Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 29 Березень 2018 22:28

Рак шкіри, або меланома. Як запобігти небезпечній недузі?

Rate this item
(0 votes)

Ни­ні за вік­ном подекуди ще лежить лід і сніг, втім, не зчу­ємо­ся, як скоро за­ві­тає спе­ка, а от­же, ми по­тяг­не­мо­ся до во­ди — на пляж за­го­ря­ти! Та чи вар­то мрі­яти про цю не­без­печ­ну, як ви­яв­ляє­ть­ся, роз­ва­гу для ду­ші й ті­ла?
Про мож­ли­ві на­слід­ки над­мір­ної ін­со­ля­ції (опро­мі­нен­ня со­няч­ни­ми про­ме­ня­ми) ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця — лі­ка­ря-он­ко­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Яро­сла­ва ШПА­РИ­КА.

— За статистикою, меланома (або рак шкіри) — це найпоширеніше онкологічне захворювання, яке все частіше зустрічається у пацієнтів у будь-якому віці. Захворювання розвивається через пігментні клітини шкіри — меланоцити, а також із родимих плям (їх часто називають пігментними невусами).
Даному виду онкології притаманний стрімкий розвиток, а на пізніх стадіях — ураження внутрішніх органів. Саме тому дуже важливо вчасно виявити новоутворення і вибрати правильну тактику лікування, щоб допомогти пацієнту назавжди позбутися від хвороби.
Онкологія шкіри зазвичай розвивається у людей, родичі яких страждали від цього захворювання. На розвиток впливають зовнішні чинники. Цей вид патології становить 10% усіх недоброякісних утворень шкірних покривів. У людей, що входять у вікову групу від 15 до 39 років, патологія посідає 3-є місце за частотою серед усіх онкологічних захворювань.
У 80% випадків хвороба розвивається через надмірну інсоляцію. Дуже важливо якомога раніше виявити проблему зі здоров’ям і пройти обстеження — від цього залежить результат терапії.
— Як про­во­дить­ся діа­гно­сти­ка ме­ла­но­ми?
— Рання діагностика меланоми дуже важлива, тому що інакше через стрімке метастазування пухлини вилікувати захворювання не вдасться. Для цього необхідно звернутися до досвідченого клінічного онколога. Обстеження спочатку проводиться шляхом огляду і лабораторних, інструментальних досліджень.
Якщо на консультації онколог підозрює меланому шкіри, подальше обстеження проводиться за допомогою: хірургічної біопсії лімфатичних вузлів, рентгенографії грудної клітки, правила ABCD (мнемонічне правило для діагностики меланоми), дерматоскопії та гістології.
— Чи іс­нує ефек­тив­не лі­ку­ван­ня цієї не­ду­ги?
— Злоякісний наріст лікують оперативним шляхом. Хірургічне висічення меланоми і метастазів у регіонарних лімфовузлах сьогодні є основним методом терапії. Хірургія має на увазі висічення новоутворення в єдиному блоку зі шкірними покривами, які його оточують.
Також відбувається висічення підшкірної клітковини, яке підлягає фасції. Дефект на шкірних покривах після операції коригується за допомогою пластики.
Променеву терапію при меланомі призначають у тому випадку, якщо ліквідація метастазів за допомогою операції неможлива, а також після видалення великих вторинних вогнищ для того, щоб запобігти повторному розвитку патології. На жаль, сьогодні не винайдено препарат, який допоміг би вилікувати всі метастази. Хіміотерапію для профілактики після хірургії не застосовують.
Лікування меланоми шкіри іншими способами неефективне. Але в деяких випадках ці методи лікування можуть загальмувати розвиток раку, скоротити розміри і кількість пухлинних поразок.
— Яки­ми симп­то­ма­ми ха­рак­те­ри­зу­єть­ся ме­ла­но­ма?
— Рак шкіри може виникати de novo або утворюватися з придбаного, або вродженого невоклітинного невуса. Невус — це доброякісне утворення на шкірі, яке може бути вродженим або з’явитися на певному етапі життя.
У звичайному житті такі утворення частіше називають родимками або родимими плямами. Пухлина на місці великого невуса нерідко утворюється у підлітковому віці.
Меланоми на місці вроджених невусів утворюються частіше, що свідчить про збільшення ризику переродження в ракове новоутворення. Основною ознакою переродження невуса є його асиметричність.
— Що са­ме під­па­дає під ви­зна­чен­ня аси­мет­рії?
— Асиметрія може проявлятися такими ознаками: нерівномірне забарвлення, нерівномірна форма, нерівні структури, нерівні кордони.
Важливо розуміти, що як тільки сформувалася негативна симптоматика, слід негайно звернутися в хороший медичний центр. Має бути проведена грамотна діагностика та призначено ефективне лікування.
— Чи іс­ну­ють пра­ви­ла без­печ­ної по­ве­дін­ки, аби не спро­во­ку­ва­ти роз­вит­ку ме­ла­но­ми?
— Бажано позбутися тих родимок, які розташовуються в місцях частої травматизації (наприклад, у поясі штанів, під ліфчиком тощо). Адже травмування родимок може спровокувати їх переродження у злоякісне новоутворення.
Треба бути уважним до свого здоров’я, особливо якщо раніше людина часто отримувала сонячні опіки. Ультрафіолет є основним фактором розвитку раку шкіри. Тому за наявності численних родимок на тілі від засмаги під відкритим небом і в солярії рекомендується відмовитися.
Часто пацієнти звертаються до онколога вже на стадії метастазування. Пухлина шкірних покривів дає безліч метастазів, які розвиваються стрімко. Саме тому так важливо провести ранню діагностику та профілактику патології, яка включає в себе виявлення смертельно небезпечних для життя людини родимок.
— Яки­ми є ос­нов­ні фак­то­ри ри­зи­ку роз­вит­ку не­ду­ги?
— Фактори помірного ризику раку шкіри такі: систематичне інтенсивне опромінення ультрафіолетовими променями, систематичне відвідування соляріїв у віці до 30 років, опромінення сонячними променями в дитинстві та підлітковому віці, світлі шкірні покриви.
Є й фактори високого ризику розвитку раку шкіри. До них належать: ракова пухлина в анамнезі (особливо до 40 років), присутність на шкірі більше 8 невусів діаметром понад 6 мм, зміни у зовнішньому вигляді невуса, синдром диспластичних невусів і ракова пухлина шкіри у сімейному анамнезі.
Спровокувати розвиток ракової пухлини можуть і отриманий сильний опік від сонячних променів, і присутність трофічних виразок або рубцевої тканини в ділянці згинання кінцівок.
Отже, якщо людина помічає розвиток негативної симптоматики, підозрює онкологію, то слід якомога швидше звернутися до профільного медичного закладу. Важливо розуміти, що ракові пухлини на ранніх стадіях успішно піддаються лікуванню.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».