Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 12:02

Профілактика раку

Rate this item
(0 votes)

Ре­гу­ляр­ні об­сте­жен­ня до­зво­лять зни­зи­ти ри­зи­ки за­хво­рю­ван­ня на он­ко­ло­гію та ви­яви­ти рак на ран­ній ста­дії.

Про це на прес-конференціі з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку, що відбулася в Укрінформі, розповіла доктор медичних наук, завідувач відділення Національного інституту раку Ірина Крячок, повідомляє кореспондент агентства.
«Кожна жінка повинна раз на рік проходити профілактичний огляд у гінеколога, який повинен виконувати так званий ПАП-тест, спрямований на виявлення раку шийки матки. Після 50 років жінки, які не входять у групу ризику, повинні раз на два роки робити мамографію. Жінки, які перебувають у групі ризику, тобто мають фіброаденоми, мусять робити це раз на рік. Жінки та чоловіки старше 50 років повинні зробити колоноскопію, щоб на ранніх етапах виявити рак кишечника.

Чоловікам старше 50 років слід раз на рік робити аналіз на простато-специфічний антиген (ПСА-загальний). Це той мінімум, який треба виконувати усіма»,— сказала Крячок.
За її словами, раз на рік кожній людині потрібно проходити так зване профілактиче обстеження, яке включає в себе загальний та біохімічний аналіз крові, УЗД органів черевної порожнини та флюографію.
«Ось ці прості процедури не коштують занадто дорого. Це доступно на будь-якому рівні, навіть на рівні кожної районної лікарні», — наголосила фахівець.
Лікар зазначила, що злоякісні новоутворення — складні захворювання, причини яких закладені на молекулярному, генетичному рівні. Але 40% причин, які викликають рак, криються у способі життя і залежать від самого пацієнта. Це — тютюнокуріння, зловживання алкоголем, нераціональне харчування, надмірна вага, ожиріння, а також хронічні інфекції.
«Доведено канцерогенну роль вірусів гепатиту В та С, деяких вірусів папіломи людини, хелікобактер пілорі, які викликають гастрити», — сказала Крячок.
Лікарі радять звернутися до медичних установ також і за наявності таких симптомів: загальна слабкість, втомлюваність, немотивована лихоманка, немотивоване зниження ваги, поява ущільнень на шкірі, молочній залозі.
За словами фахівців, на сьогодні в Україні чоловіки найчастіше хворіють на рак легенів, шлунка, простати. У жінок здебільшого виявляють рак молочної залози та органів репродуктивної системи.
«Ці патології зараз лідирують у загальному онкоепідеміологічному процесі. Їх виявити нескладно і лікуються вони дуже добре. Це справа не тільки онкологів, лікарів загальної практики, а й кожного громадянина, який турбується про своє здоров’я», — заявила на прес-конференції співробітник науково-дослідного відділення епідеміології раку НІР Зінаїда Федоренко.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».