Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Липень 2018 12:43

Як не захворіти, якщо під дощем промокли ноги?

Rate this item
(0 votes)

Хто б міг подумати, але, виявляється, загроза застудитися влітку не набагато нижча, ніж узимку. У цю пору року можуть часто йти дощі, спека нерідко змінюється різким похолоданням. Люди носять відкрите взуття і ризикують сильно промочити ноги під час зливи і у підсумку захворіти.
Сьогодні ми поговоримо з фахівцем про те, які хвороби загрожують людині в цій ситуації і що робити, якщо ноги промокли? Поради дає кандидат медичних наук Віктор СОКОЛЕНКО.

— Отже, на що ж саме можна захворіти влітку, банально промочивши ноги?
— У першу чергу людина може захворіти на риніт, застуду, ГРВІ. Влітку нікому не хочеться лікуватися, тому ненайстрашніші хвороби можна запустити до синуситу або запалення легенів.
По-друге, мокрі ноги можуть стати причиною запалення придатків, появи циститу. Відсутність належного лікування подібних захворювань призводить до розвитку хронічних форм.
Крім того, потрапивши під сильну зливу, можна зіткнутися з артритом, простатитом, невралгією і грибком ніг.
— Що ж робити, коли наші ноги промокли і ми не хочемо хворіти?
— Існують правила, дотримання яких допоможе вам уникнути проблем зі здоров’ям.
Якщо є можливість, відразу поверніться додому і перевзуйтеся. Промочили ноги по дорозі на роботу? Перевзуйтеся у змінку (чергова пара взуття в офісі виручить вас і в разі дощу, і натертої п’яти, і раптово зламаного каблука).
Якщо немає можливості перевзутися, придбайте у найближчому кіоску пару целофанових пакетів. Зніміть взуття, мокрі шкарпетки й одягніть на ноги пакети. Цей спосіб часто практикують рибалки і туристи.
Перш ніж перевзутися (у суху пару/у пакети), гарненько розітріть ступні. Горілкою, одеколоном, коньяком — чимось на спиртовій основі.
Дуже добре прогріває тіло розтирання натуральною вовною. Якщо на вас були якісні вовняні шкарпетки і ви не пірнали у калюжі по коліно, використовуйте манжети шкарпеток для розтирання ніг. Тріть до відчуття тепла, до почервоніння.
Коли ж ви відчуваєте, що сильно промерзли ноги, використовуйте для розтирання зігріваючу мазь, гірчичники, суху гірчицю (насипте трошки на шматочок тканини і розітріть ступні).
Якщо встигли купити шкарпетки, сидіть у них, поставивши ноги на газету або стопку непотрібних паперів, а мокре взуття слід набити клаптиками газет, серветок або туалетного паперу.
Коли ж ні перевзутися, ні посидіти роззутим немає можливості, просушіть хоча б устілки. Поки ваші устілки сохнуть, виріжте з паперу тимчасові (краще у кілька шарів). Якщо в офісі є тепловентилятор, влаштуйтеся так, щоб гаряче повітря потрапляло вам на ноги.
Якщо промочили ноги і промерзли, зігрітися допоможуть гарячі напої. Чим більше, тим краще. Якщо є можливість, прибігши на роботу, зваріть курячий бульйон або какао, заваріть, нарешті, просто великий кухоль чаю.
— Що можна зробити додатково, коли промоклий зумів дістатися додому після роботи?
— Щоб раптові ножні ванни посеред вулиці не звалили вас із застудою, потрібно... знову влаштувати вашим ніжкам водні процедури! Але вже з гарячою водою. А в ідеалі — ще й з морською сіллю або гірчицею. Навіть якщо ви промокли вранці, а можливість попарити ноги випала тільки ввечері, не лінуйтеся і обов’язково влаштуйте ванночку для ніг.
У чому тут фокус, запитаєте? Насправді мета гарячої ванночки для ніг — прогріти... носоглотку! Розширення судин ніг розширює судини носоглотки. Посилений кровообіг у носоглотці активізує захисні сили організму, тим самим підвищуючи ваші шанси зупинити бактерії або віруси ще на порозі організму.
Ідеальний допоміжний варіант: трав’яний чай із медом (мед кладемо у негарячий чай), лимоном, малиновим варенням. А ще потрібно нанести кілька крапель ялицевої олії на груди і гарненько розтерти, тоді ризик захворіти буде значно нижчим.
— А якщо людина промокла й промерзла ґрунтовно?
— У такому разі ввечері варто приділити собі годину-другу. Лежимо у гарячій ванні із сіллю, поки тіло розігріте, кутаємось у теплий халат, одягаємо вовняні шкарпетки і бігцем під ковдру!
Полежати у теплі потрібно хоча б годину (здрімніть, почитайте або подивіться добрий фільм). Близьких попросіть приготувати вам «Напій Гіппократа»: 1 склянка червоного вина + півщипки кориці + одна гвоздичка + 1 ч. ложка меду + шматочок лимона — довести до кипіння, але не кип’ятити. Напій слід пити гарячим.
Так-так, рецепт практично один в один повторює рецепт глінтвейну, але придуманий він, як стверджують деякі джерела, батьком медицини Гіппократом як метод профілактики захворювань, викликаних промерзанням.
Такий затишний вечір для себе послужить не тільки відпочинком для всього організму, але й профілактикою простудних захворювань і навіть артриту.
Відновити сили організму допоможе й добрячий обід або вечеря. Рекомендується з’їсти м’ясну або гостру страву. Увечері краще не піддавати себе фізичним навантаженням. Отже, залишіться вдома, прийміть теплу ванну і проведіть вечір під ковдрою за переглядом фільмів або читанням улюбленої книги.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».