Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 08:08

Незріла хурма – небезпечна для життя

Rate this item
(0 votes)

Корисні властивості хурми широко відомі. Однак учені виявили, що у деяких випадках цей плід може бути вкрай небезпечним для здоров’я людини.
Відразу варто зазначити, що фахівці, кажучи про небезпеку вживання хурми, мають на увазі не всі плоди, а тільки сильно в’яжучі, іншими словами, ті, що не встигли повністю дозріти.
У деяких людей вживання саме такого типу хурми може спровокувати кишкову непрохідність, для лікування якої часто потрібне хірургічне втручання. Терпкий ефект у плодах хурми присутній завдяки вмісту таніну — дубильної кислоти.

Якщо плід дозрів не до кінця, то концентрація таніну перевищує норму, внаслідок чого виникають ризики для здоров’я людини. Танін вступає у хімічну реакцію зі шлунковим соком, у результаті чого виділяється клейка речовина, яка «склеює» їжу й частинки хурми, формуючи в шлунку досить тверде утворення.
Так званий шлунковий камінь у подальшому може перекрити просвіти в кишечнику. Найчастіше цей камінь необхідно видаляти хірургічним способом. Вкрай рідко він руйнується без сторонньої допомоги і виводиться з організму.
Тому фахівці закликають бути дуже обережними людям із захворюваннями шлунковокишкового тракту, які перенесли операцію на шлунку, кишечнику і сусідніх органах, і людям, у яких є спайковий процес у черевній порожнині.
Науковці пояснюють, що не закликають панічно ставитися до вживання хурми, проте вони переконані, що вибирати цей продукт слід вельми уважно.
Купуючи хурму, перевіряйте її на стиглість. Адже незрілий плід має не дуже приємні смакові якості, до того ж він не такий корисний для здоров’я.
Хурму в цьому стані дуже важко проковтнути через високий рівень в’язкості. Більш того, якщо людина відкусить надмірно великий шматок не до кінця дозрілої хурми і погано його розжує, вона може вдавитися.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».