Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 21:17

Міцні стосунки знижують тиск

Rate this item
(0 votes)

Візуалізація близьких вам людей може бути настільки ж корисна, як і присутність їх у кімнаті разом із вами, коли йдеться про керування серцево-судинною реакцією організму на стрес.
Згідно з новим дослідженням, проведеним психологами з Університету Арізони, коли ви стикаєтеся зі стресовою ситуацією, думки про вашу другу половинку допомагають контролювати кров’яний тиск так само ефективно, як коли б ви перебували поряд із нею.

Для дослідження, надрукованого у журналі Psychophysiology, 102 учасників попросили виконати стресове завдання — занурити одну ногу в 3 дюйми холодної води в діапазоні від 3 до 5°С. Дослідники виміряли артеріальний тиск учасників, частоту серцевих скорочень і варіабельність серцевого ритму до, під час і після виконання завдання.
Вибірково частині з них було наказано думати про свого романтичного партнера або ж він перебував у кімнаті поруч.
Ті, у кого в кімнаті фізично був присутній їхній партнер або хто думав про нього, мали нижчу реакцію кров’яного тиску на стрес від холодної води, ніж учасники контрольної групи, яким було доручено подумати про свій день. Частота серцевих скорочень і варіабельність серцевого ритму не розрізнялися між трьома групами.
Вплив на реактивність артеріального тиску був настільки ж сильним незалежно від того, чи був присутній партнер фізично або тільки в думках.
Отримані результати можуть допомогти частково пояснити, чому міцні стосунки незмінно пов’язані з позитивним впливом на здоров’я у науковій літературі.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».