Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Вересень 2018 16:12

Рак крові: що й до чого?

Rate this item
(0 votes)

Почувши раз у житті про рак, що то є присуд, смертний вирок, ми й надалі впродовж років несемо глибинний переляк перед цією недугою. Серед поширених форм онкологічних захворювань в Україні — рак крові.
Що ж то за недуга така? Як слід діяти у разі її виникнення? В чому запорука успішного протистояння підступному ворогу? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-онколога Сергія ГОРОБЦЯ.

— Рак крові є узагальненим терміном злоякісних захворювань кісткового мозку, кровотворної та лімфатичної систем. До цієї групи відносять лейкоз (лейкемія) — злоякісні утворення кровотворних клітин, лімфому — пухлину у лімфатичній системі, мієлому — злоякісні новоутворення у плазмі крові.

Кожен із перелічених різновидів має свої симптоми і особливості перебігу. Але спільним є процес виникнення захворювання, при якому пухлинна тканина розростається з однієї патогенної клітини кісткового мозку (рак мозку), поступово замінюючи нормальні складові кровообігу.
Це відбувається через безконтрольне ділення ракової тканини, яка пригнічує ріст і розвиток робочих клітин. Складність захворювання полягає у тому, що рак крові не можна помацати і усунути, оскільки пухлинні клітини, циркулюючи з потоком крові, розсіюються по всьому організму.
У підсумку у хворих розвивається дефіцит кровотворних клітин, що призводить до виникнення крововиливів, підвищеної кровоточивості, придушення імунітету з приєднанням інфекцій та патологій.
— Які причини виникнення захворювання?
— Точні причини утворення раку крові вчені досі не встановили. Але існують фактори, котрі збільшують ризик захворювання. До них належать: рак в анамнезі. Люди, що раніше хворіли на інші форми раку і пройшли курси хіміотерапії, більш схильні до захворювання на рак крові, наявність уроджених аномалій і генетичних захворювань, зокрема синдрому Дауна.
Вагомим фактором ризику є й постійний вплив радіації, вищий за допустиму норму, а також наявність деяких захворювань крові, наприклад мієлодиспластичного синдрому, регулярний вплив хімічних токсичних речовин, рак крові у члена сім’ї.
Встановлено, що захворюваність на рак крові вища у тих людей, чиї близькі родичі також страждали від цієї патології. Таким пацієнтам необхідне регулярне обстеження. Але слід пам’ятати, що рак крові нерідко виявляється у людей, які не мають жодних факторів ризику.
— Які симптоми свідчать про рак крові?
— Перші симптоми захворювання неспецифічні і, як правило, не змушують людину звернутися до лікаря. Головні болі, запаморочення, сонливість, незначне підвищення температури, не пов’язане із застудою, слабкість — перші ознаки, які мають насторожити.
Часто виникають болі у кістках, відраза до багатьох запахів та їжі, нудота і блювота, виникнення морської хвороби. Зовнішні ознаки захворювання проявляються у вигляді сухості і блідості шкіри, нерідко присутнє жовтяничне забарвлення.
Також спостерігається значне зниження ваги, легке виникнення синців, важко зупиняються часті кровотечі, збільшення лімфатичних вузлів, підвищене нічне потовиділення, часті позиви до сечовипускання.
Пізня стадія раку крові виявляє себе більш серйозними ознаками. Виникають сильні болі у черевній порожнині і в серці, відчувається тіснота і тиск у грудях, виникає задишка, хрипи, судоми. З’являється тахікардія — збільшення частоти серцевих скорочень. Температура тіла піднімається вище 38°С.
Крім цього, змінюється рівень свідомості, людина перестає реагувати на зовнішні подразники або, навпаки, відчуває підвищену тривожність, нерідкі непритомність і неконтрольовані кровотечі. Всі названі вище стани вимагають негайної медичної допомоги.
— Тож як має проводитися діагностика цієї недуги?
— Рак крові є захворюванням, що важко діагностується. Тому для точного діагнозу необхідно пройти ретельне обстеження, що включає: консультацію онколога і гематолога; загальний та біохімічний аналіз крові; обстеження кісткового мозку методом стернальної пункції або трепанобіопсії; імунологічне обстеження — імунофенотипування, що дозволяє визначити підвид раку крові і підібрати максимально ефективну програму лікування.
Важливим є й цитогенетичне дослідження, завдяки якому можна виявити специфічні хромосомні пошкодження, які визначають підвид раку та ступінь його агресивності.
— У чому полягає основний сенс такої складної діагностики?
— Основним завданням діагностики захворювання є визначення природи пухлини, стадії розвитку, ступеня її агресивності і встановлення обсягу ураження кісткового мозку. На підставі отриманих даних призначається індивідуальне лікування, що враховує різновид раку крові, кожен з яких вимагає комплексних заходів у поєднанні з певною комбінацією лікарських препаратів.
— Як проводиться лікування раку крові?
— При лікуванні захворювання обов’язково застосовують курси хіміотерапії. Її суть полягає у внутрішньовенному введенні великих доз високотоксичних лікарських препаратів, що знищують чужорідні ракові клітини.
Зворотною стороною позитивного впливу хіміотерапії є пошкодження здорових клітин, зокрема клітин волосяних цибулин, шлунково-кишкового тракту, репродуктивної системи, а також клітин кісткового мозку. У зв’язку з цим неминучі такі побічні ефекти, як випадання волосся, блювота, розлади випорожнень, анемія тощо.
Нерідко потрібно провести повторний курс хіміотерапії з використанням препаратів більш сильної дії. Така необхідність виникає через здатність ракових тканин набувати нечутливість до застосовуваних лікарських засобів. Без здійснення цієї процедури хвороба призводить до смерті вже за кілька місяців.
У важких випадках перебігу захворювання використовують метод пересадки кісткового мозку, при якому за допомогою крапельниці здійснюється введення хворому концентрату здорових клітин кісткового мозку, взятих у донора. Перед цією процедурою необхідно усунути всі патогенні клітини кісткового мозку за допомогою хіміотерапії.
— Чи варто звертатися до гомеопатії та народної медицини?
— Застосування різних гомеопатичних засобів і рецептів народної медицини може погіршити процес. Також із великою обережністю проводять імунотерапію. Неграмотна імуностимуляція сприяє переходу передракової стадії у рак, а також стимулює розвиток і метастазування пухлин.
— Хоч як прикро, втім, захворювання на рак крові зустрічається й у дітей...
— На жаль, це правда. Переважно до нього схильні діти дошкільного віку, особливо хлопчики. Причини виникнення і симптоми хвороби нічим не відрізняються від клінічної картини раку крові у дорослих. Саме ж лікування дітей здійснюється за тією ж схемою, що і терапія дорослих.
Єдиною відмінністю є додаткове переливання крові, яке дітям проводять в обов’язковому порядку. Це пов’язано з особливостями роботи кісткового мозку, який припиняє вироблення клітин, як тільки виникає захворювання на рак.
За відсутності переливання дитина ризикує померти від найменшої інфекції. Хворій на рак крові дитині переливання необхідне щотижня, в особливо важких випадках — кожен день.
Незважаючи на такі складнощі, ефект від проведеної хіміотерапії у дітей часто набагато вищий, ніж у дорослих, що пояснюється швидким відновленням дитячого організму.
На сьогодні рак крові у дітей не вважається смертним вироком. Згідно зі статистикою понад 70% дітей виживають і згодом ведуть нормальний спосіб життя. Слід зазначити, що при ранній діагностиці патології цілком можливе повне одужання.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».