Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Жовтень 2018 16:28

Цей бридкий надокучливий кір

Rate this item
(0 votes)

До цієї дитячої, здавалося б, хвороби у мене цілком доросле серйозне ставлення. І це невипадково, адже перехворіти на кір у 33 роки, як сталось у моєму житті, не дуже, виявляється, приємно. До всього кір підкосив мене у відрядженні — у славному місті Полтава.
Недугу здолали впродовж тижня місцеві фахівці-інфекціоністи за мого щирого бажання одужати у найкоротші терміни — адже редакційне завдання слід було виконувати за будь-яку ціну...
Тоді все сталося, як бажалося, та, на жаль, і сьогодні дізнаємося з повідомлень ЗМІ про спалахи кору — то на Івано-Франківщині, де занедужали водночас 53 дитини, то з Вінниччини, де захворіли понад 30 маленьких наших співгромадян.

Отже, кір не подоланий на просторах українських остаточно й незворотно, тож саме на часі нагадати, що таке кір і як з ним боротися. За допомогою у цій справі ми звернулися до фахівця — лікаря-інфекціоніста Галини ДОЦЕНКО.

— Кір — небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти.
— Як передається кір?
— Спершу зауважимо, що на кір хворіють тільки люди, відповідно і зараження відбувається тільки від людини до людини. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим від моменту появи перших симптомів хвороби до 5 дня від початку висипки.
В інфікованого кір також проявляється не одразу: від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 дня. Це — прихований період хвороби. Зауважу, що кір не передається через побутові предмети та третіх осіб, які контактували з інфікованими.
Важливо зазначити, що кір нестійкий до впливу зовнішнього середовища, відтак вірус гине під час кип’ятіння чи дезінфекції. За кімнатної температури у приміщенні збудник залишається активним упродовж двох днів. Натомість оптимальною для вірусу є температура, нижча за 15°С: тоді вірус довго зберігається.
Оскільки вірус кору дуже легкий, він здатний потрапляти на інші поверхи крізь вікна та вентиляцію та навіть у сусідні будівлі через потоки повітря. Людина може заразитися кором у випадку, коли перебуває в будинку з вірусом або ж контактує з хворим.
— Якими є симптоми кору?
— Здебільшого на кір хворіють один раз, а повторні випадки трапляються дуже рідко. При цьому заразитися вірусом може будь-яка людина, яка не має імунітету.
Симптоми кору проявляються у кілька етапів. Спершу інфікована людина стає млявою, у неї виникають проблеми зі сном та знижується апетит. Пізніше з’являються нежить та кашель, а також підвищується температура. Ці ознаки легко сплутати із застудою, тому будьте обачні.
Уже через кілька днів температура падає, а от кашель та нежить, навпаки, посилюються. При цьому у хворого збільшуються лімфовузли, виникає запалення слизової оболонки очей, можуть бути гнійні виділення. Рожеві висипи з’являються на 2–3-й день. Їх можна помітити на слизовій оболонці ясен, щік та губ ще до появи висипів на тілі.
На 4–5-й день після перших симптомів кору температура хворого знову зростає до 39–40°С і він вкривається червоними цятками. Спершу висип з’являється на шкірі голови, на обличчі та за вухами, а пізніше розповсюджується на тіло, руки та ноги. Висип кору — це дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, які поступово перетворюються на більші плями.
На додачу у хворого посилюється нежить, набрякають повіки та обличчя. Людей із кором також мучить головний біль, від якого вони інколи навіть непритомніють. До симптомів може додатися ще й пронос.
Якщо кір проходить без ускладнень, то вже на 4-й день хворому стає краще. У людини нормалізується температура, минає кашель та нежить, а висип зникає у зворотному з появою порядку. Червоні цятки можуть зовсім минутись або ж змінитися на пігментацію.
— Які ускладнення може зумовити кір?
— Насправді не все так просто. Цей вірус небезпечний тим, що ускладнення після хвороби можуть бути ще небезпечнішими за перебіг цієї недуги. Кір послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами, тому організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть спричинити захворювання дихальних шляхів: пневмонію, бронхіт, у дітей часто виникає запалення середнього вуха.
Кір впливає й на нервову систему, а у деяких випадках може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).
— Як проводити лікування кору?
— Якщо кір перебігає без ускладнень — його лікують у домашніх умовах під наглядом лікаря. Та якщо хвороба перебігає важко і дає ускладнення, лікування кору проводять у лікарні. Дорослих переважно госпіталізують.
Ліків від кору немає — хворим призначають комплексну терапію, яка спрямована на боротьбу із симптомами кору і підвищення імунітету. Висип також не лікують. Спочатку тіло має покритися цятками повністю, і згодом висип зникне.
Хворим на кір дають: підвищену дозу вітамінів А і С; препарати для зниження температури; таблетки або сиропи від кашлю; антигістамінні препарати; краплі від нежитю; мазі і краплі від запалення очей; іноді — антибіотики.
Важливо, щоб у приміщенні, де перебуває хворий, щодня робили вологе прибирання та часто провітрювали його. Краще уникати зайвого світла у кімнаті, адже під час кору у людини дуже сльозяться очі. Варто частіше міняти постіль та одяг хворим. Харчування має бути легким та багатим на вітаміни.
— Чи існує ефективна профілактика кору?
— Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Щеплення роблять дитині у 12 місяців та у 6 років.
Додамо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб — кору, епідемічного паротиту та краснухи. Не щепленим від цього вірусу дорослим потрібно пройти вакцинацію від кору до 35 років.
Після щеплення у дітей виробляється імунітет до хвороби вже на другому році життя через місяць після вакцинації. Стійкість до кору зберігається протягом 25 років і тільки у поодиноких випадках може зникнути з часом.
Вакцинація від кору вкрай необхідна й майбутнім матерям, адже якщо вагітна жінка захворіє на кір, може статися викидень або передчасні пологи.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».