Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:34

Сіль завжди важлива для організму

Rate this item
(0 votes)

Сіль має вирішальне значення для роботи нервів і м’язів, оскільки вона контролює обіг води в організмі. Між тим експерти кажуть, що нестача солі шкідлива, як і надлишок її вживання.

Якщо організм отримує мало натрію, може з’явитися нудота, блювота і м’язові судоми. Високий рівень солі, наприклад в оброблених продуктах, може бути шкідливим для здоров’я. Він може викликати підвищений кров’яний тиск і підвищити ризик смертельних серцевих захворювань.

Золота середина для дорослих — максимум 6 г солі на день.
Солі важко уникнути, коли харчуватися на ходу або при виборі готових страв у кіосках швидкого харчування, оскільки вона прихована у цій їжі.
Сіль додає аромат навіть стравам із м’яким смаком і стимулює вживання більшої кількості їжі.
Багато оброблених продуктів і готових страв досить солоні, і люди стверджують, що вони смачні й ароматні, але найчастіше це пов’язано з високим вмістом солі, а не з якістю і кількістю ароматизованих інгредієнтів.
Якщо ж готувати їжу самостійно, то легко контролювати, скільки солі додати в їжу.
Для коригування смакових рецепторів потрібно близько 10 днів, тому недовго доведеться звикати до помірної кількості солі. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не більше 2 г натрію для профілактики серцевосудинних захворювань. Американська асоціація серця рекомендує ще менше — 1,5 г натрію для пацієнтів із ризиком серцевих захворювань.
Однак у дослідженні робиться висновок, що «немає переконливих доказів того, що люди з помірним або середнім споживанням натрію мають зменшити споживання натрію для профілактики серцевих захворювань та інсульту».
Слід знати, що іноді виробники використовують натрій замість солі. Звичайна сіль містить 40% натрію, тому потрібно помножити цю кількість на 2,5, щоб установити фактичний вміст солі.
Таким чином, 2,4 г натрію — це приблизно 1 чайна ложка, або 6 г.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».