Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 20:10

Як відрізники грип від застуди?

Rate this item
(0 votes)

Про грип та йо­го на­слід­ки не чу­ти ни­ні хі­ба що з елек­трич­ної пра­ски та й то, як­що її не вми­ка­ти у ра­діо­ро­зет­ку. То­му го­во­ри­ти про за­со­би са­мо­за­хис­ту від ньо­го та ко­лек­тив­ну без­пе­ку сьо­го­дні не бу­де­мо.
Втім, ос­кіль­ки будь-яка за­сту­да (під впли­вом де­яких ЗМІ) сприй­має­ть­ся на­ми як за­гроз­ли­вий ві­рус смер­то­нос­но­го гри­пу, спро­бу­ємо на­да­ти ін­фор­ма­цію, як від­різ­ни­ти чис­лен­ні се­зон­ні не­зду­жан­ня від справж­ньо­го кла­сич­но­го, так би мо­ви­ти, гри­пу. Тож по до­по­мо­гу ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Ма­йї Анань­євої.

— От­же, що та­ке ГРЗ, ГРВІ, грип і за­сту­да, адже чу­ємо ці ви­зна­чен­ня час­тень­ко, але ма­ло хто чіт­ко уяв­ляє, у чо­му по­ля­га­ють від­мін­но­сті цих не­дуг?
— І справді, застуда, ГРЗ, ГРВІ, грип, здавалося б, схожі захворювання мають низку відмінностей. Так, ГРЗ — гостре респіраторне захворювання — це загальна назва гострих захворювань дихальних шляхів. Якщо доведено, що причиною захворювання є вірус, то ставиться не просто ГРЗ, а більш точний діагноз ГРВІ — гостра респіраторна вірусна інфекція. Грип — ще більш точний діагноз, оскільки він є різновидом ГРВІ.
Важливо розуміти: якщо більшість ГРВІ порівняно легко переноситься і завдає несуттєву шкоду здоров’ю, то від грипу у світі щороку помирають два мільйони людей. Вірус зветься Myxovirus influenzae й належить до родини вірусів, які передаються повітрянокрапельним шляхом. Утім, не тільки ним.
А таке захворювання, як нежить, — поширений різновид ГРЗ. Нежить викликають риновіруси — широкий клас схожих між собою інфекцій.
— Чим же від­різ­няю­ть­ся симп­то­ми за­сту­ди від ГРЗ, ГРВІ, гри­пу?
— Характерні симптоми ГРВІ: біль у горлі, кашель, чхання, закладеність носа й нежить. Температура може підвищитися, але не сильно. Приблизно за тиждень або й раніше застуда минає, хоча кашель проходить пізніше — приблизно через два тижні. У разі нежиті з’являється біль у лобовій частині голови, у носі починає свербіти. Слизові запалюються і набрякають, стає важко дихати, особливо у положенні лежачи.
А ось симптоми грипу такі: починає лихоманити, піднімається температура, хочеться полежати. З’являється сухий кашель, починає морозити, болять м’язи і тіло. Лікувати ГРВІ набагато легше, ніж грип. Частогусто з’являється різь в очах. До речі, саме цей симптом характерний для нинішнього квазісвинячого (майже свинячого) грипу, яким лякають дітей та дорослих.
При риновірусній інфекції активно виділяється слиз із носа, адже, незважаючи на дискомфорт, пов’язаний із його закладеністю, необхідно позбавлятися від токсинів. Якщо почати користуватися судинозвужувальними аерозолями, незабаром слизова оболонка носа висохне і зникне здатність розрізняти запахи. Тож такі засоби варто застосовувати обережно.
Виявляється, у відомому жарті: якщо лікувати нежить, він минає за два тижні, а якщо не лікувати, то через чотирнадцять днів, є частка істини. Оскільки віруси живуть протягом двох тижнів. Жарти жартами, але це означає, що не слід припиняти лікування через тиждень, коли зникнуть симптоми застуди, а треба продовжувати виконувати лікарські приписи до переможного кінця протягом наступних семи днів.
— Ко­ли ж по­чи­на­ти лі­ку­ван­ня й би­ти на спо­лох?
— У разі появи нездужання та перших симптомів застуди потрібно негайно почати лікування. Насамперед варто пити більше рідини, щоб якнайшвидше почати виведення з організму токсинів, а також компенсувати втрату вологи при рясному потовиділенні.
Дорослим корисно зробити парову інгаляцію (лікувати застуду в дітей за допомогою інгаляцій допустимо при використанні води з температурою не вище 30–40°С, щоб уникнути опіків слизової). У воду можна додати кілька крапель ефірної олії евкаліпта або заварити сухе листя цієї рослини. Як уже зазначалося, лікування судинозвужувальними засобами при нежиті слід застосовувати лише у крайньому разі. Можна закапати по одній краплі в кожну ніздрю олії евкаліпта або ялиці, оскільки вони мають бактерицидну дію. В домашніх умовах корисно полоскати горло теплим розчином соди або солі.
