Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 12:06

Від онкозахворювань щороку помирає 80 тисяч українців

Rate this item
(0 votes)

Про це на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку сказав заступник директора з наукової роботи Національного інституту раку Сергій Коровін.
«Якщо говорити про Україну, то це 160 тисяч нових щорічних діагнозів та 80 тисяч щорічних смертей (від онкозахворювань. — Ред.)», — зазначив Коровін.
Загалом зараз на обліку в Україні перебувають більше 1 млн людей із різними формами раку.
Щорічно приріст захворюваності на рак, за прогнозами фахівців, становить 1,5–2%, і до 2020 року кількість первинних випадків раку в Україні збільшиться.

«До 2020 року ми прогнозуємо, що буде приблизно 200 тисяч нових випадків раку», — повідомила на заході співробітник науково-дослідного відділення епідеміології раку у національному канцер-реєстрі НІР Зінаїда Федоренко.
За її словами, незважаючи на те що в Україні діють міжнародні протоколи лікування, на 100 випадків захворювань припадає приблизно 50 смертей. Серед причин високого рівня смертності фахівець назвала пізнє звернення до лікарів та встановлення неправильних діагнозів на ранніх стадіях.
«Ми виявляємо рак запізно. Рак та боротьба з ним справа не тільки онкологів. В Україні лікарів-онкологів усього 1200, а на обліку стоїть більше мільйона хворих. У цьому питанні дуже велику роль відіграють лікарі загальної практики. Достатній рівень грамотності терапевтів, хірургів, інших лікарів, високий рівень перестороги можуть зіграти важливу роль, тому що виявлення захворювання на ранній стадії дає можливість вилікувати до 80% пацієнтів», — сказала Зінаїда Федоренко.
Лікарі запевняють, що зараз сучасні методи діагностики та технології дозволяють діагностувати рак на ранніх стадіях та вилікувати його у більшості випадків. Задля цього, окрім зусиль медичної спільноти та громадськості, потрібні як масштабні роз’яснювальні заходи, так і зусилля з боку держави.
«Крім роз’яснювальної та загальноосвітньої програми, існують і скринінгові програми, але вони дороговартісні та впровадження їх у медичну практику можливе лише за наявності потужної медичної бази та відповідного фінансування», — наголосив Коровін.
До того ж роз’яснювальну роботу потрібно вести і серед медичних працівників.
Як зазначила на прес-конференції голова правління ВГО «Асоціація допомоги інвалідам та пацієнтам з хронічними лімфопроліферативними захворюваннями» Валентина Юрчишина, часто до онкологів пацієнти звертаються вже на останніх стадіях захворювання через неправильно поставлений діагноз.
«Ми пропонуємо створити програму підвищення кваліфікації регіональних онкологів, гематологів, в якій передбачити форми роз’яснювальної роботи серед лікарів, у тому числі терапевтів, сімейних лікарів з виявлення та ранньої діагностики онкології, а також реабілітації хворих після проходження агресивних курсів лікування», — сказала Юрчишина.
На її думку, фінансування такої програми було б можливо в тому числі і за кошти регіональних бюджетів.
Нагадаємо, 4 лютого щороку відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Щорічно у світі виявляється 12 млн первинних випадків захворювання на рак. У всьому світі онкологічні захворювання посідають друге місце серед причин смертності після серцево-судинних патологій.
Скринінг — стратегія в організації охорони здоров’я, спрямована на виявлення захворювань у клінічно безсимптомних осіб, а також система первинного обстеження груп клінічно безсимптомних осіб з метою виявлення випадків захворювання.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».