Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Середа, 10 Сiчень 2018 19:27

Як уникнути переїдання та його наслідків

Rate this item
(0 votes)

«Я до сто­лу тіль­ки сів і від­ра­зу пе­ре­їв». Цей рек­лам­ний сло­ган час­то лу­нає з на­ших те­ле­при­йма­чів, ко­ли фар­ма­цев­ти на­ма­гаю­ть­ся збаг­ри­ти нам, спо­жи­ва­чам, якіс­ні лі­ки для по­ліп­шен­ня трав­лен­ня. Чи дійс­но ли­ше пі­гул­ки — ефек­тив­ний за­сіб по­до­лан­ня на­слід­ків пе­ре­їдан­ня? Чи іс­ну­ють ін­ші на­дій­ні­ші й го­лов­не — здо­ро­ві­ші ме­то­ди бо­роть­би із за­жер­ли­віс­тю? Про це ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця-діє­то­ло­га — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Ми­хай­ла ЙОН­ДУ.

— Постійне переїдання викликає звикання, яке дуже складно подолати. Для того щоб позбутися проблеми, обов’язково усвідомити, навіщо ви це робите, а також змінити свій підхід до харчування і скоригувати свої звички в їжі. Повільний прийом їжі є одним із кращих способів, що дозволяють уникнути переїдання і ґрунтується на тому, що нашому мозку потрібно близько 20 хвилин для отримання сигналу ситості. Саме в цей період відбуваються травні і гормональні процеси в організмі.
Дієти, які обіцяють швидку втрату ваги, а також незбалансоване харчування не вирішують проблеми. Зрозуміти її причину — це перший крок до здорового способу життя. Існує безліч способів, які допоможуть вам контролювати свій апетит і покласти край цій згубній пристрасті раз і назавжди.
— Тож які пер­ші кро­ки тре­ба зро­би­ти, щоб уник­ну­ти пе­ре­їдан­ня?
— У жодному разі не заїдайте стрес. Стрес, самотність, тривога, гнів та інші негативні психологічні умови нерідко призводять до емоційного вживання їжі, яке легко може перетворитися на харчову залежність. Тому необхідно приділяти велику увагу тому, що відбувається в середині вас.
Їжа не здатна заповнити внутрішню порожнечу і придушити негативні емоції, вона дає лише тимчасове задоволення. Навчіться справлятися зі своїми емоціями без використання продуктів харчування. Йога, дихальна техніка та інші методи релаксації дозволяють значно зменшити стрес у повсякденному житті, а також допоможуть вам контролювати своє здоров’я.
Навчіться прислухатися до свого організму, щоб відрізнити емоційний і фізичний голод — це один з ефективних способів, що дозволяють уникати переїдання. Їжте тільки тоді, коли ви відчуваєте себе посправжньому голодним. Пам’ятайте, що організму потрібно ще 20 хвилин для відчуття ситості, щоб послати сигнал у мозок. Тому, перш ніж брати ще одну порцію, почекайте трохи. Їжте повільно, ретельно розжовуючи їжу. Таке харчування дає можливість посправжньому оцінити смак їжі і сприяє повному засвоєнню поживних речовин, а відчуття насичення приходить набагато швидше.
— Чи іс­нує спри­ят­ли­вий пит­ний ре­жим для за­по­бі­ган­ня пе­ре­їдан­ню?
— Звісно, існує. Пийте багато води протягом дня, особливо за півгодини перед їдою. Багато людей помилково приймають відчуття спраги за відчуття голоду. Щоб уникнути цього, слід випивати не менше 8 склянок води щодня. А ще використовуйте невеликі тарілки. Це дозволить обдурити мозок, що порція досить велика, аби дати відчуття повного насичення.
— Чи шкід­ли­ва їжа пе­ред те­ле­візором?
— Це — прямий шлях до зайвої ваги. Припиніть їсти перед телевізором або читати в цей час. Зосередьтеся на процесі прийому їжі, щоб зуміти вчасно зупинитися. Навчіться насолоджуватися їжею і не відмовляйте собі в продуктах, які дуже любите.
— Бу­ва­ло, за­йдеш до про­дук­то­во­го ма­га­зи­ну на го­лод­ний шлу­нок і все здає­ть­ся при­ваб­ли­вим і ба­жа­ним — так би все і про­ковт­нув...
— Ніколи не ходіть у продуктовий магазин на порожній шлунок. Почуття голоду часто не дозволяє вчасно зупинитися, і ви купуєте продуктів більше, ніж потрібно насправді.
А ще включіть у свій раціон велику кількість овочів, які містять клітковину. У них мало калорій і вони можуть заповнити шлунок дуже швидко. Рослинні волокна поглинають воду і набухають у шлунку, сприяючи уповільненню процесу травлення і даючи вам більш тривале почуття ситості. Високий вміст білків у раціоні також дає швидке відчуття насичення і допомагає уникнути переїдання. Віддавайте перевагу пісному відварному м’ясу та рибі.
— Ка­жуть, що пра­виль­ний сон теж впли­ває на про­цес схуд­нен­ня. Чи справ­ді це від­по­ві­дає дій­снос­ті?
— Висипайтеся. Недолік сну знижує рівень лептину — гормону, який дає сигнал насичення. При зниженні його рівня ви можете не усвідомлювати, що з’їли достатньо. Відсутність повноцінного відпочинку збільшує кількість іншого гормону — греліну, який стимулює апетит.
До всього слід пам’ятати, що люди, які звикли щільно снідати, менш схильні переїдати в обід. На сніданок корисно вживати корисні жири, білки, клітковину і складні вуглеводи. Це дозволить вам відчувати себе ситим протягом тривалого періоду часу і залишатися повним енергії протягом дня.
— Дроб­не хар­чу­ван­ня дав­но вже ста­ло мод­ним. На­скіль­ки во­но ко­рис­не?
— Так, справді, п’ять невеликих прийомів їжі з інтервалом у три години не дозволять набрати зайву вагу і допоможуть стимулювати метаболізм. Пам’ятайте, що чим більше ви їсте, тим більше хочеться. Почуття провини, яке супроводжує проблему, може збити з пантелику і змусити вас відмовитися від спроб зупинити цю згубну пристрасть. Однак ви маєте хоча б спробувати кинути виклик собі.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».