Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 20:05

Остеохондроз: як бути?

Rate this item
(0 votes)

Ни­ні все час­ті­ше й час­ті­ше лю­дям піс­ля 40 став­лять діа­гноз — ос­тео­хон­дроз. Дех­то від цьо­го впа­дає в де­пре­сію, ін­ші, нав­па­ки, збе­рі­га­ють спо­кій.
Хто ж пра­вий? На­скіль­ки не­без­печ­ним є ос­тео­хон­дроз? І що мож­на йо­му про­ти­­ста­ви­ти? Про це ми роз­пи­та­ли спе­ціа­ліс­та — ор­то­пе­да-трав­ма­то­ло­га ви­щої ка­те­го­рії Сер­гія Тим­чен­ка.

— От­же, що та­ке ос­тео­хон­дроз?
— Остеохондроз — це дегенеративнодистрофічна зміна (руйнування) кісткової тканини хребта, суглобових хрящів, зв’язкового апарата і міжхребцевих дисків. З перебігом хвороби формується патологічна рухливість хребетного стовпа, при якій порушуються м’які тканини, нервові волокна та судини, розташовані поблизу вогнища ураження — так виникає біль.

На заключній стадії патології йде активний ріст кісткових відростків, що мають стабілізувати міжхребетні суглоби, однак вони досить часто призводять до додаткового пошкодження нервових корінців і судин. Симптоми остеохондрозу безпосередньо залежать від стадії та ділянки локалізації патології.
— Які ос­нов­ні симп­то­ми за­хво­рю­ван­ня?
— Тут ідеться про синдроми остеохондрозу (тобто комплекси симптомів), які поділяють на групи. Статичний синдром пов’язаний зі зміною форми хребців. Через це може порушуватися постава: при появі патологічної рухливості в суглобах формується сколіоз, кіфоз або лордоз.
Неврологічний синдром обумовлений ураженням нервової тканини. При цьому може порушуватися чутливість шкіри певних ділянок тіла і рух у кінцівках (зниження сили м’язових скорочень).
А ось судинні симптоми розвиваються в результаті безпосереднього стискання артерій і вен зміненими хребцями та їх відростками. Таке здавлювання характерне для шийного остеохондрозу, бо саме у цій ділянці в отворах хребетних відростків проходять великі судини, що постачають кров у головний мозок.
У результаті з’являються симптоми, пов’язані з кисневою недостатністю деяких відділків мозку: наприклад, при порушенні кровопостачання внутрішнього вуха виникає запаморочення і нудота.
Ознаки остеохондрозу різняться залежно від того, який саме відділ хребта уражений.
— Чим же різ­нять­ся про­яви ура­жен­ня різ­них від­ді­лів хреб­та?
— Першим симптомом шийного остеохондрозу досить часто стає головний біль, який не минає після прийому знеболюючих анальгетиків. До больових симптомів нерідко приєднуються ознаки порушення кровопостачання різних ділянок головного мозку. Запаморочення, нудота, шум у вухах з’являються при зниженні кровотоку в ділянці равлика і півколових канальців. При порушенні живлення оптичного апарата може спостерігатися мигтіння мушок перед очима або зниження гостроти зору.
Ділянка грудного відділу хребта вражається рідше, однак симптоми остеохондрозу грудей досить різноманітні. Біль виникає на ранніх стадіях захворювання і локалізується у межах грудної клітки (міжреберна, в ділянці лопаток) і верхнього відділу живота. Нерідко перші ознаки грудного остеохондрозу імітують симптоми інших захворювань (стенокардію, холецистит, кишкову або ниркову кольку).
Ураження поперекового відділу може почати проявляти себе будьякими симптомами, проте найчастіше його перші ознаки — це болі у попереку і ногах, а також оніміння шкіри ніг. При остеохондрозі поперековокрижового відділу при ураженні чутливих корінців спостерігається біль — найбільш типовий прояв ураження попереку. Можливе відчуття прострілів після фізичного навантаження. Якщо уражені рухові волокна, то до больових відчуттів приєднується парез і параліч нижніх кінцівок.
— Як про­во­дить­ся лі­ку­ван­ня ос­тео­хон­дро­зу?
— Слід відразу сказати, що лікування цієї патології дегенеративнодистрофічного генезу (походження) має бути комплексним, що одночасно полегшує стан хворого і запобігає прогресуванню хвороби.
Лікування вимагає прийому таких пігулок і капсул, як знеболюючі та нестероїдні протизапальні препарати. Але за допомогою цих засобів можна боротися лише з проявами хвороби, а не з її причинами, для боротьби з якими також внутрішньо для відновлення хряща і запобігання його подальшій дегенерації у вигляді капсул приймають хондропротектори. У таблетках або капсулах приймають і вітамінні комплекси, а також таблетовані форми імуномодуляторів.
Зовнішньо при лікуванні остеохондрозу широко застосовують мазі, гелі і креми. Можна поєднувати прийом нестероїдних протизапальних засобів і хондропротекторів з їх зовнішнім нанесенням. При їх місцевому нанесенні у проекції патологічного вогнища активна речовина надходить безпосередньо в тканини ураженої ділянки. Застосовують і мазі, що містять речовини з подразнюючою дією, які справляють відволікаючий вплив і покращують місцевий кровообіг.
— А що мож­на зро­би­ти в до­маш­ніх умо­вах?
— Ця патологія підступна і має схильність до прогресування. Тому необхідно пройти і курс лікування під наглядом лікаря, і продовжити терапію в домашніх умовах після гострого періоду.
Дана патологія прогресує при малорухливому способі життя, неправильному розподілі навантажень, частих мікротравмах. Такому хворому необхідно спати на жорсткому ліжку і забути про великі і м’які подушки. Їх слід замінити валиком середньої жорсткості. Під час роботи, при ходьбі та відпочинку треба стежити за поставою, також не можна надовго залишатися в одному статичному положенні. Не варто нехтувати ходьбою і ранковою зарядкою.
Дуже дієвим методом лікування та профілактики остеохондрозу є плавання, що допомагає розслабляти м’язи спини без додаткових зусиль. Корисне відвідування лазні або сауни. Взимку займайтеся ходьбою на лижах.
— Чи по­тріб­на спе­ці­аль­на діє­та при ос­тео­хон­дро­зі?
— Неодмінно. Від жирної, смаженої, копченої та надмірно гострої їжі слід відмовитися, як і від вуглеводів, що сприяють ожирінню. Адже зайва вага — це додаткове навантаження на хребет. Також необхідно обмежити вживання кави та алкоголю. Досить корисна й лікувальна гімнастика. Робити вправи необхідно починати разом з інструктором. Вони мають бути безболісними, у більшості випадків вправи роблять у положенні лежачи. Хороший ефект дають заняття лікувальною гімнастикою у басейні.
— А що ска­же­те про на­род­ні за­со­би?
— У домашніх умовах можна робити компреси і розтирання засобами рослинного походження. Наприклад, розтирання яблучним оцтом або компрес із капустяного листя. Застосовують також кашку з чорної редьки, сік хрону й деякі інші засоби. Усі ці засоби мають переважно відволікаючу дію, тому в гострому періоді не слід лікуватися ними самостійно без консультації лікаря.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».