Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Листопад 2016 12:33

Як зберегти струнку фігуру?

Rate this item
(0 votes)

Сьо­го­дні чи не на всіх те­ле­ка­на­лах кру­тять чис­лен­ні про­гра­ми, в яких зір­ки шоу-біз­не­су го­ту­ють ко­рис­ну їжу, а фа­хів­ці кра­си — діє­то­ло­ги, кос­ме­то­ло­ги то­що — ді­лять­ся сек­ре­та­ми збе­ре­жен­ня мо­ло­до­сті. Рей­тин­ги цих (зда­ва­ло­ся б, до­сить ба­наль­них) про­ек­тів у те­ле­ефі­рі чи не най­ви­щі.
Це дос­то­вір­но свід­чить про те, що бу­ти струн­ки­ми і при­ваб­ли­ви­ми ба­жа­ють усі жін­ки, осо­бли­во як­що їм уже за... Ми теж ви­рі­ши­ли взя­ти участь у ви­рі­шен­ні цієї важ­ли­вої проб­ле­ми. І з за­пи­тан­ням: «Як усе-та­ки збе­рег­ти струн­ку фі­гу­ру?» звер­ну­ли­ся до спе­ціа­ліс­та з гі­гі­єни хар­чу­ван­ня — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Люд­ми­ли ЛО­ЗИ.

— Чо­му ми глад­ша­ємо?
— Найпершою причиною є зниження витрати енергії. Приблизно кожні 10 років витрати енергії людини зменшуються на 10% (тобто не так активно працюють функції дихання, серцевосудинна система і сповільнюється обмін речовин). За ці ж 10 років середня вага людини збільшується на 10%.

Зв’язок очевидний: якщо б з віком рівень обмінних процесів в організмі не сповільнювався, такої тенденції, скорше за все, не було б узагалі. Поправляються через це рівною мірою і чоловіки, і жінки. Але у жінок є й інші причини для набору ваги.
— І які ж це при­чи­ни?
— Збільшення ваги відбувається під час вагітності і годування грудьми, коли відбувається зміна гормонального статусу, і організм починає запасати жир. Особливо потерпають від цього жінки, схильні до повноти. Ризик погладшати значно підвищується і при клімаксі, причому це актуально не тільки для жінок, але й для чоловіків. Причина та ж — гормональна перебудова організму і перемикання обміну речовин на накопичення жиру.
— Іно­ді до­во­дить­ся чу­ти, що «всі хво­ро­би від нер­вів». На­скіль­ки це ак­ту­аль­но для проб­лем із на­бо­ром за­йвих кі­ло­гра­мів?
— Так, існує ще й психологічна причина. Про неї відомо набагато менше, ніж про дві попередні. Ім’я їй — занепокоєння і гарячність молодості. До 20–30 років людина постійно розвивається: їй треба вчитися, закохуватися, заводити сім’ю...
Словом, усі умови для підтримання високого психологічного, а отже, і загального тонусу в наявності. У такому стані великі енергетичні витрати стають неминучими. З віком життя, як правило, набуває циклічного характеру: діти — дім — робота — сім’я і стає більш одноманітною. А, як відомо, одноманітність не додає ентузіазму і заважає розвитку.
Внаслідок цього — і зниження тонусу, і обмеження рухової активності. Якщо радощів і захоплень замало, їжа може взагалі стати одним з основних джерел задоволення. Причому їжі насиченої — солодкої і жирної потрібно більше, щоб компенсувати відсутність інших радощів та інтересів. Зрозуміло, до чого це призводить.
— На­скіль­ки ви­прав­да­ні дум­ки, що схиль­ність до пов­но­ти за­кла­де­на ге­не­тич­но і ні­чо­го тут вді­яти не мож­на?
— Усі, навіть дуже здорові люди, запрограмовані на вікову надбавку у вазі. В юності стреси змушують нас худнути. Гормони адреналіну руйнують в організмі клітини і тканини. Деякий час організм протистоїть атаці адреналіну, але чим старше ми стаємо, тим складніше йому це робити. І приблизно з 35 років, потрапляючи у стресову ситуацію, ми, навпаки, починаємо поправлятися.
А що стосується генів, то, звичайно, у не схильних до повноти батьків, як правило, і діти стрункі до старості. Що ж у цьому дивного? Адже невипадково народна мудрість говорить: «Хочете знати, як буде виглядати ваша дружина в зрілому віці, подивіться на її матір». Щодо неминучості погладшати і втратити привабливість для дочок повних мам тут справа перш за все у них самих. Самоконтроль, вміло підібраний раціон харчування, фізична і соціальна активність навіть на пенсії — гарантія стрункості для кожної жінки!
— А на­скіль­ки ефек­тив­ни­ми є чис­лен­ні «ди­во»-діє­ти, що рек­ла­мую­ть­ся в пре­сі і на ТБ?
— Дієти дійсно допомагають підтримувати себе у формі. Вони рятують в екстрених ситуаціях — перед відповідальним побаченням, святом, весіллям. У всьому світі немає, мабуть, ні однієї жінки, яка хоча б раз у житті не сиділа на дієті. Але якщо в молодості дієта — помічник і друг, то в старості вона зіграє злий жарт.
Чим частіше сидиш на дієтах, тим більше ймовірність, що з віком будеш худнути. Після дієти раціон харчування стає колишнім, але організм не встигає перебудуватися на новий лад і все так само повільно спалює калорії. У людей до 25 років обмінні процеси в організмі працюють у повну силу і змінюються швидше.
З віком же витрата енергії і так сповільнюється, а часта зміна дієт уповільнює її ще більше. В результаті з’являються зайві кілограми, скинути які власними зусиллями стає практично неможливо. Тільки помірне харчування протягом усього життя і розвантажувальні дні — шлях до стрункої фігури і зараз, і в майбутньому.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».