Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Травень 2016 18:17

Боротися чи змиритися: що допоможе подолати пияцтво

Rate this item
(0 votes)

Бо­роть­ба з ал­ко­голь­ною за­леж­ніс­тю, бо­роть­ба із за­леж­ніс­тю від ал­ко­го­лю або бо­роть­ба з ал­ко­го­ліз­мом — як не кру­ти, а не лег­шає.
Час­то бу­ває так, що за чер­гою по­всяк­ден­них тур­бот і проб­лем, у ме­туш­ні лю­ди не по­мі­ча­ють, як близь­ка лю­ди­на на­ма­гає­ть­ся пі­ти від проб­лем і по­сту­по­во втра­чає над со­бою кон­троль. Піс­ля ро­бо­ти вве­че­рі во­на не об­ме­жує­ть­ся ро­зум­ни­ми до­за­ми, а ви­пи­ває весь до­ступ­ний у до­мі ал­ко­голь чи при­но­сить із со­бою або вже в со­бі.
Не­рід­ко ро­ди­чі по­мі­ча­ють, що це ста­ло проб­ле­мою у той мо­мент, ко­ли лю­ди­на вже пе­ре­сту­пи­ла ме­жу ро­зум­но­го спо­жи­ван­ня і по­тра­пи­ла у сер­йоз­ну за­леж­ність.

Намагаючись повернути людину у звичне русло, рідні починають наполегливо або навіть силою її переконувати назавжди зав’язати з алкоголем. Це стає їхньою єдиною метою. В такому становищі вони не готові змиритися з думкою, що лікування — це тривалий і складний процес, і якщо хвороба формувалася роками, то вилікувати її відразу неможливо. Адже ще зовсім недавно прийнято було вважати, що у залежної людини є лише одна альтернатива: або назавжди кинути пити, або відмовитися від лікування і вживати алкоголь «як раніше».
Проте сучасна медицина пропонує таким пацієнтам нову можливість... скорочення споживання алкоголю. Тобто не абсолютна одномоментна відмова, яка практично в усіх є недосяжною і тому неефективною, а інноваційний метод, що довів високу результативність у міжнародних дослідженнях.
Мета цього методу — допомогти людині поступово прийти до комфортного рівня споживання алкоголю, без негативних наслідків для себе, свого здоров’я і оточення в цілому. При цьому багато людей поступово, з часом відмовляються від алкоголю зовсім.
Відомо, що наша психіка влаштована так, що, стикаючись із зовнішнім тиском, вона захищається. Якщо людині безкомпромісно щось нав’язують, не враховуючи її інтересів, у неї виникає миттєве бажання вчинити навпаки. Наприклад, коли у магазині продавець ввічливо, але занадто наполегливо пропонує допомогу, то природно хочеться скоріше піти, щоб припинити цей тиск і напругу, що виникає разом із ним, усередині.
Ось тепер уявіть, що відбувається з виснаженою психікою людини, яка п’є. Страшний клубок сильних емоцій і переживань: сором, провина, злість, агресія, відчай потрапляє ще і під прес зовнішнього примусу. Чим сильніше близькі пресують людину, тим більше вона протидіє, щоб скинути напругу.
І перший крок до вирішення проблеми — поставити правильну мету. Не змусити кинути пити, а привести до норми душевний стан людини. Але якщо у нас нова мета, то треба обрати й інші методи: де повна відмова від алкоголю не обов’язкова, а лише розумне вживання без негативних наслідків. Тільки в усвідомленому стані надалі людина поступово відмовиться від алкоголю.
Якщо хочете допомогти такій людині, фахівці радять: у першу чергу поговоріть із нею і запропонуйте свою підтримку і компроміс. Краще, що можна зробити у цьому випадку, змістити фокус з алкоголю, тобто «ворог не алкоголь, а залежність». Людині потрібно навчитися брати відповідальність за своє життя і вчинки, вільно обирати й контролювати кількість випитого.
Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».