Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 08 Квiтень 2016 18:36

Нервовий стрес: як із ним боротися?

Rate this item
(0 votes)

На дум­ку фа­хів­ців, ни­ні нер­во­вий стрес є од­ним із най­більш по­ши­ре­них за­хво­рю­вань, які ха­рак­те­ри­зую­ть­ся під­ви­ще­ною дра­тів­ли­віс­тю і три­вож­ніс­тю. Від стре­су та йо­го на­слід­ків не за­стра­хо­ва­ний ні­хто.
Що ж мож­на про­ти­ста­ви­ти нер­во­во­му стре­су? Ку­ди і до ко­го звер­та­ти­ся? Що ро­би­ти, як­що це вже тра­пи­ло­ся? З ци­ми за­пи­тан­ня­ми ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Оле­ни Вен­гер.

— Ко­ли ви­ни­кає нер­во­вий стрес?
— Він найчастіше виникає у ситуаціях, які людина не може вирішити власними силами. Основні симптоми стресу — це свого роду реакція організму людини на численні подразники, що мають як позитивний характер для людини, так і негативний.
— Які при­чи­ни ви­ник­нен­ня стре­су?
— Слід зазначити, що психофізіологія стресу досить складна, і спровокувати виникнення цього захворювання може все що завгодно. Стрес характеризується тим, що відбувається сильне збудження нервової системи, потім великий удар отримує ендокринна система людини, після цього хворий стає надзвичайно дратівливим і в нього виникає агресія практично з будьякого приводу, а іноді й узагалі без приводу.
Саме тому, перш ніж розібратися у психофізіології стресу, психіатрові варто максимально точно вивчити не тільки внутрішній стан людини, але і її звички, навички взаємодії з колективом тощо.
До основних причин нервового стресу належать: розставання з близькою людиною або її смерть, моральне або фізичне насильство, проблеми на роботі і вдома, часті конфлікти, психологічний тиск, невдачі в роботі чи навчанні, а також значне перенапруження при високих робочих навантаженнях.
— Які симп­то­ми стре­су і чи мож­на ви­лі­ку­ва­ти йо­го в до­маш­ніх умо­вах?
— Психофізіологія стресу дає можливість вилікувати це захворювання і в домашніх умовах, однак це можна зробити лише тоді, коли стрес носить короткостроковий характер. Водночас постійний і тривалий стрес можна перемогти тільки у стаціонарних умовах. Слід мати на увазі, що такий найбільш небезпечний стрес здатний провокувати різні захворювання серця, шлунковокишкового тракту, ендокринної системи тощо.
— Як же про­во­ди­ти лі­ку­ван­ня нер­во­во­го стре­су?
— Щоб у домашніх умовах подолати нервовий стрес і тривожність, слід вжити такі заходи. Поперше, повністю відмовитися від алкоголю, а також міцного чаю і кави, які у великих кількостях викликають нервове перенапруження, безсоння, здійснюють навантаження на серце і можуть призвести до інших видів розладів.
Подруге, треба включити до раціону харчування хворого різні продукти, що містять вітаміни групи B. Насамперед такі вітаміни містяться в рисі, пшениці, насінні. Багато вітаміну B є й у куразі. Крім цього, не варто взагалі вживати дуже гостру їжу, а також смажені страви і рафіновану їжу без вітамінів.
А любителям здорової їжі рекомендується щодня вживати вітамінний салат. Для його приготування використовують два лимони, а також дватри апельсини, до яких додають 4 ложки меду. Цю суміш рекомендується приймати по десертній ложці перед сніданком, обідом і вечерею.
Крім цього, лікування нервового стресу як для жінок, так і для чоловіків має включати прості страви, які легко засвоюються організмом. Вживати їжу необхідно тільки малими порціями, ретельно пережовуючи її. Після їжі обов’язковий невеликий відпочинок.
— Що ще мож­на ре­ко­мен­ду­ва­ти з по­зи­цій здо­ро­во­го спо­со­бу жит­тя?
— Найефективнішим способом для лікування від нервових стресів є заняття спортом. Постійні щоденні фізичні вправи — це найкращий шлях до повного позбавлення від нервового стресу. Це обумовлено тим, що при фізичних навантаженнях організм людини виділяє особливий гормон — ендорфін. Саме він дарує людині радість, здоров’я і спокій на весь день. Будьякі види фізичних вправ дозволяють максимально швидко позбутися від стресового стану, наповнити м’язи киснем і вивести з них молочну кислоту.
Ефективними є також лікувальні відвари і настої з ромашки, меліси, м’яти та інших лікарських рослин, які можуть у найкоротші терміни допомогти відновити організм і перемогти стрес, а також не допустити виникнення його в подальшому.
Щоб позбутися стресу, лікарі рекомендують використовувати спокійне хобі. Займіться в’язанням, почитайте улюблену книгу, зручно влаштувавшись у кріслі, підіть на риболовлю, подивіться стару добру комедію або мелодраму.
Однак уникайте занадто активних захоплень. Не варто дивитися фільми з надмірно кривавими або динамічними сюжетами. Головне, щоб відбулася зміна подразника на інші відволікаючі предмети. Після трудового дня дуже добре поніжитись у м’якій, розслаблюючій пінній ванні з ароматними травами і морською сіллю. Усе це дозволить швидше заснути.
Ароматерапія — ще один надзвичайно ефективний засіб для боротьби зі стресом. І сьогодні можна придбати суміші олій або трав’яні збори, які забезпечують заспокійливий ефект. Такі трави можуть не тільки максимально розслабити хворого, але й надати йому імпульс, вдихнути енергію і позитивні думки.
Тим, хто піддається постійним нервовим стресам, необхідно оволодіти навичками релаксації, самогіпнозу. Навчіться дихати рівно і правильно. Відмінно допомагає вивчення китайської гімнастики, такої як тайцзицюань або ж ушу.
Давайте собі достатньо часу для відпочинку після робочого дня. Обов’язково добре висипатися. Дорослій працюючій людині рекомендується спати не менше 8 годин на день. Таким чином можна значно зміцнити організм, позбавити його як від стресу, так і від виникнення інших захворювань.
У тому випадку, якщо лікар прописав заспокійливі та седативні ліки, чітко дотримуйтесь інструкції і намагайтеся приймати їх систематично і в один і той же час. У жодному разі не займайтеся самолікуванням!
— А як бу­ти, як­що здо­ла­ти стрес і три­вож­ність са­мо­стій­но не ви­хо­дить?
— У разі сильного нервового стресу хворому призначається госпіталізація. Часто в умовах стаціонару хворому призначають спеціальні седативні лікарські засоби, а також транквілізатори. Вони розслабляють організм, позбавляють від безсоння, знімають ефект тривожності. Крім цього, під час комплексних процедур хворому пропонують аутогенне тренування, гіпнотерапію, а також навчають правильно реагувати на несприятливі події.
Швидке позбавлення від нервового стресу дозволить максимально ефективно вилікувати пацієнта й уникнути розвитку більш тяжких захворювань.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».