Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 12:48

Правило 20-20-20 допоможе впоратися із синдромом комп'ютерного зору

Rate this item
(1 Vote)

У більшості людей, які проводять тривалий час, дивлячись на екран комп’ютера, телефону або планшета, може виникнути напруга очей. Фахівці рекомендують використовувати правило 20-20-20, яке здатне запобігти цій проблемі.
Правило говорить, що кожні 20 хвилин, які людина проводить за комп’ютером, вона має перериватись і протягом 20 секунд фокусувати свій погляд на предметі, що перебуває на відстані 20 футів від неї.

Правило 20-20-20 було розроблено каліфорнійським оптометристом Джеффрі Аншелем. Він вважає, що людям потрібна сувора система, яка буде нагадувати їм робити перерви. Таким чином вони зможуть запобігти напрузі очей.
Наступні методи допоможуть людині застосовувати це правило на практиці:
— під час роботи встановіть будильник, який буде спрацьовувати кожні 20 хвилин;
— можна завантажити спеціальний додаток, розроблений, щоб допомогти людям дотримуватися правила 20-20-20 (наприклад, додатки ProtectYourVision і eyeCare);
— дивіться у вікно під час 20-секундних перерв (у середині приміщення важко визначити предмет, який перебуває на відстані 20 футів від вас, тому погляньте у вікно і зосередьте увагу на дереві або ліхтарному стовпі);
— як альтернативу людина може кожні 20 хвилин закривати очі на 20 секунд;
— запобігти сухості очей можна примусовим продукуванням сліз завдяки частому морганню.
Ефективність правила 20-20-20 підтверджує невелике наукове дослідження, проведене у 2013 році. У ньому взяли участь 795 студентів різних університетів.
Результати експерименту засвідчили, що у тих, хто періодично переводив погляд на віддалені об’єкти під час користування комп’ютером, спостерігалося менше симптомів синдрому комп’ютерного зору, який включає напругу очей, сухість або підвищене виділення сльози, розмитий зір.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».