Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Березень 2018 11:16

Грип: вакцинуватися ніколи не пізно

Rate this item
(0 votes)

Чи можна захворіти повторно на грип упродовж одного сезону? Чи вакцина проти грипу захистить від «свинячого» грипу? Чи одне щеплення дасть імунітет від вірусів на все життя? Чи можна вакцинувати маленьких дітей?
На ці та інші актуальні у період зимових недуг запитання ми попросили відповісти фахівця — кандидата медичних наук, доцента Людмилу КОЗАК.

— Грип — це гостре інфекційне захворювання, яке найчастіше спостерігається в осінньозимовий період. Викликається грип особливим різновидом вірусів, що передаються повітрянокрапельним шляхом.

Грип є досить небезпечним захворюванням, яке за відсутності належного лікування може призвести до серйозних наслідків. Саме тому медицина розробила чимало способів для запобігання грипу. І найефективнішим із них є вакцинація або, в просторіччі, щеплення.
— Як працює щеплення від грипу?
— Метод вакцинації як засіб запобігання захворюванням відомий дуже давно, ще з ХVIII століття. Проте ефективні вакцини від грипу були розроблені порівняно недавно, в середині XX століття.
Принцип дії вакцини заснований на стимулюванні природних захисних сил організму — імунітету. Як відомо, у крові людини є безліч особливих кров’яних тілець — лімфоцитів і лейкоцитів. Вони відповідають за знешкодження інфекційних агентів, що потрапили в організм, тобто вірусів і бактерій. Активні імунні клітини і проти вірусу грипу.
Однак на те, щоб розпізнати небезпеку, імунній системі потрібен якийсь час. Саме цією обставиною й користуються віруси. Поки імунітет не розпочав боротьби з ними, вони встигають поширитися в усьому організмі і розмножитися. Зрештою, імунні сили перемагають вірус, але на це у них витрачається дуже багато сил і часу й організм у результаті виявляється ослабленим.
Однак після захворювання імунна система зберігає пам’ять про той інфекційний агент, який її викликав. І тому повторне інфікування організму тим же самим агентом ні до чого не призводить — імунні сили відразу ж вступають з ним у боротьбу і швидко ліквідовують загрозу.
Саме на цій особливості імунітету і заснована дія вакцин проти інфекційних захворювань, у тому числі грипу. Справа в тому, що імунітет реагує не на самі інфекційні агенти, а на ті біохімічні речовини, які в них містяться. Таким чином, якщо ввести в організм лише якісь окремі елементи вірусів, то імунітет навчиться їх розпізнавати так само добре, як і самі віруси.
— Наскільки поширена вакцинація від грипу у світі та Україні?
— Вакцинація від вірусу набула великого поширення в усьому світі. Наприклад, у США вакцинацію від грипу проходить більше половини населення. Але в Україні ситуація зовсім інша. Як свідчить статистика, вакцинуються лише 10%, та й то в основному це люди певних категорій і професій, вакцинація від грипу для яких є обов’язковою процедурою. Але ж наша країна відрізняється доволі тривалим холодним сезоном року, під час якого всілякі респіраторні захворювання, як то кажуть, розквітають пишним цвітом.
— Кажуть, що одне щеплення від грипу забезпечує імунітет на все життя...
— Існує велика кількість штамів вірусу грипу, які швидко мутують та змінюються щороку. Кожного року вчені проводять масштабні дослідження та аналізують дані з понад 100 країн, щоб спрогнозувати, які саме штами вірусу грипу будуть найпоширеніші у наступному сезоні, та на основі цих результатів розробляють вакцини проти грипу.
Тож за рекомендацією ВООЗ щорічно змінюється штамовий склад вакцин і, відповідно, щеплення забезпечують захист протягом одного сезону грипу. Так, для Північної півкулі у сезоні 2017–2018 років до складу вакцин проти грипу включені такі штами вірусів: Мічіган, Гонконг та Брісбен.
— А чи можна вакцинуватися проти грипу вагітним жінкам, щоб не нашкодити плоду?
— Вагітним жінкам у будьякому триместрі варто вакцинуватись. Є дві основні причини: поперше, вагітні зазвичай важко переносять грип, що також негативно впливає на плід; подруге, в результаті вакцинації імунітет проти цього захворювання передасться малюку від матері та захистить дитину від грипу протягом перших місяців життя.
— Подейкують, що щеплення від грипу може зашкодити малечі. Це так?
— Звісно, ні. Це — вигадка. Адже найбільшу небезпеку грип становить для людей, котрі входять до групи ризику. Передусім це діти до п’яти років (особливо — діти до двох років). Тому можна і варто робити щеплення від грипу дітям від шести місяців.
— Нині вже розпал вірусного сезону і, мабуть, робити щеплення від грипу тепер даремно? Особливо якщо людина вже перехворіла грипом у цьому сезоні, тож для чого їй вакцинуватися?
— А от і неправильна думка. Потрібно. Якщо ця людина належить до однієї з груп ризику розвитку цього небезпечного захворювання, то щеплення їй украй потрібне. Організм людини, яка перехворіла грипом, виробляє стійкий імунітет, що зберігається більше року. Але залишається ризик заразитись іншим штамом вірусу грипу, який у цей час теж циркулює.
Крім того, часто люди вважають, що перехворіли грипом (без підтвердження цього діагнозу лікарем), хоча насправді це була важка форма ГРЗ зі схожими симптомами.
І ще: ніколи не пізно зробити щеплення. Його можна робити навіть тоді, коли у вашому регіоні вже зафіксовано сезонні спалахи грипу.
— А чи варто вакцинуватися здоровим людям?
— Справді, у першу чергу вакцинуватися проти грипу варто людям, які належать до групи ризику або страждають від певних хронічних захворювань. Водночас усі авторитетні організації у сфері охорони здоров’я рекомендують усім людям (віком від 6 місяців) робити щеплення проти грипу кожного року. У середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 95–98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.
— А ось ще одна страшилка — мовляв, вакцина може стати причиною аутизму у дітей...
— Міф про те, що вакцини викликають аутизм, не було підтверджено жодними дослідженнями та реальними доказами. Цей міф був деякий час дуже поширеним та став причиною того, що багато людей перестали вакцинуватися та відмовлялися від щеплень для своїх дітей. Але це не так. Тож вакцинуватися ніколи не пізно!

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».