Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Червень 2016 12:30

Як не захворіти під час відпустки?

Rate this item
(0 votes)

Ось і на­ста­ла по­ра літ­ніх ка­ні­кул і від­пус­ток. За­кон­ні мі­сяць-дру­гий без ро­бо­ти й справ бу­ден­них. Ча­су вдос­таль, але хо­четь­ся, щоб не ва­ля­ти­ся у ліж­ку в пус­то­му очі­ку­ван­ні ман­ни не­бес­ної чи з яко­юсь не­ду­гою, а щоб ко­жен день був на­пов­не­ний пре­крас­ни­ми, но­ви­ми вра­жен­ня­ми та ра­діс­ни­ми емо­ці­ями.
Про­те са­ме у цей пе­рі­од осо­бли­во не хо­четь­ся, щоб те­бе на­здог­на­ли якісь хво­ро­би або да­ли про се­бе зна­ти ста­рі бо­ляч­ки. Адже то­ді вся ра­дість від від­пуст­ки, зви­чай­но ж, про­па­де.
Тож як же убез­пе­чи­ти се­бе від хво­роб під час від­пуст­ки і не за­не­ду­жа­ти? З цим пи­тан­ням ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця-гі­гі­єніс­та — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Лю­бо­ві Ки­цу­лі.

— Відпустка — це, як правило, спекотне сонце, теплий пляж, пінне море, білий пісок або галька. Спекотна температура повітря викликає у нас бажання з’їсти або випити щось холодне, до того ж вибір холодних продуктів на пляжі досить великий. Морозиво, охолоджений квас, холодні коктейлі, мінеральна вода з льодом.
Отримуючи порцію холодного, ми одержуємо тимчасове задоволення, але при цьому обманюємо свій організм. Холодна їжа є причиною багатьох хвороб горла, а також нежиті, високої температури, втрати голосу. Не вживайте холодну їжу у великих кількостях — усе добре в міру. Їжте трохи морозива (однієї порції на день буде достатньо) і пийте холодні напої потихеньку, а краще зовсім через трубочку.
— Як­що ви при­їха­ли на мо­ре, то, зви­чай­но, го­лов­на спра­ва — ку­пан­ня. Чи є тут під­вод­не ка­мін­ня?
— Ще й яке, навіть якщо дно піщане. Не купайтеся довго у холодній морській воді. Як правило, вранці вода прохолодна, а надвечір тепла. Якщо температура води низька, не ризикуйте своїм здоров’ям, краще відмовтеся від купання зовсім. Насолоджуйтеся сонячними та повітряними процедурами, а купання залиште на той час, коли вода нагріється сонцем.
— Ба­га­то хто, осо­бли­во дів­ча­та, що праг­нуть до­сяг­ти шо­ко­лад­ної за­сма­ги, ле­жить на пля­жі го­ди­на­ми на сон­ці...
— У жодному разі цього робити не можна! Загоряйте у належний час — до 11 години ранку і після чотирьох увечері. Приймаючи відкриті сонячні ванни в недозволений час, ви ризикуєте отримати сонячні опіки на шкірі й заробити сонячний удар.
Обов’язково одягайте головний убір, коли перебуваєте під променями сонця. Загоряйте виключно під парасолькою, особливо у перші дні відпустки. Користуйтеся потрібною сонцезахисною косметикою, а також косметикою, призначеною після прийняття засмаги. Так ви уникнете багатьох шкірних проблем: опіків, алергії на сонце, підвищеної пігментації.
— Чи мож­на за­сту­ди­ти­ся і під­хо­пи­ти за­па­лен­ня ле­ге­нів у теп­лих кра­ях?
— Легко. А тому, пакуючи валізи, обов’язково візьміть із собою теплі речі. Курткавітровка, теплий светр або кофта, джинсовка — усе це може знадобитися на відпочинку. На більшості курортів увечері стоїть прохолодна погода, яка супроводжується вітром із моря. Не одягнувши в таку погоду теплі речі, ризикуєте, як мінімум, застудитися, а як максимум — отримати запалення легенів. Відомий не один випадок, коли відпочиваючий на морі підхопив цю хворобу завдяки тому, що знехтував одяганням куртки у вечірній час.
Кондиціонери, вентилятори, відкриті навстіж вікна і кватирки дають протяги. Ось ще одна вельми часта причина хвороб під час відпустки. Як правило, перебуваючи поблизу цих джерел свіжості, люди не помічають, коли простуджуються.
Кондиціонери в номерах готелів при неправильному використанні можуть зіграти дуже злий жарт. Переохолодження тіла, хвороби горла і легенів, застуда — забезпечені. Відкриті вікна навіть у міських маршрутках на курорті можуть призвести до того, що ви застудите вухо, зуб, лицьові нерви.
— Що мо­же за­сму­ти­ти нас і наш шлу­нок у кра­ях да­ле­ких і не ду­же?
— У відпустці на курорті ми зазвичай любимо їсти смачні свіжі фрукти, овочі і баштанні. Однак такі продукти добре споживати розумно і в невеликих кількостях. Особливо якщо зарубіжний курорт десь у далеких тропіках.
Екзотичні фрукти, втім, як і екзотична їжа, — велика новинка для нашого шлунка. Незвична їжа може обернутися для відпочиваючого повною несподіванкою. Проблеми з кишечником, шлунком, діарея і навіть харчові отруєння можуть запросто стати причиною невдалої відпустки.
Місцева вода на деяких курортах також може принести багато проблем. Тому дуже уважно підходьте до того, що ви їсте, купуйте воду в пляшках для пиття, завжди ретельно мийте свіжі фрукти й овочі та обов’язково зберігайте їх у холодильнику.
— А що вар­то по­клас­ти у по­хід­ну ап­теч­ку?
— Ще до виїзду в краї близькі чи далекі слід почати приймати вітамінномінеральний комплекс не пізніше ніж за тиждень. Оптимальний баланс поживних речовин допоможе підтримати організм у нових кліматичних умовах і зміцнить його імунологічні властивості.
Вирушаючи в далекі краї, необхідно довідатися в поліклініці про можливі застудні захворюваннях, інфекції та хвороби, характерні для тих місць. У більшості випадків є можливість зробити щеплення від цих недуг і захистити свій організм від неприємних випробувань.
Необхідно також узяти із собою медичні препарати проти ГРВІ та застуди. В інших країнах вони можуть коштувати дуже дорого, видаватися тільки за рецептом лікаря або викликати алергічну реакцію. До того ж ви заощадите свій час, захопивши упаковкудругу аспірину або парацетамолу.
Варто покласти в аптечку також пластир, нашатирний спирт, левоміцетин, ношпу, вугілля та інші ліки, які ви зазвичай використовуєте при виникненні проблем зі здоров’ям. Маленька аптечка допоможе подолати або запобігти великій кількості проблем і дозволить повною мірою насолодитися відпусткою.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».