Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Сiчень 2019 19:01

Вітрянка: що слід знати про хворобу і як уберегтися

Rate this item
(0 votes)

Хто в ди­тин­стві не рем­ству­вав на те, що йо­го роз­ма­льо­ву­ють зе­лен­кою? При­чи­на ві­до­ма — віт­рян­ка, або віт­ря­на віс­па. Пу­хир­ці зма­щу­ва­ли роз­чи­ном діа­ман­то­вої зе­ле­ні, яка як ан­ти­сеп­тич­ний за­сіб справ­ля­ла ан­ти­мік­ро­бну дію.
Ві­до­мо, що не­ду­га вра­жає як ді­тей, так і до­рос­лих. Утім, у ма­ле­чі, зна­на річ, зу­стрі­чає­ть­ся час­ті­ше, адже тра­ди­цій­но віт­ря­на віс­па на­ле­жить до так зва­них ди­тя­чих хво­роб.
На­скіль­ки не­без­печ­ною є віт­ря­на віс­па? Як ді­яти, ко­ли вас або ва­ших ді­тей враз­ила ця не­ду­га? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — лі­ка­ря-ін­фек­ціо­ніс­та Га­ли­ну ГО­РЕЦЬ­КУ.

— От­же, чо­му віт­рян­ка?
— Хвороба викликається вірусом Varicella zoster і належить до летючих інфекцій, тобто таких, які легко долають відстані: заразитися вітрянкою можна, просто пройшовши по коридору будівлі, де перебувають інфіковані, або проїхавши з ними у маршрутці.
Вітрянка підступна тим, що пік періоду, коли хворий максимально заразний, настає ще до появи перших висипань, а значить, хворий виглядає абсолютно здоровим, ніхто і не думає про необхідність його ізоляції від інших дітей або дорослих.
— Ми звик­ли ду­ма­ти про віт­рян­ку як про не­шкід­ли­ве ди­тя­че за­хво­рю­ван­ня, яке ми­нає за кіль­ка днів, то­му і ста­ви­мо­ся до неї час­тень­ко аб­со­лют­но не­сер­йоз­но...
— Саме так — легковажно — ставиться до цієї недуги більшість із нас. Проте це — інфекція, яка викликає інтоксикацію організму і може призвести до розвитку досить грізних ускладнень.
— А як про­яв­ляє се­бе хво­ро­ба?
— Хвороба може починатися з головних болів, слабкості, але у маленьких дітей ці явища найчастіше не виражені або виражені дуже слабо — тому визначити, що малюк захворів на вітряну віспу, можна в основному за характером висипань.
Вірус потрапляє на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, через них проникає у кров і оселяється у шкірі, внаслідок чого у ній починаються патологічні процеси: з’являються цятки, які потім перетворюються на горбики, у свою чергу, на їхній поверхні утворюються бульбашки з рідиною, і коли вони лопаються, на їх місці з’являються кірочки.
З перебігом вітрянки на шкірі можна одночасно побачити всі види утворень. Найчастіше вони супроводжуються сильним свербіжем. Від алергії та інших захворювань, крім свого особливого зовнішнього вигляду, вітряне висипання відрізняється ще й тим, що з’являється на всьому тілі — у тому числі на волосистій частині голови, слизових оболонках рота, очей, статевих органів. Заразність вітрянки зберігається до висихання всіх кірочок.
— Тож як лі­ку­ють цю не­ду­гу?
— Хворого ізолюють від інших дітей (період ізоляції закінчується через 5 днів після появи останнього висипання). Лікування вітрянки неспецифічне, тобто вона у будьякому випадку пройде сама, треба лише трохи допомогти організму.
Для цього застосовують: постільний режим до закінчення появи свіжих бульбашок, рясне питво, їжу дають у протертому, рідкому і напіврідкому стані, щоб не травмувати пухирці, що утворилися в роті. Забороняється колупати і чесати висипання — можуть залишитись оспинки і шрами, можна занести інфекцію і спровокувати розвиток нариву.
При сильному свербіжі дитині дають відповідні антигістамінні засоби. Не рекомендується приймати душ і тим більше ванну, умивають лише обличчя, руки та статеві органи.
— А чи доб­ре, ко­ли у ма­лень­кої ди­ти­ни віт­рян­ка пе­ре­бі­гає у лег­кій фор­мі?
— Ні, не дуже добре, бо є загроза ускладнення або буде нестійкий імунітет, і тоді дитина може захворіти вдруге. Лікар, який здійснює нагляд за дитиною, має застерегти батьків, на що важливо звертати увагу, щоб не прогледіти ускладнення.
