Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:55

Як боротися з ожирінням?

Rate this item
(0 votes)

Як­що ж для вас ста­ла проб­ле­мою знач­на за­йва ва­га, як­що че­рез це ви по­га­но по­чу­ва­єтесь і за­ро­би­ли проб­ле­ми зі здо­ров’­ям — зна­чить, час по­чи­на­ти пра­цю­ва­ти над со­бою. Як же бо­ро­ти­ся з ожи­рін­ням у до­маш­ніх умо­вах? З цим за­пи­тан­ням ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — лі­ка­ря-діє­то­ло­га Мар’­яни Мур­дій.

— Для початку нагадаємо, як з’ясувати, що ваш організм потребує захисту від ожиріння. На всяк випадок наведемо головний показник, який визначає, що вам час боротися з ожирінням, — індекс маси тіла (ІМТ). Це — результат ділення маси тіла у кілограмах на зріст людини у метрах, узятий у квадраті. Отриманий індекс у нормі варіює від 18 до 25.
Якщо він перебуває в діапазоні від 25 до 30 — це вже показник надлишкової маси тіла, яка загрожує обернутися ожирінням, якщо з нею не боротися. ІМТ вище 30 — свідчить про ожиріння.

У цьому випадку слід терміново вирішувати, як боротися з ожирінням, поки воно не призвело до тяжких порушень роботи організму — цукрового діабету, гіпертонії і хвороб серця.
— З чо­го ж по­тріб­но по­чи­на­ти бо­ро­ти­ся з ожи­рін­ням?
— Почніть рухатися. Якщо ви поки не відчуваєте в собі сил для занять фізкультурою, просто встаньте з дивана і почніть ходити. Коли ви ходите по кімнатах, коли щось обмірковуєте або розмовляєте по бездротовому телефону, зайвий раз розкладіть речі по місцях або пройдіться мокрою ганчіркою по всіх горизонтальних поверхнях. Усіма можливими способами переконуйте себе не лежати на дивані.
Висипайтеся. Спати потрібно від 7 до 9 годин на добу. Давно доведено, що постійно недосипаючі люди частіше мають зайву вагу порівняно з тими, хто спить достатньо. Це пов’язано з уповільненням у них метаболізму. Виснажений недосипом організм таким чином заощаджує енергію. Тому на запитання «Як боротися з ожирінням ночами?» правильна відповідь — спати і висипатися!
— Що по­тріб­но зро­би­ти для нор­ма­лі­за­ції діє­ти?
— Поперше, пийте достатньо води. Вона дає енергію тілу і допомагає травним процесам. Які б способи боротьби з ожирінням вам не призначив ваш лікар, у будьякому разі споживання до 2 літрів чистої води в день тільки піде вам на користь.
Зменшіть споживання калорій. Конкретну дієту вам призначить спеціаліст з урахуванням особливостей вашого організму і наявних захворювань. Але як боротися з ожирінням, споживаючи висококалорійні продукти? Це неможливо! Тому вже зараз зменшіть споживання солодощів, борошняних виробів, жирного м’яса, вершкового масла.
— Чим мо­жуть до­по­мог­ти в бо­роть­бі із за­йвою ва­гою на­ші рід­ні та близь­кі?
— Візьміть сім’ю в союзники. Коли ви озвучите їм свій намір боротися з ожирінням і перемогти, зворотного шляху для вас уже точно не буде. Попросіть близьких скласти вам компанію, щоб прогулятися у вихідний день, готуйте для них смачну і корисну їжу — нехай вони подадуть вам ідеї низькокалорійних і здорових страв.
— Які ви­ди фі­зич­ної ак­тив­но­сті вар­то ви­ко­рис­то­ву­ва­ти в бо­роть­бі з ожи­рін­ням?
— Не може бути, щоб вам зовсім нічого не подобалося! Басейн, танці, йога, спортивна ходьба, піший туризм. Почніть із малого — якщо ви соромитеся поки ходити на танці, самі розучуйте рухи за допомогою Інтернету, якщо швидка ходьба дається важко, ходіть на невеликі відстані нешвидким кроком. Знову ж залучіть у свою компанію близьких людей або подруг — заняття будуть минати непомітно і весело.
Почніть робити ці перші кроки вже із сьогоднішнього дня, не бійтеся змінити щось у своїх звичках або розпорядку дня.
Обов’язково відвідайте лікарягігієніста, докладно розпитайте його, як боротися з ожирінням, щоб не нашкодити організму.
Фіксуйте всі свої досягнення — як щодо зниження ваги, так і в плані нових звичок і роботи над собою.
Успіх вам буде забезпечений. Дерзайте!

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».