведінкових і психіатричних симптомів деменції дуже обмежені. Тому вкрай необхідно розробити альтернативи. Іноді лікарі призначають антипсихотичні препарати, але їх обов’язково слід зіставляти з ризиком дуже серйозних побічних ефектів.
Препарат, який будуть випробовувати, являє собою спрей зі смаком м’яти, що містить два основних каннабіноїда — дельта-9-тетрагідроканнабінол (ТГК) і каннабідіол (КБД) у пропорції 1:1.
У разі успіху за цим дослідженням підуть нові, більш глибокі і детальні.
Доктор Девід Рейнольдс, головний науковий співробітник Alzheimer’s Research UK, застерігає від вживання канабісу у неконтрольованих умовах, оскільки препарат несе ризики, у тому числі для короткочасної пам’яті і тривоги.
Він звернув увагу, що протягом 15 років не було нових методів лікування деменції, тому життєво важливо випробувати широкий спектр підходів і знайти ефективні способи допомоги людям, які живуть із цим захворюванням.
Клінічне випробування ретельно підготовлене і буде перевірене в умовах, коли за станом здоров’я учасників можна уважно стежити. Дослідники вважають, що препарат може бути пов’язаний із такими ризиками, як проблеми з мисленням, труднощі з координацією і занепокоєння, тому вивчення триває.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».