Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Лютий 2016 11:38

Як боротися зі стресом

Rate this item
(0 votes)

Стрес, стрес і ще раз стрес! Як час­то ми чу­ємо це сло­во, але як ма­ло про ньо­го зна­ємо. Стрес є не­від’єм­ною час­ти­ною жит­тя лю­ди­ни і су­про­во­джує її з пе­лю­шок і до остан­ньо­го по­ди­ху. До то­го ж ми все час­ті­ше чу­ємо, на­скіль­ки не­без­печ­но жи­ти — то сви­ня­чий грип, то ві­рус Зі­ка, то ось-ось «во­ро­жі тан­ки ки­нуть­ся в глиб на­шої кра­їни».
Ось він — бла­го­дат­ний ґрунт для стре­су! Од­нак, став­ля­чи за­пи­тан­ня, звід­ки бе­реть­ся стрес, да­ле­ко не всі здат­ні від­по­віс­ти щось зро­зу­мі­ле. Хо­ча, по су­ті, тут усе прос­то, на дум­ку фа­хів­ця, в уся­ко­му ра­зі. Про стрес і як з ним бо­ро­ти­ся, ми ви­рі­ши­ли роз­пи­та­ти док­то­ра ме­дич­них на­ук, про­фе­со­ра Сте­па­на Пши­ка.