Передбачити, виникне воно чи ні, неможливо — це залежить від імунного статусу дитини, природних задатків здоров’я, інших чинників. Слід пильнувати за станом дитини, її поведінкою.
Зокрема, таке грізне ускладнення, як енцефаліт (запалення головного мозку), проявляється насамперед у поведінці дитини — вона стає сонливою або, навпаки, кричить. Перший із названих симптомів — сонливість — має насторожити навіть більше, ніж коли дитина плаче.
Друге, що має стривожити батьків, — дитина квола, не може ходити, стати на ноги, хитається, втрачає здатність говорити. При таких симптомах слід негайно викликати лікаря і розпочати адекватне лікування у стаціонарі. Іноді виникає й інше ускладнення — тяжка вітрянкова пневмонія. У такому разі також необхідно госпіталізувати дитину.
— Чи обо­в’яз­ко­вим є зма­зу­ван­ня при­щи­ків зе­лен­кою?
— Ні, необов’язково це робити, але є практичний сенс. Це трохи знімає свербіж, дезінфікує прищики і найголовніше — допомагає визначити, чи є нові висипання, адже від цього залежить, скільки пацієнт проведе у ліжку та коли йому дозволять спілкуватися з іншими дітьми.
Як правило, у дитячому віці вітрянка проходить порівняно легко. Але оскільки вона викликається вірусом герпетичної природи, який може вражати внутрішні органи, а також клітини, які відповідають за імунітет, вітрянка може провокувати розвиток отиту і навіть пневмонії при особливо тяжкому перебігу. Тому якщо лікар каже, що необхідний постільний режим — значить, він дійсно необхідний.
— По­бу­тує дум­ка, що кра­ще пе­ре­хво­рі­ти на віт­рян­ку в ди­тин­стві, щоб не за­хво­рі­ти у до­рос­ло­му ві­ці, ко­ли ця ди­тя­ча хво­ро­ба має важ­чий пе­ре­біг. Чи справ­ді так є?
— Лікарям відомо про випадки вітряної віспи також і в дорослих, але навряд чи є достовірні дані про кількість захворілих. Річ у тому, що вітрянка може мати різний перебіг — важкий, з яскраво вираженими симптомами, і так звану легку форму, майже без висипу.
У таких випадках хворий не звертається до лікаря, може навіть не підозрювати, що в нього інфекційне захворювання, ходить на роботу, їздить у громадському транспорті, заражаючи інших.
Те, що дитячі інфекції подорослішали, сьогодні не викликає сумніву. Адже ще десять років тому ми вважали, що коли дитина перехворіла на вітрянку в будьякій формі, то більше ніколи на неї не захворіє, оскільки формується стійкий пожиттєвий імунітет, то зараз уже так сказати не можемо. Трапляються випадки, коли на вітрянку хворіють і двічі, й тричі.
— Чи іс­нує про­фі­лак­ти­ка цієї не­ду­ги?
— Звісно. Щеплені у дитинстві люди мають стійкий захист перед інфекцією. Щеплення від вітрянки не входить в обов’язковий графік щеплень дітям. Бажано розпочати профілактику даної інфекції з 12 місяців. Тобто перша доза — у 12 місяців, а друга — у 6 років.
Дорослі, які не перенесли вітрянку в дитинстві і не зробили проти неї щеплення, також можуть зробити щеплення проти вітрянки. Щеплення дорослих здійснюється після огляду терапевта.
Можливе проведення екстреної профілактики вітрянки особам, які не були щеплені раніше, не хворіли на вітрянку, але мали тісне спілкування з хворим. Профілактика здійснюється у перші 72 години після контакту.
Вакцина індукує специфічний імунітет, який пригнічує розмноження вірусу. Імунітет проти вірусу починає формуватися відразу після щеплення, але найбільша ефективність щеплення досягається через 1,5 місяця.
Утім, головне для уникнення ризику вітряної віспи — це здоровий спосіб життя, раціональне повноцінне харчування, відмова від шкідливих звичок та активний відпочинок, заняття спортом або хоч регулярними фізичними вправами. Адже все це дозволить зміцнити імунітет організму — і жодні недуги вам не загрожуватимуть.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».