Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 22:34

ВООЗ: людство очікує наступна епідемія – "хвороба Х"

Rate this item
(0 votes)

ВООЗ зробила попередження про пандемію, пов’язану з невідомим патогеном, який отримав назву хвороба «ікс». Повідомляється, що він готовий завдати удару в будь-яку хвилину.
Експерти організації вважають, що світ не в змозі відповісти на нього і наступний спалах буде таким, із чим люди раніше не стикалися. Тому виникнуть труднощі і з вакциною, і з діагностикою.
Хвороба «ікс» доповнила список захворювань, що становлять серйозну загрозу спалахів. Зараз у списку перебувають ебола, лихоманка Ласса, геморагічна лихоманка, вірус Ніпах, Мессі-синдром, атипова пневмонія і вірус Зіка.

Захворювання може бути викликане патогенами, на сьогодні невідомими. Їх загроза формується на тлі використання хімічних ресурсів, редагування генів. При цьому продовжує швидко мутувати вірус грипу, з’являються нові екзотичні патогени, які можуть передаватися людям від тварин.
«Ці захворювання становлять основні ризики для громадської охорони здоров’я, і потрібні подальші дослідження й розробки, включаючи епіднагляд та діагностику», — йдеться у заяві ВООЗ.
У ній підкреслюється, що необхідна заборона на використання отруйних газів, хімічної і токсикологічної зброї, інших боєприпасів і вірусів, застосування речовин, що вражають нервову систему.
ВООЗ зазначає, що у населення світу немає природного імунітету від синтетичних захворювань. Отже, імунна система не виявляє їх. Це означає, що спалах, скоріше за все, швидко пошириться і з високим рівнем смертності.
Також ВООЗ вважає, що більш імовірною може стати наступна глобальна епідемія, яка прийшла з природи. Зростаюча щільність населення і тварин полегшує поширення інфекційних захворювань. Так, ВІЛ з’явився у соціумі від мавп, ТГРС (тяжкий гострий респіраторний синдром) — від кажанів спочатку до ціветінських кішок, а потім увійшов у людську популяцію, також вірус Зіка переходить до людей від москітів тощо.
Зростає й інтенсивність контакту людей із тваринами і це, очевидно, призведе до появи нових захворювань. Підвищать ризики поширення й сучасні подорожі і торгівля. Кілька таких захворювань ВООЗ має намір включити до списку вже у цьому році — мавпячий вірус, лептоспіроз і вірус чикунгунья (від укусів комарів).

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».