— От­же, як зро­зу­мі­ти, що ми пе­ре­бу­ва­ємо у ста­ні стре­су?
— Дуже просто. Перші ознаки цього неприємного явища такі: безсоння, відчуття тривоги і самотності, різка і часта зміна настрою, апатія, депресивний стан, страх втрати чогось.
— А що ж ви­кли­кає стрес?
— Перш ніж почати боротьбу зі стресовим станом, слід визначити його джерела. Вони можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми. До першої групи належать події нашого життя, які ми сприймаємо негативно: тривога перед якоюсь подією, труднощі фінансового характеру, побоювання змін або звикання до нових умов життя, метушня, самотність, конфлікти з близькими тощо.
До другої групи належать причини більше психологічного плану. Вони пов’язані з деструктивними думками особистості. Наприклад, ви думаєте: «Я хотів би цього досягти, але не зможу». Відсутність віри в себе, постійні сумніви і незадоволені потреби найчастіше можуть стати причиною сильного стресу.
— З чо­го ж слід по­чи­на­ти бо­роть­бу зі стре­сом?
— Щоб успішно подолати стрес, потрібно чітко визначити, чому ви його відчуваєте. Візьміть аркуш паперу і випишіть на ньому у вигляді списку всі джерела свого стану. Це допоможе проаналізувати рівень стресу і контролювати його. Подумайте, які причини, надумані вами, легко побороти, а над якими доведеться попрацювати.
— Як же мож­на по­до­ла­ти не­при­єм­ний стан?
— Намагання забутися за допомогою алкоголю чи інших речовин, безконтрольне вживання заспокійливих засобів насправді виявляється лише неефективним і оманливим способом втекти від самого себе. Проблеми це не вирішує, а тільки додає нові. Аби впоратися із самим собою, дотримуйтеся простих, але дієвих рекомендацій.
— Тоб­то вар­то ли­ше за­хо­ті­ти по­бо­ро­ти стрес?..
— Звичайно. Коли нерви на межі, згадайте прості, але дуже дієві вправи. Одна з них зветься «куточок». Суть її полягає в тому, щоб заплющити очі та уявити себе у «спокійному куточку». Кожна людина уявляє таке місце порізному: хтось бачить себе на березі моря, інші вирушають на прогулянку до лісу, треті мандрують на іншу планету. Головне — подумки опинитися у тому місці, де вам буде добре і спокійно. Побудьте кілька хвилин у гармонії із самим собою, розслабтеся і відкрийте очі.
Ще одна вправа — «усмішка». Примусьте себе розслабитися і усміхнутися. У такому стані треба пробути хвилин 10–15. Спочатку виконувати цю вправу буде доволі непросто, але поступово вам це вдасться. Справа в тім, що мозок сприймає усмішку як сигнал вашого задоволення і налаштовує весь організм на гармонію.
Антистресове дихання нормалізує ваш стан, а занепокоєння і тривога зникнуть. Отже, повільно вдихніть на рахунок 5 та затримайте подих на 5 секунд, а потім видихніть знову на рахунок 5. Далі вдихайте на рахунок 5, пауза — на рахунок 4, видих — на рахунок 6. Далі віднімайте секунду на паузі і додавайте на видиху. Повторіть 5 разів. Потім подихайте у цій послідовності, але навпаки.
До речі, заняття йогою, аутотренінгом, особливі дихальні вправи стануть чудовими помічниками в нелегкій справі боротьби зі стресом. Ароматерапія, прослуховування класичної музики та спапроцедури також допоможуть організму заспокоїтися і налаштуватися на потрібний лад.
— А як за­по­біг­ти стре­су?
— Займіться улюбленою справою. Може здатися нелогічним намагатися відволіктися від проблем за допомогою хобі, проте це добре допомагає. Переключіться на якийсь час на читання улюбленої книги, перегляд хорошого фільму, сходіть на цікаву виставу, відвідайте виставку. Це стане цілющим перепочинком для змученого думками і тривогами організму.
Будьте оптимістом. Шукайте позитивні моменти в усьому, частіше усміхайтеся і радійте. Люди, які вміють із гумором дивитися на життя, набагато легше переносять будьякі труднощі. Якщо ви не в силах змінити ситуацію, змініть своє ставлення до неї! В інших випадках рекомендується просто відпустити ситуацію, не акцентувати свою увагу на негативних моментах.
Будьякі неприємності просто сприймайте як життєвий досвід, який допомагає вам стати мудрішими. Годі думати негативно про майбутнє, таким чином ви його самі притягуєте. Налаштуйтеся тільки на позитив.
І ще — частіше спілкуйтеся з рідними і близькими. Часом у важкій ситуації допомагає звичайна відверта розмова з рідною людиною. Мало того що стане легше після того, як ви виговорилися, так ще й співрозмовник допоможе також побачити стан справ збоку, підтримає і дасть цінну пораду.
Не соромтеся звертатися по допомогу, якщо вона вам потрібна. Адже близькі люди, які вас люблять, адекватно поставляться до такого прохання. Не замикайтеся в собі. Можливо, ви навіть вирішите звернутися до психолога, і в цьому немає нічого надприродного. Ви отримаєте професійні поради щодо боротьби з негативними емоціями.
Не варто пригнічувати і гасити в собі емоції, давайте їм вихід. Злість, роздратування, агресію, ненависть випустіть, наприклад, у тренажерному залі. Відразу полегшає. Особливо такий спосіб допомагає чоловікам.
Що стосується жінок, то вони дають волю сльозам, жаліючи себе і плачучи навзрид. І це правильно, бо невисловлені слова і не виплеснуті назовні емоції руйнують організм зсередини. А розслаблююча ванна з масажем допоможуть остаточно заспокоїтися, виспатися і потім почати думати конструктивно.
— Якою є про­фі­лак­ти­ка стре­су?
— Не тримайте в собі негативні емоції, випустіть їх назовні. Змініть обстановку. Тут ідеться не про спішний виїзд із зимового міста у теплі країни, хоча і цей варіант є дуже ефективним. Просто поміняйте звичну обстановку. Приміром, зробіть перестановку в помешканні, підіть у гості, погуляйте в мальовничому місці. Усе це відверне від сумних і важких думок та допоможе розслабитися.
Сповідуйте здоровий спосіб життя. Це дуже важливий пункт, про який часто незаслужено забувають. Займайтеся спортом, гуляйте на свіжому повітрі, висипайтеся, дотримуйтеся режиму.
Фізичні навантаження не тільки корисні для здоров’я, але й відмінно знімають напругу, сприяють гарному настрою. Виберіть для себе відповідний варіант: ранкова пробіжка, розтяжка, шейпінг удома, регулярне відвідування тренажерного залу, басейну, нехай це буде просто зарядка. Це, здавалося б, банальні поради, однак їх дотримання не залишає шансів стресу.
Окремо зупинимося на правильному харчуванні. Аби підтримати організм у важкий період, включайте до свого раціону щодня продукти, багаті на вітаміни і мінерали: овочі, фрукти, злаки, бобові культури, горіхи, сухофрукти. Особливо налягайте на продукти, що містять у великій кількості вітаміни С, В1, а також магній і калій. Можливо, є сенс прийняти курс полівітамінів.
Кожна людина має прекрасний арсенал прихованих можливостей, щоб подолати стрес. Просто слід навчитися їх розумно використовувати. І пам’ятайте слова Ніцше: «Все, що нас не вбиває, робить нас сильнішими».

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».