Застуду лікувати антибіотиками необхідно тільки за призначенням лікаря. Річ у тому, що антибіотики пригнічують імунну систему, знищують корисну мікрофлору в кишечнику, тому лише фахівець може вирішити, чи перевищує очікувана користь від застосування антибіотиків шкоду, що наноситься ними. Крім того, антибіотики знищують бактерії, а не віруси. До всього пам’ятайте, що у випадку ГРВІ чи грипу вони марні. Й очікування швидкого ефекту від лікування антибіотиками — дурниця.
Завдання хворого під час лікування — допомагати організму боротися з інфекцією, послаблюючи симптоми ГРВІ і зміцнюючи імунітет. Тож якщо при застуді з’явився вологий кашель, не варто його лікувати. За допомогою кашлю бронхи очищаються від накопиченого в них слизу. Рекомендується спеціально приймати відхаркувальні препарати на основі кореня солодки або подорожника.
У разі сильної закладеності носа і кашлю важливо під час нічного відпочинку розташувати голову вище, тобто спати у положенні напівсидячи. При такому положенні тіла слиз із носа й кашель докучають набагато менше. Якщо ж при застуді зник апетит, не варто примушувати себе до їжі, однак рясне пиття обов’язкове. Корисно вживати курячий бульйон — він смачний, поживний та добре пом’якшує горло.
— А як не вар­то лі­ку­ва­ти за­сту­ду?
— Самостійне лікування застуди загрожує різними негативними наслідками. Мамам треба знати, що дітям до 18 років не можна давати аспірин (ацетилсаліцилову кислоту) через ризик спровокувати синдром Рейні. При лікуванні без рекомендації фахівця навряд чи можливо врахувати взаємодію медичних препаратів між собою, а також можливі побічні ефекти.
Якщо ви пропустили семиденний цикл поширення вірусу і підвищилася температура, не слід одразу збивати її. Хоча б тому, що при високій температурі віруси гинуть. Починати знижувати температуру потрібно після позначки 38°С у дорослих та 38,5°С — у дітей.
— Тож як лі­ку­ва­тись у до­маш­ніх умо­вах?
— Найперше — необхідно ретельно виконувати приписи дільничного лікаря. Проконсультувавшись із ним, можна також обрати й народні засоби лікування. Вітамін С — це цитрусові: лимони, мандарини, апельсини, тож при відсутності алергії можна їх застосовувати для лікування. Багато вітаміну С в овочевих салатах зі свіжої капусти. А можна приготувати сік із неї та приймати його щодня.
На початку захворювання можна лікуватися медом. Для цього потрібно приготувати простий засіб, змішавши кашку часнику і мед у рівних кількостях. Приймати на ніч по столовій ложці, запиваючи теплою водою. Для профілактики застуди корисно розсмоктувати прополіс (1–2 горошини). Можна закладати його за щоку на всю ніч.
При виявленні ознак застуди потрібно розчинити у 1,5 л кип’яченої води столову ложку крупної солі, сік одного лимона, 1 г аскорбінової кислоти. Якщо випити такий розчин протягом вечора, не вечеряючи, вранці можна прокинутися здоровим.
Якщо немає температури, можна погріти ноги теплою водою з гірчицею.
У разі кашлю при застуді можна застосовувати ефективний народний засіб — капати 2–3 краплі ялицевої олії на корінь язика вранці та ввечері за годину до їжі.
Можна проводити лікування, промиваючи двічі на день ніс сольовим розчином. Для його приготування потрібно половину чайної ложки солі розчинити у склянці кип’яченої води. Носові проходи промивати маленькою клізмою, нахиливши голову над раковиною, а не назад, щоб сольовий розчин вільно виливався з носа.
— А якою має бу­ти про­фі­лак­ти­ка за­хво­рю­ван­ня?
— Простіше заразитися від носія вірусної інфекції, який застуджений протягом 3–5 діб. Тому необхідно: ретельно мити руки, особливо коли сідаєте за стіл, для профілактики застуди не варто торкатися немитими руками в ділянці носа, рота і очей.
При нежиті краще застосовувати одноразові паперові серветки — чудовий спосіб уникнути можливого самозараження через багаторазово використаний носовичок. А ще під час епідемій не варто вітатися один з одним за руку, краще по можливості уникати відвідувань місць великого скупчення людей — громадський транспорт, кінозали і супермаркети.
Варто пам’ятати, що віруси не полюбляють свіжого холодного повітря, тому для профілактики потрібно якомога частіше провітрювати приміщення.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».