Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Лютий 2018 16:09

Деградацію легенів можна не тільки сповільнити але й усунути

Rate this item
(0 votes)

Функціонування легенів у людей, які багато курять, може значно покращитися, якщо курець виділятиме час на регулярні інтенсивні фізичні вправи. Про це заявила група фахівців після завершення нового дослідження.
Учені зібрали і проаналізували результати досліджень, які проводилися під керівництвом Лондонського імперського коледжу протягом одного десятиліття у 25 наукових центрах 11 країн Європи. У сумі вийшло майже 4 тисячі учасників, яким у період експерименту було 25–57 років.

Під час досліджень добровольцям регулярно проводили спірометрію. Науковцям потрібно було знати, як змінюється об’єм легенів, коли людина потрапляє у різні умови. Крім того, всі учасники заповнювали спеціальні опитувальники, в яких вони мали вказувати, який спосіб життя вони ведуть.
Під терміном «інтенсивні заняття спортом» учені мали на увазі серію вправ або біг, яким займаються учасники не рідше двох разів на тиждень як мінімум протягом 60 хвилин. У підсумку припущення про зв’язок фізичних вправ і функціонування легенів підтвердилося.
Показники учасників, які регулярно виконували вправи, були значно кращими, ніж показники людей, котрі ігнорували спорт. Більш того, легені стали краще функціонувати й у завзятих курців, яким удалося відмовитися від пасивного способу життя і стати фізично активними.
Автори наукової роботи підтвердили, що у людей, які активно курять і при цьому стали займатися спортом, з роками легені стали краще працювати. Пригнічення легенів є процесом, який вражає багатьох людей, не тільки шанувальників сигарет. Однак саме у курців цей процес розвивається набагато стрімкіше.
Нове відкриття доводить, що деградацію легенів можна не тільки сповільнити, але й усунути.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».